Reklama

Parádne KOLÁČE PLNÉ MAKU! Vyskúšajte do nich aj sivý, hnedý či biely

Grófkin strúhaný koláč

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

Reklama

Každá farba maku má svoju charakteristickú chuť, ktorá ich ešte viac ozvláštni. Upečte strúhané rezy, krehký jablkovo-makový koláč, alebo pripravte vynikajúcu nepečenú makovú tortu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievku

    Strúhaný koláč s makom

    stredne veľký plech - 12 porcií, príprava 30 minút, 45 minút

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 450 g polohrubej múky (môže byť špaldová)
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 130 g masla
    • 4 žĺtky
    • 150 g jemného kryštálového cukru
    • 2-3 lyžice vlažného mlieka
    • nastrúhaná kôra z 1 citróna
    • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

    Na plnku:

    • 5-6 väčších jabĺk
    • 150-200 g mletého maku - modrého alebo hnedého
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie
    • hrozienka alebo sušené brusnice (nemusia byť)
    • 4 bielky

    POSTUP:

    1. Z múky, kypriaceho prášku, nakrájaného masla, zo žĺtka, z cukru, mlieka a citrónovej kôry vymieste nelepivé cesto. Približne tretinu odkrojte, zabaľte do mikroténového vrecka a dajte stuhnúť asi na polhodinu do mrazničky.
    2. Zvyšné cesto rozvaľkajte na hrubšie alebo ho len natlačte do pripraveného plechu. Navrstvite nahrubo nastrúhané jablká zmiešané s makom, vanilkovým a práškovým cukrom. Môžete pridať aj hrozienka alebo sušené brusnice.
    3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 25 minútach vyberte, navrstvite sneh z bielkov a navrch nahrubo nastrúhajte odložené cesto. Pečte ešte asi 20 minút do zlatista. Mierne vychladnutý koláč nakrájajte na kocky a môžete jemne posypať práškovým cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoducho

      Nepečená super maková torta

      10 porcií, príprava 30 minút + chladenie

      POTREBUJETE:

      • 250 g nemletého maku
      • 100 g masla
      • 200 g práškového cukru
      • 100 ml rumu
      • 100 g mletých vlašských orechov
      • 1 pomaranč
      • 1 balíček okrúhlych piškót
      • 200 ml smotany na šľahanie

      POSTUP:

      1. Nemletý mak dajte do hustého sitka a prelejte vriacou vodou. Nechajte odkvapkať a osušiť, potom ho pomeľte.
      2. V mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, pridajte pomletý mak, rum, orechy a umytú, nastrúhanú kôru z pomaranča. Potom pomaranč prekrojte a vytlačte z neho šťavu.
      3. Dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyložte piškótami a  pokropte pomarančovou šťavou. Potom na ne rozotrite dve tretiny makovej hmoty a na ňu opäť poukladajte piškóty. Pokropte ich znovu pomarančovou šťavou. Na piškóty rozotrite zvyšok makovej hmoty a pekne ju uhlaďte.
      4. Tortu dajte chladiť aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na noc. Podávajte ju s vyšľahanou nesladenou šľahačkou ozdobenou pomarančovou kôrou.

      Jablkovo-makový krehký koláč

      40 minút + 60 minút chladenie cesta, pečenie 15 + 40 minút

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 600 g hladkej múky
      • 250 g zmäknutého masla
      • 4 vajcia
      • 7 g droždia
      • 1 lyžica kryštálového cukru

      Na jablkovú náplň:

      • 10 jabĺk
      • pol lyžičky mletej škorice
      • 1 balenie vanilkového cukru
      • cukor podľa kyslosti jabĺčok

      Na makovú náplň:

      • 200 ml mlieka
      • 200 g mletého maku (modrý, ale môže byť j hnedý alebo biely)
      • 80 g práškového cukru (alebo podľa chuti
      • kôra z 1 citróna
      • 1 vajce na potretie
      • 1 lyžica kryštálového cukru na posypanie

      POSTUP:

      1. Z múky, masla, vajec, droždia a cukru vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte ho na 4 rovnaké časti a dajte do chladničky na hodinu odpočinúť.
      2. Jabĺčka očistite, nahrubo nastrúhajte a zmiešajte s ostatnými ingredienciami.
      3. Na makovú náplň priveďte do varu mlieko v hrnci, pridajte mak zmiešaný s cukrom, dobre premiešajte a nechajte minútu prevrieť. Nakoniec pridajte citrónovú kôru.
      4. Rúru zohrejte na 170 °C. Odstáte a studené cesto vyvaľkajte na 4 pláty s veľkosťou plechu (39 x 26 cm). Tri pláty preložte na plech vyložený papierom na pečenie a predpečte 15 minút.
      5. Pripravte hlbší plech vyložený papierom na pečenie. Naspodok položte prvý upečený korpus, potrite ho polovicou jablkovej náplne, prikryte ďalším upečeným korpusom. Pokračujte rozotretím makovej náplne a opäť prikryte upečeným korpusom, na ktorý pôjde druhá polovica jablkovej náplne.
      6. Ako poslednú dajte vrstvu neupečeného cesta, ktorú potriete rozšľahaným vajíčkom, popicháte a posypete kryštálovým cukrom. Pečte pri 160 °C približne 30-40 minút alebo dozlatista. Vychladnutý koláč posypte cukrom.

      Ponúknite sa aj z našej ďalšej sladkej nádielky: