Parádne KOLÁČE PLNÉ MAKU! Vyskúšajte do nich aj sivý, hnedý či biely
24. 11. 2022, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Reklama
Každá farba maku má svoju charakteristickú chuť, ktorá ich ešte viac ozvláštni. Upečte strúhané rezy, krehký jablkovo-makový koláč, alebo pripravte vynikajúcu nepečenú makovú tortu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
52 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievkuStrúhaný koláč s makom
stredne veľký plech - 12 porcií, príprava 30 minút, 45 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 450 g polohrubej múky (môže byť špaldová)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 130 g masla
- 4 žĺtky
- 150 g jemného kryštálového cukru
- 2-3 lyžice vlažného mlieka
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Na plnku:
- 5-6 väčších jabĺk
- 150-200 g mletého maku - modrého alebo hnedého
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica práškového cukru + na posypanie
- hrozienka alebo sušené brusnice (nemusia byť)
- 4 bielky
POSTUP:
- Z múky, kypriaceho prášku, nakrájaného masla, zo žĺtka, z cukru, mlieka a citrónovej kôry vymieste nelepivé cesto. Približne tretinu odkrojte, zabaľte do mikroténového vrecka a dajte stuhnúť asi na polhodinu do mrazničky.
- Zvyšné cesto rozvaľkajte na hrubšie alebo ho len natlačte do pripraveného plechu. Navrstvite nahrubo nastrúhané jablká zmiešané s makom, vanilkovým a práškovým cukrom. Môžete pridať aj hrozienka alebo sušené brusnice.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 25 minútach vyberte, navrstvite sneh z bielkov a navrch nahrubo nastrúhajte odložené cesto. Pečte ešte asi 20 minút do zlatista. Mierne vychladnutý koláč nakrájajte na kocky a môžete jemne posypať práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoduchoNepečená super maková torta
10 porcií, príprava 30 minút + chladenie
POTREBUJETE:
- 250 g nemletého maku
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 ml rumu
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 pomaranč
- 1 balíček okrúhlych piškót
- 200 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
- Nemletý mak dajte do hustého sitka a prelejte vriacou vodou. Nechajte odkvapkať a osušiť, potom ho pomeľte.
- V mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, pridajte pomletý mak, rum, orechy a umytú, nastrúhanú kôru z pomaranča. Potom pomaranč prekrojte a vytlačte z neho šťavu.
- Dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyložte piškótami a pokropte pomarančovou šťavou. Potom na ne rozotrite dve tretiny makovej hmoty a na ňu opäť poukladajte piškóty. Pokropte ich znovu pomarančovou šťavou. Na piškóty rozotrite zvyšok makovej hmoty a pekne ju uhlaďte.
- Tortu dajte chladiť aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na noc. Podávajte ju s vyšľahanou nesladenou šľahačkou ozdobenou pomarančovou kôrou.
Jablkovo-makový krehký koláč
40 minút + 60 minút chladenie cesta, pečenie 15 + 40 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 7 g droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru
Na jablkovú náplň:
- 10 jabĺk
- pol lyžičky mletej škorice
- 1 balenie vanilkového cukru
- cukor podľa kyslosti jabĺčok
Na makovú náplň:
- 200 ml mlieka
- 200 g mletého maku (modrý, ale môže byť j hnedý alebo biely)
- 80 g práškového cukru (alebo podľa chuti
- kôra z 1 citróna
- 1 vajce na potretie
- 1 lyžica kryštálového cukru na posypanie
POSTUP:
- Z múky, masla, vajec, droždia a cukru vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte ho na 4 rovnaké časti a dajte do chladničky na hodinu odpočinúť.
- Jabĺčka očistite, nahrubo nastrúhajte a zmiešajte s ostatnými ingredienciami.
- Na makovú náplň priveďte do varu mlieko v hrnci, pridajte mak zmiešaný s cukrom, dobre premiešajte a nechajte minútu prevrieť. Nakoniec pridajte citrónovú kôru.
- Rúru zohrejte na 170 °C. Odstáte a studené cesto vyvaľkajte na 4 pláty s veľkosťou plechu (39 x 26 cm). Tri pláty preložte na plech vyložený papierom na pečenie a predpečte 15 minút.
- Pripravte hlbší plech vyložený papierom na pečenie. Naspodok položte prvý upečený korpus, potrite ho polovicou jablkovej náplne, prikryte ďalším upečeným korpusom. Pokračujte rozotretím makovej náplne a opäť prikryte upečeným korpusom, na ktorý pôjde druhá polovica jablkovej náplne.
- Ako poslednú dajte vrstvu neupečeného cesta, ktorú potriete rozšľahaným vajíčkom, popicháte a posypete kryštálovým cukrom. Pečte pri 160 °C približne 30-40 minút alebo dozlatista. Vychladnutý koláč posypte cukrom.
Ponúknite sa aj z našej ďalšej sladkej nádielky: