OMELETOVÁ torta na rýchlu večeru: MŇAM, to je dobrota!
23. 11. 2021, 19:18 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
V podstate je to slaná palacinková torta a dobre padne ako ľahký olovrant. Nemusí byť horúca, pristane jej aj vlažná variácia.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: Archív
Galéria k článku

Provensalská špecialita Crespeou nazývaná aj Gâteau d'Omelettes je vlastne slaná palacinková torta. . S olivami, plátkami citrónu, prípadne s listovým šalátom vás nenápadne zasýti a pohladí aj dušu.
CRESPEAU - OMELETOVÁ TORTA
3 PORCIE I PRÍPRAVA 30 MINÚT I ZAPEKANIE 5 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžicu masla + na potretie
- za hrsť pokrájaných farebných paprík
- 9 vajec
- 2 lyžice posekaných byliniek (bazalka, pažítka, petržlen)
- 80 g pokrájanej prerastenej slaniny
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na ozdobenie:
- plátky citróna
- čierne olivy
- lístky bazalky
POSTUP:
Na panvici s priemerom asi 15 cm rozohrejte maslo a opečte na malé kocky pokrájané papriky. Vyberte a odložte. V tej istej panvici, vytretej papierovou utierkou, opečte na malé kúsky pokrájanú slaninu. Rúru vyhrejte na 190 °C.
Do troch misiek rozklepnite po troch vajciach a vyšľahajte so soľou a korením. Do prvej misky vmiešajte opečenú papriku, do druhej slaninu a do tretej misky posekané bylinky.
Panvicu opäť utrite papierovou utierkou, nalejte trochu oleja a z prvej zmesi vajec a papriky a pripravte mäkkú omeletu. Preložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Z druhej vajcovo-slaninovej zmesi urobíme druhú omeletu a položíme ju na prvú. Rovnakým spôsobom pripravíme omeletu s bylinkami a položíme na druhú omeletu.
Povrch poslednej omelety potrite maslom a vložte do vyhriatej rúry. Nechajte 5 minút zapiecť. Podávajte nakrájané na trojuhoľníky a ozdobené plátkami citróna, olivami a lístkami bazalky.