Reklama

Obľúbené RODINNÉ ZÁKUSKY: Tieto určite poznáte z detstva!

Slonie slzy.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Slovan kocky, slonie slzy, kávové zrná, gaštanové jazýčky, Opitý Izidor... Chodíte na ne v nedeľu do cukrárne, alebo ich občas pripravíte radšej doma? Ak chcete dobré recepty, nech sa páči!

Slonie slzy

15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + tuhnutie, PEČENIE 20 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 6  vajec
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 40 g kakaa
  • 2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
  • čokoládová poleva

Na plnku:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 6 lyžíc horúceho mlieka
  • 250 g masla
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2 až 3 banány

POSTUP:

  1. Vajca rozdeľte na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte do tuha, postupne pridajte žĺtky, práškový cukor, kakao a hladkú múku.
  2. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 20 minút. Ihneď po vytiahnutí z rúry cesto preneste i s papierom na pečenie na mokrú utierku a vytvarujte sloniu slzu. Aby ste dosiahli správny tvar, dovnútra môžete vložiť zrolované noviny zviazané šnúrkou. Nechajte vychladnúť. 
  3. Rastlinný tuk vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do druhej misky dajte mleté orechy a zalejte ich horúcim mliekom. Orechovú zmes po jednej lyžici zašľahávajte do ušľahanej masy. 
  4. Pri plnení cesto iba opatrne podvihujte, aby sa úplne nezlomilo, naplňte krémom a vložte doň banán. Trochu plnky nechajte aj na vrch a polejte čokoládovou polevou.
  5. Koláč nechajte stuhnúť. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode, aby sa čokoláda na povrchu nelámala.

Kávové zrná

20 KUSOV, PRÍPRAVA: 40 MINÚT + CHLADENIE

POTREBUJETE:

  • 100 g masla + 50 g na obalenie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice mletej kávy
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice salka
  • 2 lyžičky rumu
  • 80 g piškót
  • 300 g marcipánu a 100 g horkej čokolády na obalenie

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na zrná okrem marcipánu a čokolády zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
  2. Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
  3. Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
  4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.

Opitý Izidor

30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 120 g mletých orechov
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1,5 lyžice kakaa
  • 120 g marhuľového džemu

Na orechovú plnku:

  • 200 g nahrubo mletých orechov
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • pol lyžičky mletej vanilky

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 2 lyžice kakaa
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g masla

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • zopár orechov na ozdobu

POSTUP:

  1. Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Pridajte mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a všetko dobre premiešajte. Do hmoty zľahka zamiešajte sneh a cesto uhlaďte na plech (24 x 24 cm). Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom nechajte korpus dobre vychladnúť.
  2. Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom. V miske zmiešajte nahrubo pomleté orechy s cukrom, hrozienkami, rumom a s vanilkou. Plnkou potrite džemovú vrstvu.
  3. Pripravte krém: V mlieku rozmiešajte Zlatý klas s kakaom a uvarte hustý puding. Dajte chladiť. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý puding. Hotovým krémom potrite orechovú vrstvu a dajte chladiť.
  4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a primiešajte smotanu. Polevou polejte koláč a nechajte ho opäť stuhnúť. Podávajte ozdobený orechmi.

Gaštanové jazýčky

25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

POTREBUJETE:

  • 50 g hrozienok
  • 25 ml rumu
  • 500 g gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g piškót
  • trochu práškového cukru (ak by bola hmota málo sladká)

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g masla
  • 25 g oleja
  • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

POSTUP:

  1. Hrozienka namočte do rumu deň vopred. Všetky ingrediencie (už aj s hrozienkami) dobre premiešajte a vypracujte hustú hmotu. Sformujte ju do valca, zabaľte do fólie a dajte zachladiť.
  2. Hmotu krájajte na kúsky a formujte do tvaru jazýčkov. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
  3. Pripravte čokoládovú polevu: V malom kastróle zohrejte čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejte jazýčky a nechajte ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobte šľahačkou.

Slovan kocky

15 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + TUHNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

POTREBUJETE:

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžica kakaa

Na orechovú vrstvu:

  • 15 g práškovej želatíny
  • 40 ml vody
  • 120 g práškového cukru
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g mletých orechov

Na kakaovú vrstvu:

  • 15 g práškovej želatíny
  • 40 ml vody
  • 120 g práškového cukru
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 2 lyžice kakaa holandského typu
  • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

POSTUP:

  1. Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte preosiatu múku s kakaom, lyžičku kypriaceho prášku a zapracujte. Cesto vylejte a rovnomerne uhlaďte na plech s rozmermi 30 x 25 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20-25 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Na orechovú vrstvu dajte do misky so studenou vodou napučať želatínu, potom zmes zahrejte, aby sa želatína rozpustila. Šľahačkovú smotanu spolu s cukrom vyšľahajte na pevné špičky. Do želatíny pridajte dve lyžice šľahačky a dobre premiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Následne zmes zamiešajte k zvyšnej šľahačke a pridajte orechy. Všetko spolu premiešajte a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
  3. Na kakaovú vrstvu postup so želatínou opakujte, ale pridajte ju do šľahačky vyšľahanej s cukrom a kakaom. Túto vrstvu uhlaďte na orechovú vrstvu a nechajte v chladničke tuhnúť 2-3 hodiny, ideálne cez noc.
  4. Nakrájajte na kocky a ozdobte kopčekom šľahačky.

Upečte tiež: