Reklama

Nie je doska ako doska: Takto si na krájanie vyberiete tú správnu!

Doska na krájanie.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bez ohľadu na to, či ste amatérsky kuchár alebo profesionál, kvalitná doska na krájanie je nástroj, ktorý denno-denne používate. Výber tej správnej sa však môže zdať ako hotová veda. Poradíme vám!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kuchyňa Michaely Čobejovej PRED a PO: Vydarená prerábka!

    Na trhu je množstvo rôznych dosiek, od tradičných drevených až po moderné sklenené a plastové varianty. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere, upozorňuje portál Žena.sk

    V minulosti boli dosky na krájanie vyrábané najmä z dreva, pretože to bol najdostupnejší materiál. V stredoveku sa používali hrubé drevené, ktoré slúžili nielen na krájanie, ale aj na servírovanie jedál. S príchodom plastových a sklenených v 20. storočí sa možnosti výrazne rozšírili. Dnes máme k dispozícii širokú škálu materiálov, ktoré sú nielen funkčné, ale aj esteticky príťažlivé.

    Zdroj: Shutterstock

    Drevené dosky sú mimoriadne obľúbené.

    Drevené dosky - klasika, ktorá nikdy nesklame

    Drevené dosky na krájanie sú obľúbené pre svoju estetiku a funkčnosť. Sú vyrobené z tvrdých drevín, ako sú javor, orech alebo buk, ktoré sú šetrné k nožom a menej poškodzujú ich ostrie. Drevo má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že dokáže zabiť niektoré baktérie.

    Sú ideálne na krájanie pečiva, zeleniny a ovocia, ako aj na prípravu syrových a mäsových tanierov. Po každom použití by ste mali drevenú dosku umyť ručne teplou vodou a jemným saponátom. Nikdy ju neumývajte v umývačke riadu, pretože to môže spôsobiť deformáciu a praskanie. Pravidelne ju natierajte olejom, aby ste predišli vysychaniu a praskaniu. Dobre vám poslúži napríklad aj včelí vosk. Drevené dosky však rýchlo napáchnu napríklad po krájaní cibule alebo rýb, rovnako môže byť náročné odstrániť z nich zafarbenie po výrazných farebných potravinách.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 
    Duration 
    Remaining Time 
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      Netradičné sklo

      Sklenené dosky na krájanie sú vyrobené z tvrdeného skla, ktoré je odolné voči škvrnám a pachom a neabsorbuje baktérie. Sú ideálne na servírovanie jedál a môžu sa použiť na krájanie ovocia, zeleniny alebo syra.

      Po každom použití ich môžete umývať ručne alebo v umývačke riadu. Nepoužívajte sklenené dosky na intenzívne krájanie, pretože sklenený povrch môže poškodiť nože a je náchylný na praskanie.

      Zdroj: Shutterstock

      Bambusové a drevené dosky sú vizuálne veľmi podobné.

      Vyskúšajte aj bambus

      Bambus je ekologicky udržateľný materiál, ktorý je tvrdší než drevo, ale stále šetrný k nožom. Bambus má prírodné antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že je menej náchylný na baktérie. Zvyčajne sú tieto dosky cenovo dostupnejšie ako klasické drevené.

      Sú ideálne na krájanie zeleniny, ovocia a pečiva. Po každom použití by ste mali bambusovú dosku umyť ručne teplou vodou a jemným saponátom. Starostlivosť je podobná ako pri drevených, mali by ste sa vyhnúť umývačke riadnu a poteší ich wellness v podobe olejového náteru.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Praktické plastové dosky

        Plastové dosky na krájanie sú vyrobené z polyetylénu alebo polypropylénu a sú dostupné v rôznych farbách a veľkostiach. Sú vhodné do umývačky riadu, vďaka čomu sa môžu jednoducho dezinfikovať, čo zaisťuje jednoduchú dezinfekciu. Pravidelne však kontrolujte povrch plastových dosiek, pretože hlboké ryhy môžu ukrývať baktérie. V žiadnom prípade ich nepožívajte na krájanie horúcich potravín, pretože teplom sa ľahko zdeformujú.

        Nepríjemný zápach

        Najmä drevené dosky sú náchylné na absorbovanie nepríjemných pachov po krájaní aromatických potravín, napríklad cibule, cesnaku či rýb. V týmto vám môže pomôcť jedlá sóda, ktorá je výborná na odstránenie zápachu.

        Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby ste vytvorili pastu a naneste ju na zafarbené miesta. Nechajte pôsobiť 5 až 10 minút, potom opláchnite a osušte. Citrón a soľ sú tiež veľmi účinné prostriedky. Posypte dosku soľou a potom rozotrite polovicou citróna po celej ploche. Nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom opláchnite teplou vodou a osušte.

        Ocot môže tiež pomôcť odstrániť zafarbenie a dezinfikovať dosku. Nastriekajte biely ocot priamo na dosku a nechajte pôsobiť 5 až 10 minút. Opláchnite teplou vodou a osušte.

        Peroxid vodíka je ďalším účinným prostriedkom. Použite 3 percentný peroxid vodíka, naneste na zafarbené miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Opláchnite a osušte. Títo domáci pomocníci udržia vaše dosky v top forme!

        Autor článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.