Reklama

Nie je doska ako doska: Takto si na krájanie vyberiete tú správnu!

Doska na krájanie.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bez ohľadu na to, či ste amatérsky kuchár alebo profesionál, kvalitná doska na krájanie je nástroj, ktorý denno-denne používate. Výber tej správnej sa však môže zdať ako hotová veda. Poradíme vám!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kuchyňa Michaely Čobejovej PRED a PO: Vydarená prerábka!

    Na trhu je množstvo rôznych dosiek, od tradičných drevených až po moderné sklenené a plastové varianty. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere, upozorňuje portál Žena.sk

    V minulosti boli dosky na krájanie vyrábané najmä z dreva, pretože to bol najdostupnejší materiál. V stredoveku sa používali hrubé drevené, ktoré slúžili nielen na krájanie, ale aj na servírovanie jedál. S príchodom plastových a sklenených v 20. storočí sa možnosti výrazne rozšírili. Dnes máme k dispozícii širokú škálu materiálov, ktoré sú nielen funkčné, ale aj esteticky príťažlivé.

    Zdroj: Shutterstock

    Drevené dosky sú mimoriadne obľúbené.

    Drevené dosky - klasika, ktorá nikdy nesklame

    Drevené dosky na krájanie sú obľúbené pre svoju estetiku a funkčnosť. Sú vyrobené z tvrdých drevín, ako sú javor, orech alebo buk, ktoré sú šetrné k nožom a menej poškodzujú ich ostrie. Drevo má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že dokáže zabiť niektoré baktérie.

    Sú ideálne na krájanie pečiva, zeleniny a ovocia, ako aj na prípravu syrových a mäsových tanierov. Po každom použití by ste mali drevenú dosku umyť ručne teplou vodou a jemným saponátom. Nikdy ju neumývajte v umývačke riadu, pretože to môže spôsobiť deformáciu a praskanie. Pravidelne ju natierajte olejom, aby ste predišli vysychaniu a praskaniu. Dobre vám poslúži napríklad aj včelí vosk. Drevené dosky však rýchlo napáchnu napríklad po krájaní cibule alebo rýb, rovnako môže byť náročné odstrániť z nich zafarbenie po výrazných farebných potravinách.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kuchyňa podľa feng šuej: Triky, ako sa v nej cítiť lepšie

      Netradičné sklo

      Sklenené dosky na krájanie sú vyrobené z tvrdeného skla, ktoré je odolné voči škvrnám a pachom a neabsorbuje baktérie. Sú ideálne na servírovanie jedál a môžu sa použiť na krájanie ovocia, zeleniny alebo syra.

      Po každom použití ich môžete umývať ručne alebo v umývačke riadu. Nepoužívajte sklenené dosky na intenzívne krájanie, pretože sklenený povrch môže poškodiť nože a je náchylný na praskanie.

      Zdroj: Shutterstock

      Bambusové a drevené dosky sú vizuálne veľmi podobné.

      Vyskúšajte aj bambus

      Bambus je ekologicky udržateľný materiál, ktorý je tvrdší než drevo, ale stále šetrný k nožom. Bambus má prírodné antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že je menej náchylný na baktérie. Zvyčajne sú tieto dosky cenovo dostupnejšie ako klasické drevené.

      Sú ideálne na krájanie zeleniny, ovocia a pečiva. Po každom použití by ste mali bambusovú dosku umyť ručne teplou vodou a jemným saponátom. Starostlivosť je podobná ako pri drevených, mali by ste sa vyhnúť umývačke riadnu a poteší ich wellness v podobe olejového náteru.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ján Ďurovčík ukázal KUCHYŇU: V tmavom "pánskom" štýle

        Praktické plastové dosky

        Plastové dosky na krájanie sú vyrobené z polyetylénu alebo polypropylénu a sú dostupné v rôznych farbách a veľkostiach. Sú vhodné do umývačky riadu, vďaka čomu sa môžu jednoducho dezinfikovať, čo zaisťuje jednoduchú dezinfekciu. Pravidelne však kontrolujte povrch plastových dosiek, pretože hlboké ryhy môžu ukrývať baktérie. V žiadnom prípade ich nepožívajte na krájanie horúcich potravín, pretože teplom sa ľahko zdeformujú.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nová kuchyňa Babsy Heribanovej: Štýl nezmenila., farbu áno...

          Nepríjemný zápach

          Najmä drevené dosky sú náchylné na absorbovanie nepríjemných pachov po krájaní aromatických potravín, napríklad cibule, cesnaku či rýb. V týmto vám môže pomôcť jedlá sóda, ktorá je výborná na odstránenie zápachu.

          Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby ste vytvorili pastu a naneste ju na zafarbené miesta. Nechajte pôsobiť 5 až 10 minút, potom opláchnite a osušte. Citrón a soľ sú tiež veľmi účinné prostriedky. Posypte dosku soľou a potom rozotrite polovicou citróna po celej ploche. Nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom opláchnite teplou vodou a osušte.

          Ocot môže tiež pomôcť odstrániť zafarbenie a dezinfikovať dosku. Nastriekajte biely ocot priamo na dosku a nechajte pôsobiť 5 až 10 minút. Opláchnite teplou vodou a osušte.

          Peroxid vodíka je ďalším účinným prostriedkom. Použite 3 percentný peroxid vodíka, naneste na zafarbené miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Opláchnite a osušte. Títo domáci pomocníci udržia vaše dosky v top forme!

          Autor článku

          Tatiana Kubicová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.