Láskavá a starostlivá
„Keď zomrel otec, mama mala sama na krku päť detí. Boli sme chudobní, ale dobré jedlo u nás nechýbalo, nikdy sme neboli hladní,“ s láskou spomína Miloš Bubán. „Spoločné vzťahy sme si utužovali aj v kuchyni, kde som bol skôr pozorovateľ, ale mohol som aj umývať hrnce, krájať kapustu či zemiaky na šalát.“
„Milovali sme jej smotanový posúch, ale úplne najviac zemiakové lokše. Mama ich potierala masťou alebo plnila makom a slivkovým lekvárom. Aby všetkých nasýtila, robila ich naraz aj sedemdesiat! Zjedli by sme aj panvicu, na ktorej ich opekala… Utkvela mi najmä chuť tých s cesnakovou smotanou, ktoré sme zapíjali kyslým mliekom. Aj preto sa vždy usmievam, keď si na moju láskavú a pracovitú mamičku spomeniem.“
Recept na lokše nájdete na ďalšej strane >>>