Vedeli ste, že bazalka patrí medzi sto najzdravších potravín? Je zdrojom vitamínu A, horčíka, železa, vápnika, draslíka a vitamínu C. V kuchyni ju môžete využiť na niekoľko spôsobov.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: pexels.com
Bazalka dodá jedlám úžasnú chuť.
Cestoviny bez bazalky? Ani náhodou
Bazalku môžeme pokojne označiť za kráľovnú cestovín. Pridáva im famóznu chuť i vôňu. Skvele dochutí varené aj pečené cestoviny. Odporúčame ju trhať, nie strihať alebo krájať. Natrhajte ju čerstvú priamo do hotového jedla. Tak sa totiž najlepšie uvoľnia aromatické látky, ktorými disponuje a pokrm bude chutiť úžasne.
Zdroj: pexels.com
Zamraziť si môžete aj bazalku. Zamrazte si celé listy, neuľutujete.
Mrazená bazalka
Hoci najlepšie je použiť čerstvé, vhodnou alternatívou sú i zamrazené bylinky. Mrazením sa ich chuť zachová omnoho lepšie ako pri sušení, keď sa z nich uvoľnia charakteristické éterické oleje a aromatické látky. Zamraziť si môžete aj bazalku, a to hneď na niekoľko spôsobov. Prvým je zamrazenie listov. Väčšie zväzky listov vložte do uzatvárateľného vrecúška, vytlačte z nich vzduch, uzatvorte a dajte mraziť. Z vrecúška si potom môžete vyberať bazalku vždy podľa potreby.
Druhou možnosťou je zmrazenie bazalky vo vode v podobe ľadových kociek. Ďalšou je zmrazenie bazalky v oleji, ktorý vytvorí okolo bylinky izoláciu a "uzamkne" v nej éterické oleje. Aj na to môžete využiť nádoby na ľad.
Zdroj: pexels.com
Ak milujete krémové svieže polievky, potom rozhodne vyskúšajte aj bazalkovú!
Bazalková polievka
Milovníci polievok si prídu na svoje. Ak ste si ešte nepochutnali na bazalkovej polievke, prezradíme vám recept. Nadrobno nakrájajte cibuľku a cesnak a orestujte ich na masle v hlbšom hrnci. Zemiaky nakrájajte na kocky, pridajte k cibuľke a zalejte zeleninovým vývarom. Osoľte, okoreňte a na miernom plameni varte asi 15 minút. Medzitým bazalku umyte, rozmixujte a pridajte do polievky. Pripravte si zápražku a zahustite polievku. Krátko povarte, nalejte smotanu a zľahka premiešajte. Ako alternatívu môžete pripraviť aj skvelú cuketovo-bazalkovú alebo mrkvovo-bazalkovú polievku. Dobrú chuť!