Reklama

Neuveriteľných 10 spôsobov využitia bazalky v kuchyni

Vypestujte si voňavú bazalku zo semienka v pohodlí domova.

Zdroj: David Parmiter

Reklama
Radomír Warošek

Radomír Warošek

Externý prispievateľ

Vedeli ste, že bazalka patrí medzi sto najzdravších potravín? Je zdrojom vitamínu A, horčíka, železa, vápnika, draslíka a vitamínu C. V kuchyni ju môžete využiť na niekoľko spôsobov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pesto - pochúťka s vôňou Stredomoria: BAZALKA v nej nesmie chýbať!

    Zdroj: pexels.com

    Bazalka dodá jedlám úžasnú chuť.

    Cestoviny bez bazalky? Ani náhodou

    Bazalku môžeme pokojne označiť za kráľovnú cestovín. Pridáva im famóznu chuť i vôňu. Skvele dochutí varené aj pečené cestoviny. Odporúčame ju trhať, nie strihať alebo krájať. Natrhajte ju čerstvú priamo do hotového jedla. Tak sa totiž najlepšie uvoľnia aromatické látky, ktorými disponuje a pokrm bude chutiť úžasne.

    Zdroj: pexels.com

    Zamraziť si môžete aj bazalku. Zamrazte si celé listy, neuľutujete.

    Mrazená bazalka

    Hoci najlepšie je použiť čerstvé, vhodnou alternatívou sú i zamrazené bylinky. Mrazením sa ich chuť zachová omnoho lepšie ako pri sušení, keď sa z nich uvoľnia charakteristické éterické oleje a aromatické látky. Zamraziť si môžete aj bazalku, a to hneď na niekoľko spôsobov. Prvým je zamrazenie listov. Väčšie zväzky listov vložte do uzatvárateľného vrecúška, vytlačte z nich vzduch, uzatvorte a dajte mraziť. Z vrecúška si potom môžete vyberať bazalku vždy podľa potreby.

    Druhou možnosťou je zmrazenie bazalky vo vode v podobe ľadových kociek. Ďalšou je zmrazenie bazalky v oleji, ktorý vytvorí okolo bylinky izoláciu a "uzamkne" v nej éterické oleje. Aj na to môžete využiť nádoby na ľad.

    Zdroj: pexels.com

    Ak milujete krémové svieže polievky, potom rozhodne vyskúšajte aj bazalkovú!

    Bazalková polievka

    Milovníci polievok si prídu na svoje. Ak ste si ešte nepochutnali na bazalkovej polievke, prezradíme vám recept. Nadrobno nakrájajte cibuľku a cesnak a orestujte ich na masle v hlbšom hrnci. Zemiaky nakrájajte na kocky, pridajte k cibuľke a zalejte zeleninovým vývarom. Osoľte, okoreňte a na miernom plameni varte asi 15 minút. Medzitým bazalku umyte, rozmixujte a pridajte do polievky. Pripravte si zápražku a zahustite polievku. Krátko povarte, nalejte smotanu a zľahka premiešajte. Ako alternatívu môžete pripraviť aj skvelú cuketovo-bazalkovú alebo mrkvovo-bazalkovú polievku. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Radomír Warošek

    Externý prispievateľ
    Nie je síce profesionálny novinár, ale za svoju tvorbu získal v minulosti 3 ocenenia od Slovenského syndikátu novinárov. Keďže pracuje ako psychológ, ktorý sa venuje párovej terapii, jeho vášňou sú zákutia ľudskej psychiky a vzťahov. Dobiť baterky dokáže pri športe, obzvlášť pri tenise, bedmintone či squashi a pri turistike. Miluje cestovanie, more, teplo a dobrú kriminálku. Radosť mu robí, keď jeho články obohatia čitateľov a prinesú im príjemný pocit a nejakú tú informáciu.