Reklama

Nemusíte stáť v rade: Chutné JEDLÁ z ulice si ĽAHKO urobíte DOMA

Burger s tradičnými prílohami.

Zdroj: Dobré jedlo/Maia Candráková

Reklama

Náš kuchár Ľuboš si poradí s každou kuchárskou výzvou. Chcete si doma urobiť obľúbené jedlá "z ulice"? Tu sú jeho recepty.

BURGER S TRHANÝM BRAVČOVÝM MÄSOM A BARBEQUE OMÁČKOU

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA A MARINOVANIE 12 – 24 HODÍN, PEČENIE 4 HODINY

Potrebujete:

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky mletej údenej papriky
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku mletej rímskej rasce
  • 1 lyžičku sušeného oregana

NA BARBEQUE OMÁČKU:

  • 350 ml kečupu
  • 200 ml octu
  • 170 g hnedého cukru
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 2 lyžice worčesterskej omáčky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžicu horčice
  • 3 plátky bio citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 tenkých plátkov zázvoru";i:10;s:43:"mleté alebo čerstvé čili (podľa chuti)

NA DOMÁCE ŽEMLE (14 kusov):

  • 500 g chlebovej múky
  • 1 droždie
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
  • 5 vajec + 1 na potretie žemlí
  • 100 ml studeného mlieka + na potretie žemlí
  • 140 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • sezam

NA KAPUSTOVÝ ŠALÁT:

  • 1 malú hlávku červenej kapusty
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 mrkvu alebo ošúpané jablko
  • pár lyžíc jogurtu alebo majonézy
  • citrónovú šťavu
  • med alebo javorový sirup
  • soľ, mleté biele korenie
  • maslo alebo olej

POSTUP

  1. Umyté a osušené mäso potrite zmesou cukru, soli, korenia, oregana a prikryté odložte do chladu na 12 – 24 hodín.
  2. Mäso vyberte, vložte do menšej zapekacej nádoby alebo hrnca, podlejte pohárom vody, hermeticky uzavrite (hliníkovou fóliou a pokrievkou z hrnca) a pečte pri teplote 125 °C asi 4 hodiny, kým sa mäso nerozpadá. Potrhajte na vlákna vidličkami a premiešajte s výpekom.
  3. Urobte domáce maslové žemle: V kuchynskom robote s hákom premiešajte suché suroviny a postupne pridajte mlieko vymiešané s vajíčkami. Vypracujte hladké cesto a potom doň po častiach zapracujte kocky studeného masla. Cesto naďalej mieste 15-20 minút. Bude vlažné a mierne lepivé. Prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte vykysnúť v chladničke.
  4. Z cesta odkrojte kúsky (asi 80-gramové). Vytvarujte z nich ploché bochníčky a nechajte opäť podkysnúť 10-20 minút. Potrite mliekom vymiešaným s vajíčkom a posypte sezamom. Pečte pri teplote 180 °C 16-20 minút.
  5. Pripravte barbeque omáčku: Všetky suroviny povarte 10-20 minút do zhustnutia. Prepasírujte, ak treba, a dochuťte. Omáčka má byť výrazne sladkokyslá, korenistá a jemne pikantná s hustejšou konzistenciou.
  6. Zeleninu na kapustový šalát najemno postrúhajte. Tesne pred podávaním ju dochuťte jogurtom alebo majonézou, sladidlom, citrónovou šťavou, soľou a korením.
  7. Vychladnuté domáce žemle rozkrojte pozdĺžne na polovice, opečte obe vnútorné strany na masle alebo oleji, naplňte trhaným mäsom premiešaným s pár lyžicami barbeque omáčky, zalejte ďalšou omáčkou, navŕšte trochu šalátu a zakryte vrchnou stranou žemle. Podávajte s omáčkou navyše.

TIP
Bravčové plece má ideálnu jemnosť a dobrý pomer tuku na pomalé pečenie, môžete ho však nahradiť aj morčacím stehnom, bravčovými alebo hovädzími líčkami, ak chcete.

PHO BO - VIETNAMSKÁ HOVÄDZIA POLIEVKA

6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 4 A VIAC HODÍN

Potrebujete:

NA VÝVAR:

  • 3 kg hovädzieho predného s kosťou (rebrá, chvost, špikové kosti, močing s kosťou)
  • 2 stredne veľké cibule, rozkrojené na polovice
  • kúsok zázvoru (2 cm) nakrájaný na plátky
  • 3 badiány
  • 5 celých klinčekov
  • 1 celú škoricu
  • 2 lyžice cukru
  • soľ
  • rybaciu omáčku

AKO PRÍLOHA:

  • hrubšie ryžové rezance
  • 300 g hovädzej sviečkovice alebo roštenky
  • mungo klíčky
  • 1 cibuľu
  • čerstvé čili papričky
  • 1 mladú cibuľku
  • čerstvé lístky koriandra
  • pár lístkov bazalky (ideálne thajskej) a mäty
  • 1 limetu

POSTUP

  1. Očistené kosti a mäso dajte do studenej vody, priveďte do varu a pár minút povarte. Tekutinu vylejte, kosti a mäso opláchnite, hrniec umyte. Opäť všetko zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Zatiaľ na horúcej suchej panvici opražte do tmavohneda cibuľu a zázvor, neskôr pridajte celý badián, klinčeky a škoricu. Všetko vložte do tekutiny, pridajte cukor, soľ a veľmi pomaly varte aspoň 4 hodiny, ideálne dlhšie. Väčšinu vyplavených nečistôt z povrchu vývaru odstráňte.
  2. Pripravte všetky prílohy do polievky: Uvarte ryžové rezance podľa návodu, nakrájajte hovädzie zadné na veľmi tenké plátky (pomôže, keď mäso predtým necháte asi 15 minút stuhnúť v mrazničke), nakrájajte čili papričku a zelenú časť mladej cibuľky na plátky – stonku použite celú.
  3. Vývar sceďte, dochuťte soľou prípadne cukrom a rybacou omáčkou. Mäso z vývaru oberte.
  4. Do misiek dajte rezance a surové hovädzie zadné nakrájané na veľmi tenko. Vlejte vriaci vývar do misiek a polievku podávajte s prílohami: klíčkami, mäsom z vývaru, cibuľou nakrájanou natenko, čili papričkami, mladou cibuľkou a so stonkou z nej, lístkami koriandra, bazalky, mäty a s limetou.

TIP

Vo Vietname sa zvykne Pho Bo pomaly variť vo veľkom hrnci celú noc. Vývar je silný, prirodzene sladký s vysokým obsahom želatíny.

ALOO GOBI 

Karfiolovo-zemiakové karí

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 hlávku karfiolu
  • 1 lyžičku celej rímskej rasce
  • 1 lyžičku guľôčok koriandra
  • pár guľôčok celého čierneho korenia
  • pol lyžičky celých horčičných semienok
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kúsok zázvoru
  • pol lyžičky mletej kurkumy
  • pol lyžičky mletej škorice";i:10;s:25:"mleté čili podľa chuti";i:11;s:19:"5 zemiakov v šupke";i:12;s:29:"zeleninový vývar alebo voda";i:13;s:25:"maslo alebo olivový olej";i:14;s:26:"soľ a cukor na dochutenie

NA CHLEBOVÉ PLACKY:
(8 kusov)

  • 180 ml mlieka
  • 50 masla
  • 300 g hladkej múky
  • 7 g soli
  • olej

NA MANGOVÉ LASSI:

  • 1 zrelé mango
  • 125 ml plnotučného bieleho jogurtu
  • mlieko podľa potreby
  • štipku mletého kardamómu
  • med alebo cukor
  • citrónová šťava podľa potreby

NA PODÁVANIE:

  • ryžu basmati
  • lístky čerstvého koriandra
  • 1 limetu alebo citrón na dochutenie

POSTUP

  1. Zamieste cesto na placky: Mierne zohrejte mlieko a nechajte v ňom roztopiť maslo. Postupne primiešajte mlieko s maslom do osolenej múky. Vypracujte hladké a vláčne cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť. Z cesta vyvaľkajte 8 tenkých placiek a krátko ich opečte na naolejovanej horúcej panvici. Udržujte teplé zabalené v bavlnenej utierke.
  2. Karfiol očistite a rozoberte na ružičky. Na suchej horúcej panvici spolu krátko opražte celé korenie, rímsku rascu, koriander, čierne korenie, horčičné semienka. Premiestnite korenie do misky, nechajte chvíľu vychladnúť a podrvte v mažiari alebo plochou stranou noža.
  3. Na tuku osmažte dosklovita cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte prelisovaný cesnak a očistený zázvor pokrájaný nadrobno. Krátko spolu osmažte. Pridajte podrvené korenie, mletú kurkumu, škoricu a, ak chcete, čili.
  4. Nechajte koreniu rozvinúť chuť a farbu, potom pridajte umyté zemiaky v šupke nakrájané na kocky, za stáleho miešania ich opražte a zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou. Uvarte takmer domäkka a pridajte ružičky karfiolu. Ak treba, prilejte vývar a vodu. Karí by malo byť pomerne husté, s malým obsahom tekutiny, výraznou korenistou, jemne pikantnou chuťou, karfiol môže byť mierne chrumkavý.
  5. Pripravte mangové lassi: Do krémova rozmixujte mango s jogurtom, pridajte mlieko, štipku kardamómu, doslaďte a dochuťte citrónovou šťavou.
  6. Karí podávajte posypané lístkami koriandra, s limetou alebo citrónom, chlebovou plackou a uvarenou ryžou basmati. Zapite mangovým lassi, ktoré schladí a prepláchne ústa od výrazného korenia.

HOVÄDZIE PASTRAMI

5-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, NALOŽENIE 5 DNÍ

Potrebujete:

  • 2 kg hovädzieho hrudníka (brisket) alebo pupka (flank)

NA NÁLEV:

  • 4 litre vody
  • 200 g hnedého cukru
  • 250 g soli
  • 20-40 g dusitanovej soliacej zmesi (podľa návodu)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • po 2 lyžičky celého koriandra, čierneho korenia, horčicových semienok
  • pár kúskov celého nového korenia a klinčekov
  • 2 bobkové listy
  • kúsok celej škorice
  • spolu 30-40 gramov mletých guľôčok koriandra, čierneho korenia a údenej mletej papriky v pomere 1 : 1 : 1

NA PODÁVANIE:

  • celozrnnú horčicu, nakladané uhorky
  • pšenično-ražný chlieb

Postup je na ďalšej strane >>>

POSTUP

  1. Urobte nálev: Vodu priveďte do varu so soľou a všetkými ostatnými surovinami. Odstavte, nechajte vychladnúť a vložte do chladničky, kým nálev nebude úplne studený (okolo 5 °C).
  2. Do nálevu vložte hovädzie mäso, môžete ho rozkrojiť na polovicu, ale dbajte na to, aby každá časť mala prístup k
  3. Mäso nechajte v náleve 5 dní, každý deň do otočte a nálev premiešajte. Mäso hrubšie ako 5 centimetrov bude zrejme potrebovať 2 dni navyše. Mäso pripravené na tepelnú úpravu bude zvonku sivé, na priereze bude mať ružovú
  4. Mäso riadne opláchnite studenou vodou a vráťte do chladničky zaliate studenou vodou aspoň na 8 hodín, aby sa zbavilo prebytočnej soli.
  5.  Mäso osušte, vmasírujte doň zmes mletého korenia, uložte ho na mriežku do plechu alebo zapekacej nádoby. Pod mäso nalejte vodu, aby sa ho nedotýkala a nádobu hermeticky uzavrite hliníkovou fóliou, aby mohla para okolo celého mäsa cirkulovať. Vložte nádobu do rúry a pri teplote 140 °C pečte zhruba 3 hodiny, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 95 °C.
  6. Mäso vyberte a nakrájajte naprieč vláknom na tenké kúsky.
  7. Opečte plátky chleba z vnútornej strany, natrite ich hrubozrnnou horčicou, obložte plátkami nakladaných uhoriek a veľkým množstvom plátkov pastrami.do šípky

TIP

Pastrami pochádza z Balkánu a v západnom svete ho preslávili rumunskí židovskí emigranti. Najčastejšie sa podáva ako plnka do chlebového sendviča s rôznymi druhmi príloh – horčicou, majonézou, nakladanými uhorkami alebo kapustou.

Ochutnajte ďalšie skvelé recepty z Dobrého jedla >>>