Hovädzí tokáň s kukuričnou kašou
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
5 porcií, príprava 35 minút, varenie 2 hodiny
Potrebujete:
- 1 kg hovädzieho predného (močing, krk, prípadne plece)
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml suchého bieleho vína
- 1 väčšiu lyžicu paradajkového koncentrátu
- soľ, mleté čierne korenie
- bravčovú masť
Na kukuričnú kašu:
- 4 poháre vývaru alebo vody
- 1 pohár kukuričnej krupice (alebo polenty)
- maslo • soľ, mleté čierne korenie
Na karamelizovanú cibuľu:
- 3 väčšie cibule
- tuk na opečenie
- 1 lyžičku cukru
- mletú červenú papriku
- soľ
POSTUP
- Mäso nakrájajte na slížiky vo veľkosti malíčka (4-6 cm dlhé). Osmažte na drobno nakrájanú cibuľu na masti do zlatista. Pridajte prelisované cesnaky, mleté čierne korenie, krátko opražte a pridajte nakrájané mäso.
- Všetko spolu opražte, mäso osoľte a podlejte vínom. Priveďte do varu, hrniec prikryte a mäso veľmi pomaly duste. Ak treba, podlievajte horúcou vodou.
- Keď je mäso polomäkké, hrniec odkryte, zvýšte teplotu a vyduste šťavu na tuk. Primiešajte paradajkový koncentrát, opražte, prilejte horúcu vodu a pokračujte v pomalom dusení, kým mäso úplne nezmäkne. Ak treba, omáčku nechajte varením v odkrytom hrnci zredukovať, dochuťte ju soľou a korením.
- Uvarte kukuričnú kašu: Osolený a okorenený vývar alebo vodu priveďte v širšom hrnci do varu a postupne, za stáleho miešania metličkou, vsypte kukuričnú krupicu alebo polentu. Varte, kým kaša nezhustne. Ak treba, pridajte tekutinu alebo ak je kaša príliš riedka, ešte ju povarte. Chcete dosiahnuť polotuhú konzistenciu. Kašu odstavte a vmiešajte do nej hrudku masla.
- Cibuľu nakrájanú na pásiky pomaly osmažte na troche tuku do zlatohneda, pridajte lyžičku cukru a štipku soli. Cibuľu skaramelizujte a ku koncu pridajte asi pol lyžičky mletej červenej papriky.
- Tokáňa podávajte s kukuričnou kašou, karamelizovanou paprikovou cibuľou a nakladanými čili papričkami. Ak chcete, nechajte kašu mierne vychladnúť a vytvarujte z nej naolejovanou lyžicou halušky.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>