objednať časopis
všetky kategórie

Hodovali sme po maďarsky. Tieto skvelé tradičné jedlá dokonale nasýtili všetky naše zmysly. Dajte si s nami!

Hovädzí tokáň s kukuričnou kašou

Tradičný hovädzí tokáň s kukuričnou kašou.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

5 porcií, príprava 35 minút, varenie 2 hodiny

Potrebujete:

  • 1 kg hovädzieho predného (močing, krk, prípadne plece)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 1 väčšiu lyžicu paradajkového koncentrátu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčovú masť

Na kukuričnú kašu:

  • 4 poháre vývaru alebo vody
  • 1 pohár kukuričnej krupice (alebo polenty)
  • maslo • soľ, mleté čierne korenie

Na karamelizovanú cibuľu:

  • 3 väčšie cibule
  • tuk na opečenie
  • 1 lyžičku cukru
  • mletú červenú papriku
  • soľ
Koložvárska kapusta
Čítajte viac
Koložvársku KAPUSTU ste u nás hľadali najčastejšie: Tu je RECEPT od kuchára Ľuboša

POSTUP

  1. Mäso nakrájajte na slížiky vo veľkosti malíčka (4-6 cm dlhé). Osmažte na drobno nakrájanú cibuľu na masti do zlatista. Pridajte prelisované cesnaky, mleté čierne korenie, krátko opražte a pridajte nakrájané mäso.
  2. Všetko spolu opražte, mäso osoľte a podlejte vínom. Priveďte do varu, hrniec prikryte a mäso veľmi pomaly duste. Ak treba, podlievajte horúcou vodou.
  3. Keď je mäso polomäkké, hrniec odkryte, zvýšte teplotu a vyduste šťavu na tuk. Primiešajte paradajkový koncentrát, opražte, prilejte horúcu vodu a pokračujte v pomalom dusení, kým mäso úplne nezmäkne. Ak treba, omáčku nechajte varením v odkrytom hrnci zredukovať, dochuťte ju soľou a korením.
  4. Uvarte kukuričnú kašu: Osolený a okorenený vývar alebo vodu priveďte v širšom hrnci do varu a postupne, za stáleho miešania metličkou, vsypte kukuričnú krupicu alebo polentu. Varte, kým kaša nezhustne. Ak treba, pridajte tekutinu alebo ak je kaša príliš riedka, ešte ju povarte. Chcete dosiahnuť polotuhú konzistenciu. Kašu odstavte a vmiešajte do nej hrudku masla.
  5. Cibuľu nakrájanú na pásiky pomaly osmažte na troche tuku do zlatohneda, pridajte lyžičku cukru a štipku soli. Cibuľu skaramelizujte a ku koncu pridajte asi pol lyžičky mletej červenej papriky.
  6. Tokáňa podávajte s kukuričnou kašou, karamelizovanou paprikovou cibuľou a nakladanými čili papričkami. Ak chcete, nechajte kašu mierne vychladnúť a vytvarujte z nej naolejovanou lyžicou halušky.

Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>