Naučte sa VARIŤ CESTOVINY od Taliana: Šéfkuchár Andrea Ena má SUPER TIPY!
20. 8. 2024, 17:01 (aktualizované: 20. 8. 2024, 17:02)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Taliani milujú svoje 3 P: pane (chlieb), pastu (cestoviny) a pizzu. No keď varia cestoviny, dodržujú tieto pravidlá!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Andrea Ena je medzi Slovákmi známy napríklad z Dámskeho magazínu na Jednotke, kde varieval niekoľko rokov, takisto býva pravidelným hosťom markizáckeho Telerána. Ak ste ešte „nezablúdili“ do jeho vychýrenej pizzerie v Ružomberku alebo bratislavskej reštaurácie Sapori Italiani, napravte to. Tá získala napríklad aj cenu Taliansko-Slovenskej obchodnej komory Talianska reštaurácia vo svete.
Mamina známeho šéfkuchára nepúšťala k sporáku nikoho z rodiny. „Dole na juhu Talianska je to úplne normálne. Kým varila, hnala nás kade ľahšie. Ale k hotovým cestovinám sme si museli sadnúť všetci naraz... a veľa sa rozprávať. Môj otec, Sardínčan, bol učiteľ a vždy mal milión otázok: Andrea, ako bolo na futbale? Andrea, kam ideš večer? Pamätám sa, že mi tým poriadne liezol na nervy, ale dnes robím to isté. Pri dobrom jedle veľa a dlho debatujem s ľuďmi, ktorých mám rád,“ hovorí majiteľ bratislavskej reštaurácie Sapori Italiani. Na Slovensku žije dvadsať rokov a cestoviny ako od mamičky je pokojne denne. Aj dvakrát! Jeho základný recept na cestoviny je TU >>>
Čo teda treba dodržiavať pri ich varení?

5 cestovinových „pé“ podľa Andreu
Taliani milujú svoje 3 P: pane (chlieb), pastu (cestoviny) a pizzu. No keď varia cestoviny, dodržujú tieto pravidlá:
- Cestoviny hádžu vždy do vriacej osolenej vody
- Nikdy ich neoplachujú studenou vodou
- Vodu z cestovín používajú do omáčok – vďaka uvoľnenému škrobu ich perfektne zahustí
- Druh cestovín vyberajú podľa omáčky. „Paradajkovú omáčku absorbujú viac penne ako špagety. Tie sú zas super s olivovým olejom a cesnakom.“
- V omáčke nikdy nemiešajú viac ako štyri-päť surovín. „V jednoduchosti je krása. Presne v tom spočíva talianska kuchyňa,“ vysvetľuje Andrea.
Ešte posledná rada na záver: "Ešte lepšie, ako cestoviny sušiť, je zamraziť ich. Zabaľte ich do fólie a vyťahujte podľa potreby,“ radí šéfkuchár.