Reklama

Naučte sa VARIŤ CESTOVINY od Taliana: Šéfkuchár Andrea Ena má SUPER TIPY!

Základné cesto na domáce cestoviny od talianskeho šéfkuchára Andrea Ena.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Taliani milujú svoje 3 P: pane (chlieb), pastu (cestoviny) a pizzu. No keď varia cestoviny, dodržujú tieto pravidlá!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šéfkuchár Andrea Ena prezradil, čo nesmie chýbať v jeho kuchyni!

    Andrea Ena je medzi Slovákmi známy napríklad z Dámskeho magazínu na Jednotke, kde varieval niekoľko rokov, takisto býva pravidelným hosťom markizáckeho Telerána. Ak ste ešte „nezablúdili“ do jeho vychýrenej pizzerie v Ružomberku alebo bratislavskej reštaurácie Sapori Italiani, napravte to. Tá získala napríklad aj cenu Taliansko-Slovenskej obchodnej komory Talianska reštaurácia vo svete.
     
    Mamina známeho šéfkuchára nepúšťala k sporáku nikoho z rodiny. „Dole na juhu Talianska je to úplne normálne. Kým varila, hnala nás kade ľahšie. Ale k hotovým cestovinám sme si museli sadnúť všetci naraz... a veľa sa rozprávať. Môj otec, Sardínčan, bol učiteľ a vždy mal milión otázok: Andrea, ako bolo na futbale? Andrea, kam ideš večer? Pamätám sa, že mi tým poriadne liezol na nervy, ale dnes robím to isté. Pri dobrom jedle veľa a dlho debatujem s ľuďmi, ktorých mám rád,“ hovorí majiteľ bratislavskej reštaurácie Sapori Italiani. Na Slovensku žije dvadsať rokov a cestoviny ako od mamičky je pokojne denne. Aj dvakrát! Jeho základný recept na cestoviny je TU >>>

    Čo teda treba dodržiavať pri ich varení?

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Šéfkuchár Andrea Ena robí skvelé baklažánové chuťovky

      5 cestovinových „pé“ podľa Andreu

      Taliani milujú svoje 3 P: pane (chlieb), pastu (cestoviny) a pizzu. No keď varia cestoviny, dodržujú tieto pravidlá:

      1. Cestoviny hádžu vždy do vriacej osolenej vody
      2. Nikdy ich neoplachujú studenou vodou
      3. Vodu z cestovín používajú do omáčok – vďaka uvoľnenému škrobu ich perfektne zahustí
      4. Druh cestovín vyberajú podľa omáčky. „Paradajkovú omáčku absorbujú viac penne ako špagety. Tie sú zas super s olivovým olejom a cesnakom.“
      5. V omáčke nikdy nemiešajú viac ako štyri-päť surovín. „V jednoduchosti je krása. Presne v tom spočíva talianska kuchyňa,“ vysvetľuje Andrea.

        Ešte posledná rada na záver: "Ešte lepšie, ako cestoviny sušiť, je zamraziť ich. Zabaľte ich do fólie a vyťahujte podľa potreby,“ radí šéfkuchár.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.