Reklama

Naše NAJ RECEPTY na VIANOČNÉ PEČIVO: Zdedili sme ich po vzácnych ženách, teraz sú vaše!

Zdedené vianočné koláčiky po našich mamách aj babičkách.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Za všetky tieto recepty na vanilkové rožky, medvedie labky a spol. ručíme vlastnými rozmaznanými jazykmi. Zdedili sme ich po milovaných mamách, babkách, priateľkách... a nech sa páči, teraz sú vaše!

Krehké vanilkové rožky

60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT

Zdroj: Laura Witteková

Recept na fantastické vanilkové rožky máme od našej Majky. Zdedila ho po babičke.

Potrebujete:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 280 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky
  • rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov

Na obalenie:

  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2-3 balíčky vanilkového cukru

POSTUP:

  1. Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
  2. Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu.
  3. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Medvedie labky

70 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

Zdroj: Laura Witteková

Medvedie labky po Blankinej babičke.

Potrebujete:

  • 400 g zmiešanej hladkej a hrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžica kakaového prášku
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipka mletej škorice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g mletých orechov
  • 5 kusov pomletých klinčekov
  • 2 vajcia
  • 250 g masla";i:10;s:42:"maslo a múka na vymazanie formy";i:11;s:59:"zmes práškového a vanilkového cukru na obaľovanie

POSTUP:

  1. Do hlbšej misy preosejte hladkú a hrubú múku, práškový cukor, kakao, kypriaci prášok, škoricu, vanilkový cukor, pridajte orechy a pomleté klinčeky. Suchú zmes dobre premiešajte, pridajte vajcia a zmäknuté maslo.
  2. Zmes odložte na 20 minút do chladu a zatiaľ vymastite a múkou vysypte kovové formičky.
  3. Rúru vyhrejte na 190 °C.
  4. Z cesta oddeľujte kúsky a dajte do každej formičky tak, aby bola v strede priehlbina. Snažte sa, aby hrúbka cesta bola rovnaká. Počas pečenia objem cesta mierne narastie.
  5. Naplnené formičky poukladajte na plech a vložte do vyhriatej rúry na 10 minút.
  6. Po upečení a miernom vychladnutí vyklopte z formičiek hotové medvedie labky a obaľte ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Linecké kolieska s ríbezľovým džemom

    40 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Linecké koláčiky od cukrárky Veroniky. Nesklamú vás. Recept zdedila po babičke.

    Potrebujete:

    • 250 g masla
    • 120 g práškového cukru
    • kôra z biocitróna
    • 4 žĺtky
    • 350 g hladkej múky
    • mletá vanilka alebo 1 vanilkový cukor
    • maslo na vymazanie plechov
    • ríbezľový džem na plnenie (alebo aj iný
    • )práškový cukor na obaľovanie

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny na cesto dobre vymieste a nechajte stuhnúť zabalené fóliou v chladničke.
    2. Potom ho rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska. Poukladajte ich na vymastené plechy a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 7 minút.
    3. Polovicu vychladnutých koliesok natrite džemom a prikryte zvyšnými kolieskami. Nakoniec kolieska obaľte v cukre.

    Murínske koláčiky

    ASI 25 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 18 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Tieto murínske koláčiky pečie každý rok redaktorka Slávka.

    Potrebujete:

    • 360 g hrubej múky
    • 80 g zmäknutého masla
    • 150 g práškového cukru
    • 40 g kakaa
    • tri štvrte balíčka kypriaceho prášku
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 lyžica mlieka
    • 2 vajcia
    • štipka mletej škorice
    • maslo na vymazanie plechov";i:10;s:69:"plátky mandlí, slaný karamel alebo cukrové sypanie na ozdobu

    POSTUP:

    1. V múke rozmrvte zmäknuté maslo. Pridajte cukor, kakao, kypriaci prášok, vanilkový cukor, mlieko, vajcia, škoricu a spracujte na cesto.
    2. Cesto rozvaľkajte na doske na tenko. Ak treba, odložte ho na čas do chladničky, aby sa nelepilo na dosku a valček.
    3. Z cesta vykrajujte rôzne tvary. Koláčiky uložte na vymastený plech a ozdobte plátkami mandlí, slaným karamelom alebo cukrovým sypaním. Dajte do vyhriatej rúry a pri teplote 175 °C pečte 15 – 18 minút.

    Orechové sucháre

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, SUŠENIE 20 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Orechové sucháre pečie šéfredaktorka Dobrého jedla Ema podľa svojej babičky.

    Potrebujete:

    • 3 bielky
    • 120 g práškového cukru
    • 50 g rozpusteného vlažného masla
    • 100 g hladkej múky
    • 1 lyžička prášku do pečiva
    • 250 g lieskových orechov
    • maslo a múka na vymastenie formy

    POSTUP:

    1. Bielky s cukrom vyšľahajte do peny, postupne pridávajte maslo a múku s práškom do pečiva. Potom zľahka primiešajte orechy. Zmes vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček alebo srnčieho chrbta a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C 40 minút.
    2. Keď je chlebík ružový a nelepí sa na špajdľu, je hotový. Nechajte ho trochu vychladnúť, ešte teplý vyberte a zabaľte do alobalu, aby nestvrdol. Nechajte ho odpočívať do druhého dňa.
    3. Na druhý deň chlebík nakrájajte na 0,5-1 cm tenké pláty a potom na 3-4 cm tyčinky. Sucháre rozsypte na plytký plech vystlaný papierom na pečenie a dajte sušiť pri teplote 120-150 °C do chrumkava.

    Kokosové ježe

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Kokosové ježe pečie Katka. Každý rok podľa receptu svojej maminy.

    Potrebujete:

    • 250 g práškového cukru
    • 1 vajce
    • 30 g masla
    • 300-400 ml mlieka
    • 2 lyžice medu
    • 400 g polohrubej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • maslo a múka na vytretie plechu

    Na kakaovú polevu:

    • 200 g práškového cukru
    • 50 g kakaa holandského typu
    • 6-7 lyžíc mlieka
    • 50 g masla
    • 200 g strúhaného kokosu na obaľovanie

    POSTUP:

    1. Vo veľkej mise vymiešajte všetky suroviny na cesto. Prelejte ho do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, kým koláč nechytí peknú zlatú farbu. Nechajte ho dobre vychladnúť.
    2. Zatiaľ pripravte kakaovú polevu: V menšom kastróle na miernom ohni vymiešajte všetky ingrediencie do hladka a nechajte mierne vychladnúť.
    3. Vychladnutý koláč priamo v plechu rozkrájajte na rovnaké obdĺžniky. Namáčajte ich do kakaovej polevy a hneď obaľujte v kokose. Ježe vám v chladničke vydržia aj dva týždne. Dobrú chuť!

    Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.