Naše NAJ RECEPTY na VIANOČNÉ PEČIVO: Zdedili sme ich po vzácnych ženách, teraz sú vaše!
23. 12. 2023, 21:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Za všetky tieto recepty na vanilkové rožky, medvedie labky a spol. ručíme vlastnými rozmaznanými jazykmi. Zdedili sme ich po milovaných mamách, babkách, priateľkách... a nech sa páči, teraz sú vaše!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CJCAywkpOcM/
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Krehké vanilkové rožky
60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Recept na fantastické vanilkové rožky máme od našej Majky. Zdedila ho po babičke.
Potrebujete:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 žĺtky
- rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov
Na obalenie:
- 3 lyžice práškového cukru
- 2-3 balíčky vanilkového cukru
POSTUP:
- Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu.
- Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Zdroj: NMH
Medvedie labky
70 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Medvedie labky po Blankinej babičke.
Potrebujete:
- 400 g zmiešanej hladkej a hrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžica kakaového prášku
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipka mletej škorice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g mletých orechov
- 5 kusov pomletých klinčekov
- 2 vajcia
- 250 g masla";i:10;s:42:"maslo a múka na vymazanie formy";i:11;s:59:"zmes práškového a vanilkového cukru na obaľovanie
POSTUP:
- Do hlbšej misy preosejte hladkú a hrubú múku, práškový cukor, kakao, kypriaci prášok, škoricu, vanilkový cukor, pridajte orechy a pomleté klinčeky. Suchú zmes dobre premiešajte, pridajte vajcia a zmäknuté maslo.
- Zmes odložte na 20 minút do chladu a zatiaľ vymastite a múkou vysypte kovové formičky.
- Rúru vyhrejte na 190 °C.
- Z cesta oddeľujte kúsky a dajte do každej formičky tak, aby bola v strede priehlbina. Snažte sa, aby hrúbka cesta bola rovnaká. Počas pečenia objem cesta mierne narastie.
- Naplnené formičky poukladajte na plech a vložte do vyhriatej rúry na 10 minút.
- Po upečení a miernom vychladnutí vyklopte z formičiek hotové medvedie labky a obaľte ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Zdroj: NMH
Linecké kolieska s ríbezľovým džemom
40 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Linecké koláčiky od cukrárky Veroniky. Nesklamú vás. Recept zdedila po babičke.
Potrebujete:
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- kôra z biocitróna
- 4 žĺtky
- 350 g hladkej múky
- mletá vanilka alebo 1 vanilkový cukor
- maslo na vymazanie plechov
- ríbezľový džem na plnenie (alebo aj iný
- )práškový cukor na obaľovanie
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto dobre vymieste a nechajte stuhnúť zabalené fóliou v chladničke.
- Potom ho rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska. Poukladajte ich na vymastené plechy a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 7 minút.
- Polovicu vychladnutých koliesok natrite džemom a prikryte zvyšnými kolieskami. Nakoniec kolieska obaľte v cukre.

Murínske koláčiky
ASI 25 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 18 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Tieto murínske koláčiky pečie každý rok redaktorka Slávka.
Potrebujete:
- 360 g hrubej múky
- 80 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 40 g kakaa
- tri štvrte balíčka kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica mlieka
- 2 vajcia
- štipka mletej škorice
- maslo na vymazanie plechov";i:10;s:69:"plátky mandlí, slaný karamel alebo cukrové sypanie na ozdobu
POSTUP:
- V múke rozmrvte zmäknuté maslo. Pridajte cukor, kakao, kypriaci prášok, vanilkový cukor, mlieko, vajcia, škoricu a spracujte na cesto.
- Cesto rozvaľkajte na doske na tenko. Ak treba, odložte ho na čas do chladničky, aby sa nelepilo na dosku a valček.
- Z cesta vykrajujte rôzne tvary. Koláčiky uložte na vymastený plech a ozdobte plátkami mandlí, slaným karamelom alebo cukrovým sypaním. Dajte do vyhriatej rúry a pri teplote 175 °C pečte 15 – 18 minút.

Orechové sucháre
30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, SUŠENIE 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Orechové sucháre pečie šéfredaktorka Dobrého jedla Ema podľa svojej babičky.
Potrebujete:
- 3 bielky
- 120 g práškového cukru
- 50 g rozpusteného vlažného masla
- 100 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 250 g lieskových orechov
- maslo a múka na vymastenie formy
POSTUP:
- Bielky s cukrom vyšľahajte do peny, postupne pridávajte maslo a múku s práškom do pečiva. Potom zľahka primiešajte orechy. Zmes vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček alebo srnčieho chrbta a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C 40 minút.
- Keď je chlebík ružový a nelepí sa na špajdľu, je hotový. Nechajte ho trochu vychladnúť, ešte teplý vyberte a zabaľte do alobalu, aby nestvrdol. Nechajte ho odpočívať do druhého dňa.
- Na druhý deň chlebík nakrájajte na 0,5-1 cm tenké pláty a potom na 3-4 cm tyčinky. Sucháre rozsypte na plytký plech vystlaný papierom na pečenie a dajte sušiť pri teplote 120-150 °C do chrumkava.

Kokosové ježe
30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Kokosové ježe pečie Katka. Každý rok podľa receptu svojej maminy.
Potrebujete:
- 250 g práškového cukru
- 1 vajce
- 30 g masla
- 300-400 ml mlieka
- 2 lyžice medu
- 400 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- maslo a múka na vytretie plechu
Na kakaovú polevu:
- 200 g práškového cukru
- 50 g kakaa holandského typu
- 6-7 lyžíc mlieka
- 50 g masla
- 200 g strúhaného kokosu na obaľovanie
POSTUP:
- Vo veľkej mise vymiešajte všetky suroviny na cesto. Prelejte ho do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, kým koláč nechytí peknú zlatú farbu. Nechajte ho dobre vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte kakaovú polevu: V menšom kastróle na miernom ohni vymiešajte všetky ingrediencie do hladka a nechajte mierne vychladnúť.
- Vychladnutý koláč priamo v plechu rozkrájajte na rovnaké obdĺžniky. Namáčajte ich do kakaovej polevy a hneď obaľujte v kokose. Ježe vám v chladničke vydržia aj dva týždne. Dobrú chuť!