Reklama

Naše NAJ RECEPTY na VIANOČNÉ PEČIVO: Zdedili sme ich po vzácnych ženách, teraz sú vaše!

Zdedené vianočné koláčiky po našich mamách aj babičkách.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Za všetky tieto recepty na vanilkové rožky, medvedie labky a spol. ručíme vlastnými rozmaznanými jazykmi. Zdedili sme ich po milovaných mamách, babkách, priateľkách... a nech sa páči, teraz sú vaše!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
    Zdroj: NMH

    Krehké vanilkové rožky

    60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Recept na fantastické vanilkové rožky máme od našej Majky. Zdedila ho po babičke.

    Potrebujete:

    • 100 g mletých vlašských orechov
    • 280 g hladkej múky
    • 50 g práškového cukru
    • 200 g masla
    • 2 žĺtky
    • rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov

    Na obalenie:

    • 3 lyžice práškového cukru
    • 2-3 balíčky vanilkového cukru

    POSTUP:

    1. Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
    2. Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu.
    3. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Medvedie labky

      70 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

      Zdroj: Laura Witteková

      Medvedie labky po Blankinej babičke.

      Potrebujete:

      • 400 g zmiešanej hladkej a hrubej múky
      • 200 g práškového cukru
      • 1 lyžica kakaového prášku
      • 1 balíček kypriaceho prášku
      • štipka mletej škorice
      • 1 balíček vanilkového cukru
      • 150 g mletých orechov
      • 5 kusov pomletých klinčekov
      • 2 vajcia
      • 250 g masla";i:10;s:42:"maslo a múka na vymazanie formy";i:11;s:59:"zmes práškového a vanilkového cukru na obaľovanie

      POSTUP:

      1. Do hlbšej misy preosejte hladkú a hrubú múku, práškový cukor, kakao, kypriaci prášok, škoricu, vanilkový cukor, pridajte orechy a pomleté klinčeky. Suchú zmes dobre premiešajte, pridajte vajcia a zmäknuté maslo.
      2. Zmes odložte na 20 minút do chladu a zatiaľ vymastite a múkou vysypte kovové formičky.
      3. Rúru vyhrejte na 190 °C.
      4. Z cesta oddeľujte kúsky a dajte do každej formičky tak, aby bola v strede priehlbina. Snažte sa, aby hrúbka cesta bola rovnaká. Počas pečenia objem cesta mierne narastie.
      5. Naplnené formičky poukladajte na plech a vložte do vyhriatej rúry na 10 minút.
      6. Po upečení a miernom vychladnutí vyklopte z formičiek hotové medvedie labky a obaľte ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
        Zdroj: NMH

        Linecké kolieska s ríbezľovým džemom

        40 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

        Zdroj: Laura Witteková

        Linecké koláčiky od cukrárky Veroniky. Nesklamú vás. Recept zdedila po babičke.

        Potrebujete:

        • 250 g masla
        • 120 g práškového cukru
        • kôra z biocitróna
        • 4 žĺtky
        • 350 g hladkej múky
        • mletá vanilka alebo 1 vanilkový cukor
        • maslo na vymazanie plechov
        • ríbezľový džem na plnenie (alebo aj iný
        • )práškový cukor na obaľovanie

        POSTUP:

        1. Všetky suroviny na cesto dobre vymieste a nechajte stuhnúť zabalené fóliou v chladničke.
        2. Potom ho rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska. Poukladajte ich na vymastené plechy a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 7 minút.
        3. Polovicu vychladnutých koliesok natrite džemom a prikryte zvyšnými kolieskami. Nakoniec kolieska obaľte v cukre.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Tradičné KOLÁČIKY Z FORMIČIEK nesmú u vás na Vianoce chýbať: Najlepšie RECEPTY

          Murínske koláčiky

          ASI 25 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 18 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          Tieto murínske koláčiky pečie každý rok redaktorka Slávka.

          Potrebujete:

          • 360 g hrubej múky
          • 80 g zmäknutého masla
          • 150 g práškového cukru
          • 40 g kakaa
          • tri štvrte balíčka kypriaceho prášku
          • 1 balíček vanilkového cukru
          • 1 lyžica mlieka
          • 2 vajcia
          • štipka mletej škorice
          • maslo na vymazanie plechov";i:10;s:69:"plátky mandlí, slaný karamel alebo cukrové sypanie na ozdobu

          POSTUP:

          1. V múke rozmrvte zmäknuté maslo. Pridajte cukor, kakao, kypriaci prášok, vanilkový cukor, mlieko, vajcia, škoricu a spracujte na cesto.
          2. Cesto rozvaľkajte na doske na tenko. Ak treba, odložte ho na čas do chladničky, aby sa nelepilo na dosku a valček.
          3. Z cesta vykrajujte rôzne tvary. Koláčiky uložte na vymastený plech a ozdobte plátkami mandlí, slaným karamelom alebo cukrovým sypaním. Dajte do vyhriatej rúry a pri teplote 175 °C pečte 15 – 18 minút.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nesklamú

            Orechové sucháre

            30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, SUŠENIE 20 MINÚT

            Zdroj: Laura Witteková

            Orechové sucháre pečie šéfredaktorka Dobrého jedla Ema podľa svojej babičky.

            Potrebujete:

            • 3 bielky
            • 120 g práškového cukru
            • 50 g rozpusteného vlažného masla
            • 100 g hladkej múky
            • 1 lyžička prášku do pečiva
            • 250 g lieskových orechov
            • maslo a múka na vymastenie formy

            POSTUP:

            1. Bielky s cukrom vyšľahajte do peny, postupne pridávajte maslo a múku s práškom do pečiva. Potom zľahka primiešajte orechy. Zmes vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček alebo srnčieho chrbta a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C 40 minút.
            2. Keď je chlebík ružový a nelepí sa na špajdľu, je hotový. Nechajte ho trochu vychladnúť, ešte teplý vyberte a zabaľte do alobalu, aby nestvrdol. Nechajte ho odpočívať do druhého dňa.
            3. Na druhý deň chlebík nakrájajte na 0,5-1 cm tenké pláty a potom na 3-4 cm tyčinky. Sucháre rozsypte na plytký plech vystlaný papierom na pečenie a dajte sušiť pri teplote 120-150 °C do chrumkava.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Cukrárka PETRA TÓTHOVÁ: Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČE!

              Kokosové ježe

              30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

              Zdroj: Laura Witteková

              Kokosové ježe pečie Katka. Každý rok podľa receptu svojej maminy.

              Potrebujete:

              • 250 g práškového cukru
              • 1 vajce
              • 30 g masla
              • 300-400 ml mlieka
              • 2 lyžice medu
              • 400 g polohrubej múky
              • 1 balíček kypriaceho prášku
              • maslo a múka na vytretie plechu

              Na kakaovú polevu:

              • 200 g práškového cukru
              • 50 g kakaa holandského typu
              • 6-7 lyžíc mlieka
              • 50 g masla
              • 200 g strúhaného kokosu na obaľovanie

              POSTUP:

              1. Vo veľkej mise vymiešajte všetky suroviny na cesto. Prelejte ho do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút, kým koláč nechytí peknú zlatú farbu. Nechajte ho dobre vychladnúť.
              2. Zatiaľ pripravte kakaovú polevu: V menšom kastróle na miernom ohni vymiešajte všetky ingrediencie do hladka a nechajte mierne vychladnúť.
              3. Vychladnutý koláč priamo v plechu rozkrájajte na rovnaké obdĺžniky. Namáčajte ich do kakaovej polevy a hneď obaľujte v kokose. Ježe vám v chladničke vydržia aj dva týždne. Dobrú chuť!

              Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty z Dobrého jedla:

              Autor článku

              Katarína Brunovská

              redaktorka magazínu Dobré jedlo
              Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.