Reklama

Naozaj nič nevyhadzujete? Tu je zopár rád, aby POTRAVINY NEKONČILI v KOŠI

Chrumkavé gratinované zemiaky ako jednoduchá večera.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama

Približne tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete sa nezje. Je to obrovské množstvo a pri stúpajúcich cenách aj neskutočné plytvanie. Tu je zopár rád, aby potraviny nekončili v koši.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sezóna ešte nekončí! Pripravte si BEDLE tak ako sú najlepšie! TEASER

    Plánovanie je dôležité

    Či už idete na veľký týždňový rodinný nákup, alebo chystáte oslavu, dôležité je, aby ste kúpili a uvarili len to, čo dokážete skonzumovať. Ako uvádza portál Zdravie.sk, ani hosťom nemusíte ponúknuť viac, ako dokážu zjesť. Uvedomte si, že návšteva nezje viac, ako počas bežnej večere či obeda. Nemusíte pripraviť násobok jedla, radšej si nachystajte ovocie alebo oriešky, ktorými zasýtite najväčších hladošov. 

    Jedzte udržateľnejšie suroviny

    V dnešnej dobe sa mnoho ľudí prikláňa k rastlinnej strave. Dôvody sú rôzne - od obáv o životné prostredie až po riešenie zdravotných problémov alebo chudnutie. Štart k zmene stravovania vôbec nemusí byť zložitý - začať môžete flexitariánskou stravou, pri ktorej sú síce potraviny rastlinného pôvodu tie hlavné, ale do jedálnička sa občas zaraďuje aj mäso, hydina či ryby a vajcia. Je to skvelý spôsob, ako si zachovať zdravú, vyváženú stravu a zároveň pomôcť chrániť životné prostredie znížením spotreby energie a zdrojov používaných na výrobu červeného mäsa.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Super bylinka PROTI COVIDU aj CHRÍPKE: Zatočí s otravným kašľom! Teaser
      Zdroj: NMH

      Naložte si v kuchyni

      Zvážte porciovanie a nakladanie jedla ešte pri sporáku. Podávanie jedla pri stole uľahčuje každému, aby si na tanier naložil viac, čo nemusí byť až taký dobrý nápad, ak sa snažíte mať porcie pod kontrolou. Tento štýl tiež nikomu nebráni naložiť si „ešte za jednu lyžicu“. Jedným z najväčších zdrojov potravinového odpadu je jedlo ponechané na tanieri, ktoré zväčša končí v koši, u tých zodpovednejších v triedenom kuchynskom odpade.

      Ešte ich zužitkujte

      Potraviny pred koncom spotreby nevyhadzujte. Nie celkom dokonalé jablká použite na kompót, paradajky dajte do omáčky, zo stvrdnutého chleba urobte na strúhanku. Je mnoho spôsobov, ako čo najlepšie využiť potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze alebo im končí doba spotreby. Prezreté banány sú chutnou prísadou do smoothies alebo banánového chlebíka. Smutnejšie vyzerajúca zelenina sa zas môže hodiť do polievok či dusených jedál.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zuzana Vačková varí zdravo a rýchlo: Súste jej šalát s quinoou!

        Nákup so zoznamom

        Pri najbližšom upratovaní chladničky, mrazničky alebo špajze venujte pozornosť tomu, čo ste odtiaľ vyhodili. Ak obmedzíte nákup týchto potravín, prispejete k znižovaniu potravinového odpadu do budúcnosti.

        Darujte potraviny

        Vypratávate špajzu? Zvážte darovanie suchých potravín či potravín v konzerve vhodných na skladovanie miestnym potravinovým bankám alebo charitatívnym organizáciám.

        Čítajte viac z Dobrého jedla: