objednať časopis
všetky kategórie

Približne tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete sa nezje. Je to obrovské množstvo a pri stúpajúcich cenách aj neskutočné plytvanie. Tu je zopár rád, aby potraviny nekončili v koši.

Plánovanie je dôležité

Bohaté porcie. Naozaj sa zje všetko, čo je uvarené?
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Či už idete na veľký týždňový rodinný nákup, alebo chystáte oslavu, dôležité je, aby ste kúpili a uvarili len to, čo dokážete skonzumovať. Ako uvádza portál Zdravie.sk, ani hosťom nemusíte ponúknuť viac, ako dokážu zjesť. Uvedomte si, že návšteva nezje viac, ako počas bežnej večere či obeda. Nemusíte pripraviť násobok jedla, radšej si nachystajte ovocie alebo oriešky, ktorými zasýtite najväčších hladošov. 

Čítajte viac
Vegánske hody, ako sa patrí: Cícerové FAŠÍRKY s bylinkovým pyré sú neskutočne dobré!

Jedzte udržateľnejšie suroviny

Tortilly s mäsom a zeleninou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí prikláňa k rastlinnej strave. Dôvody sú rôzne - od obáv o životné prostredie až po riešenie zdravotných problémov alebo chudnutie. Štart k zmene stravovania vôbec nemusí byť zložitý - začať môžete flexitariánskou stravou, pri ktorej sú síce potraviny rastlinného pôvodu tie hlavné, ale do jedálnička sa občas zaraďuje aj mäso, hydina či ryby a vajcia. Je to skvelý spôsob, ako si zachovať zdravú, vyváženú stravu a zároveň pomôcť chrániť životné prostredie znížením spotreby energie a zdrojov používaných na výrobu červeného mäsa.

Článok pokračuje >>>

Kategórie