Najobľúbenejšie MAKOVÉ KOLÁČE: Týchto sa nikdy neprejete!
13. 1. 2024, 9:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Závin, štrúdľa, hrebene, buchty či bábovka s makom. A kopec Dalších tipov na makové koláče. Ktorý z nich upečiete hneď zajtra? Výzva aj pre menej skúsené pekárky!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

SLIVKOVO-MAKOVÉ HREBENE
20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- 250 g masla
- 11 lyžíc vody
- štipka soli
- 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 žĺtok
- 1 vajce na potretie
- celý mak na posypanie
Na plnku:
- 240 ml mlieka
- 200 g mletého modrého maku
- 50 g krupicového cukru
- 100 g slivkového lekváru
- pol lyžice citrónovej kôry
POSTUP:
- Zmiešajte všetky suroviny a zamieste cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke dve hodiny odpočívať, môžete aj cez noc.
- Na plnku vlejte mlieko do hrnca, pridajte mak, cukor a priveďte do varu. Varte približne 5 minút, kým náplň nezhustne. Odstavte, pridajte lekvár, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkajte na plát hrubý 3 až 4 mm. Ten rozrežte približne na rovnaké obdĺžniky. Každý obdĺžnik v strede narežte 6- až 8-krát, ale tak, aby ste neprerezali okraje. Do stredu na rezy dajte poriadnu lyžicu makovej náplne. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a preložte cez náplň. Pritlačte ich k sebe. Hrebene položte na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich prehnite, aby sa objavila maková náplň. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte celým makom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 20 až 25 minút a nechajte vychladnúť.

Zdroj: NMH
MAKOVÁ ŠTRÚDĽA S VIŠŇAMI
2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 125 g hladkej múky (plus na pomúčenie obrusu)
- 125 g polohrubej múky
- 125 ml vlažnej vody
- pol lyžičky soli
- 4 lyžice oleja (plus na vymastenie vrecka a potieranie štrúdle)
- igelitové vrecúško, veľký biely obrus
Na náplň:
- 450-500 g mletého maku (modrý, biely)
- 2-3 lyžice práškového cukru (plus na podávanie
- 3-4 nastrúhané jablká
- za 3 hrste bobúľ červeného hrozna (alebo odkôstkovaných višní z kompótu)
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto dajte do misy a prstami poriadne spojte. Cesto má byť nelepivé, vláčne a nesmie ostávať na rukách ani v mise. Ak treba, pridajte doň ešte trocha hladkej múky. Vytvarujte bochník, vložte ho do naolejovaného igelitového vrecka a nechajte hodinu odpočívať.
- Zatiaľ urobte plnku: Mak zmiešajte s cukrom, jablká vyžmýkajte a hrozno oberte.
- Na stôl rozprestrite obrus a na rohoch ho jemne pomúčte. Cesto vyberte z vrecka a bez miesenia ho na obruse roztiahnite do menšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčte. Opatrne ho chyťte zospodu, pomáhajte si chrbtami dlaní, akoby ste ho hladili, a pomaly ho naťahujte. Natiahnuté cesto zachyťte o roh stola a za hrubšie konce ťahajte do zvyšných strán. Cesto bude nakoniec ovísať zo stola ako plachta.
- Cesto posypte osladeným makom (jednu polovicu modrým, druhú môžete bielym) a odkvapkanými višňami. Pomocou obrusu ho zviňte do dlhej štrúdle. Rozrežte ju na polovicu a konce oboch štrúdlí zľahka zatlačte.
- Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olejom a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Podávajte posypanú práškovým cukrom.
Dobrý tip: Štrúdľu môžete naplniť makom a višňami.

MAKOVNÍK
2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Závin s makovou a orechovou plnkou. Ktorý máte radšej?
POTREBUJETE:
Na kvások:
- 100 ml mlieka
- pol kocky droždia
- veľká štipka kryštálového cukru
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla izbovej teploty
- 1 a pol lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
Na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica medu
- 50 ml horúceho mlieka
POSTUP:
- Najprv pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko s droždím aj cukrom a nechajte 15 minút vzísť.
- V druhej mise zmiešajte múku, maslo, cukor, soľ a pridajte kvások. Cesto mieste rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a nezľaknite sa, aj veľmi tuhé. Nechajte hodinu odpočinúť pod utierkou (cesto však nevykysne).
- Plnku vymiešajte z uvedených surovín.
- Cesto rozdeľte na dve časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik veľkosti plechu. Po celej ploche natrite plnku. Zrolujte na dlhšej strane a boky zahnite.
- Záviny položte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a pri 180 °C pečte 30 minút. Záviny trocha popukajú, ale tak to má byť.

MAKOVO-TVAROHOVÉ BUCHTY
16 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 38 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Makovo-tvarohové buchty.
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 20 g čerstvého droždia
- 300 ml mlieka
- 50 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- citrónová kôra z 1 citróna
- štipka mletej vanilky
- 1 žĺtok
- 110 g rozpusteného masla
Na náplň:
- 100 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 80 g krupicového cukru
- štipka mletej vanilky
- 1-2 lyžice rumu
- 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu
Ešte potrebujete:
- marhuľový džem na potrenie
- 1 lyžica celého maku
- 1 lyžica mletého maku
POSTUP:
- Droždie rozmrvte do polovice vlažného mlieka, pridajte lyžicu cukru premiešajte a nechajte vzísť kvások na teplom mieste.
- Do misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávajte postupne, aby ste vymiesili hladké, mäkké cesto. Uložte do misy posypanej múkou, prikryte ho a nechajte kysnúť približne hodinu.
- Na prípravu náplne do hrnca vlejte mlieko a zohrejte po bod varu. Vsypte mak, cukor, vanilku a varte približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Hrniec odstavte a pridajte 1-2 lyžice rumu. Nechajte vychladnúť a nakoniec zamiešajte tvaroh.
- Cesto premiestnite na múkou vysypanú dosku, rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a rozkrájajte na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložte lyžicu náplne. Boky cesta prehnite cez náplň a zrolujte. Buchty poukladajte do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrite zo všetkých strán maslom. Buchty prikryte a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
- Rúru zohrejte na 190 °C a buchty pečte približne 18 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ešte ďalších 15-20 minút. Buchty vyberte z rúry, nechajte 15 minút vychladnúť a následne ich potrite marhuľovým džemom a posypte mletým a celým makom.

Zdroj: NMH
MAKOVÁ BÁBOVKA S RUMOVÝMI SLIVKAMI
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
POTREBUJETE:
- za hrsť sušených sliviek
- 100 ml rumu
- 250 ml smotany na šľahanie (+ na podávanie)
- 160 g krupicového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 3 veľké vajcia
- 55 g ryžovej múky
- 55 g mandľovej múky (alebo najemno mletých mandlí)
- 150 g mletého maku
- 3 lyžice mlieka";i:10;s:61:"maslo na vymastenie formy a ryžová múka na vysypanie formy
POSTUP:
- Slivky zalejte rumom a nechajte odstáť aspoň hodinu, najlepšie cez noc.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Formu vytrite maslom a vysypte ryžovou múkou.
- Smotanu vyšľahajte s 80 g cukru a vanilkou do polotuha. Zašľahajte žĺtky, pridajte preosiate múky, mletý mak, mlieko a zamiešajte. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľahajte pevný sneh. Zapracujte ho do makovej hmoty. Nakoniec pridajte scedené slivky a dobre premiešajte. Cesto vylejte do formy a pečte 40-45 minút.
- Urobte test špajdľou. Keď je bábovka dobre upečená, vyberte ju z rúry a nechajte ešte 15 minút vo forme. Potom ju vyklopte a vychladnutú podávajte s vyšľahanou smotanou.
Upečte tiež: