Reklama

Najobľúbenejšie MAKOVÉ KOLÁČE: Týchto sa nikdy neprejete!

Slivkovo - makové hrebene.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Závin, štrúdľa, hrebene, buchty či bábovka s makom. A kopec Dalších tipov na makové koláče. Ktorý z nich upečiete hneď zajtra? Výzva aj pre menej skúsené pekárky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:13
Remaining Time 0:13
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cukrár Miňo Macuľa upiekol sviatočné rezy: Skúste ich podľa neho!

    SLIVKOVO-MAKOVÉ HREBENE

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 400 g hladkej múky
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 250 g masla
    • 11 lyžíc vody
    • štipka soli
    • 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 1 žĺtok
    • 1 vajce na potretie
    • celý mak na posypanie

    Na plnku:

    • 240 ml mlieka
    • 200 g mletého modrého maku
    • 50 g krupicového cukru
    • 100 g slivkového lekváru
    • pol lyžice citrónovej kôry

    POSTUP:

    1. Zmiešajte všetky suroviny a zamieste cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke dve hodiny odpočívať, môžete aj cez noc.
    2. Na plnku vlejte mlieko do hrnca, pridajte mak, cukor a priveďte do varu. Varte približne 5 minút, kým náplň nezhustne. Odstavte, pridajte lekvár, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Nechajte vychladnúť.
    3. Oddýchnuté cesto rozvaľkajte na plát hrubý 3 až 4 mm. Ten rozrežte približne na rovnaké obdĺžniky. Každý obdĺžnik v strede narežte 6- až 8-krát, ale tak, aby ste neprerezali okraje. Do stredu na rezy dajte poriadnu lyžicu makovej náplne. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a preložte cez náplň. Pritlačte ich k sebe. Hrebene položte na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich prehnite, aby sa objavila maková náplň. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte celým makom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 20 až 25 minút a nechajte vychladnúť.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
      Zdroj: NMH

      MAKOVÁ ŠTRÚDĽA S VIŠŇAMI

      2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 125 g hladkej múky (plus na pomúčenie obrusu)
      • 125 g polohrubej múky
      • 125 ml vlažnej vody
      • pol lyžičky soli
      • 4 lyžice oleja (plus na vymastenie vrecka a potieranie štrúdle) 
      • igelitové vrecúško, veľký biely obrus

      Na náplň:

      • 450-500 g mletého maku (modrý, biely)
      • 2-3 lyžice práškového cukru (plus na podávanie
      • 3-4 nastrúhané jablká
      • za 3 hrste bobúľ červeného hrozna (alebo odkôstkovaných višní z kompótu)

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny na cesto dajte do misy a prstami poriadne spojte. Cesto má byť nelepivé, vláčne a nesmie ostávať na rukách ani v mise. Ak treba, pridajte doň ešte trocha hladkej múky. Vytvarujte bochník, vložte ho do naolejovaného igelitového vrecka a nechajte hodinu odpočívať.
      2. Zatiaľ urobte plnku: Mak zmiešajte s cukrom, jablká vyžmýkajte a hrozno oberte.
      3. Na stôl rozprestrite obrus a na rohoch ho jemne pomúčte. Cesto vyberte z vrecka a bez miesenia ho na obruse roztiahnite do menšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčte. Opatrne ho chyťte zospodu, pomáhajte si chrbtami dlaní, akoby ste ho hladili, a pomaly ho naťahujte. Natiahnuté cesto zachyťte o roh stola a za hrubšie konce ťahajte do zvyšných strán. Cesto bude nakoniec ovísať zo stola ako plachta.
      4. Cesto posypte osladeným makom (jednu polovicu modrým, druhú môžete bielym) a odkvapkanými višňami. Pomocou obrusu ho zviňte do dlhej štrúdle. Rozrežte ju na polovicu a konce oboch štrúdlí zľahka zatlačte.
      5. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olejom a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Podávajte posypanú práškovým cukrom. 

      Dobrý tip: Štrúdľu môžete naplniť makom a višňami.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:12
      Remaining Time 0:12
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Prečo niektorý med kryštalizuje? Vysvetlí včelár Dávid

        MAKOVNÍK

        2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 30 MINÚT

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Závin s makovou a orechovou plnkou. Ktorý máte radšej?

        POTREBUJETE:

        Na kvások:

        • 100 ml mlieka
        • pol kocky droždia
        • veľká štipka kryštálového cukru

        Na cesto:

        • 500 g hladkej múky
        • 250 g masla izbovej teploty
        • 1 a pol lyžice práškového cukru
        • štipka soli
        • 1 žĺtok na potretie

        Na makovú plnku:

        • 200 g mletého maku
        • 100 g kryštálového cukru
        • 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
        • 1 lyžica medu
        • 50 ml horúceho mlieka

        POSTUP:

        1. Najprv pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko s droždím aj cukrom a nechajte 15 minút vzísť.
        2. V druhej mise zmiešajte múku, maslo, cukor, soľ a pridajte kvások. Cesto mieste rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a nezľaknite sa, aj veľmi tuhé. Nechajte hodinu odpočinúť pod utierkou (cesto však nevykysne).
        3. Plnku vymiešajte z uvedených surovín.
        4. Cesto rozdeľte na dve časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik veľkosti plechu. Po celej ploche natrite plnku. Zrolujte na dlhšej strane a boky zahnite.
        5. Záviny položte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a pri 180 °C pečte 30 minút. Záviny trocha popukajú, ale tak to má byť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:12
        Remaining Time 0:12
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!

          MAKOVO-TVAROHOVÉ BUCHTY

          16 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 38 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          Makovo-tvarohové buchty.

          POTREBUJETE:

          Na cesto:

          • 20 g čerstvého droždia
          • 300 ml mlieka
          • 50 g krupicového cukru
          • 500 g hladkej múky
          • pol lyžičky soli
          • citrónová kôra z 1 citróna
          • štipka mletej vanilky
          • 1 žĺtok
          • 110 g rozpusteného masla

          Na náplň:

          • 100 g mletého maku
          • 200 ml mlieka
          • 80 g krupicového cukru
          • štipka mletej vanilky
          • 1-2 lyžice rumu
          • 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu

          Ešte potrebujete:

          • marhuľový džem na potrenie
          • 1 lyžica celého maku
          • 1 lyžica mletého maku

          POSTUP:

          1. Droždie rozmrvte do polovice vlažného mlieka, pridajte lyžicu cukru premiešajte a nechajte vzísť kvások na teplom mieste.
          2. Do misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávajte postupne, aby ste vymiesili hladké, mäkké cesto. Uložte do misy posypanej múkou, prikryte ho a nechajte kysnúť približne hodinu.
          3. Na prípravu náplne do hrnca vlejte mlieko a zohrejte po bod varu. Vsypte mak, cukor, vanilku a varte približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Hrniec odstavte a pridajte 1-2 lyžice rumu. Nechajte vychladnúť a nakoniec zamiešajte tvaroh.
          4. Cesto premiestnite na múkou vysypanú dosku, rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a rozkrájajte na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložte lyžicu náplne. Boky cesta prehnite cez náplň a zrolujte. Buchty poukladajte do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrite zo všetkých strán maslom. Buchty prikryte a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
          5. Rúru zohrejte na 190 °C a buchty pečte približne 18 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ešte ďalších 15-20 minút. Buchty vyberte z rúry, nechajte 15 minút vychladnúť a následne ich potrite marhuľovým džemom a posypte mletým a celým makom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:12
          Remaining Time 0:12
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            9 potravín pre DLHŠÍ ŽIVOT: Podložené výskumami, vyskúšajte!
            Zdroj: NMH

            MAKOVÁ BÁBOVKA S RUMOVÝMI SLIVKAMI

            12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

            POTREBUJETE:

            • za hrsť sušených sliviek
            • 100 ml rumu
            • 250 ml smotany na šľahanie (+ na podávanie)
            • 160 g krupicového cukru
            • pol lyžičky mletej vanilky
            • 3 veľké vajcia
            • 55 g ryžovej múky
            • 55 g mandľovej múky (alebo najemno mletých mandlí)
            • 150 g mletého maku
            • 3 lyžice mlieka";i:10;s:61:"maslo na vymastenie formy a ryžová múka na vysypanie formy

            POSTUP:

            1. Slivky zalejte rumom a nechajte odstáť aspoň hodinu, najlepšie cez noc.
            2. Rúru vyhrejte na 170 °C. Formu vytrite maslom a vysypte ryžovou múkou.
            3. Smotanu vyšľahajte s 80 g cukru a vanilkou do polotuha. Zašľahajte žĺtky, pridajte preosiate múky, mletý mak, mlieko a zamiešajte. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľahajte pevný sneh. Zapracujte ho do makovej hmoty. Nakoniec pridajte scedené slivky a dobre premiešajte. Cesto vylejte do formy a  pečte 40-45 minút.
            4. Urobte test špajdľou. Keď je bábovka dobre upečená, vyberte ju z rúry a nechajte ešte 15 minút vo forme. Potom ju vyklopte a vychladnutú podávajte s vyšľahanou smotanou.

            Upečte tiež: