Najlepšie MRKVOVÉ PLACKY na obed: Jednoduchý RECEPT takmer bez múky a tá chuť!
29. 7. 2024, 6:02

Zdroj: MATEJ KALINA
Sú veľmi chutné, zdravé a rýchlo hotové! Namiesto mrkvy do nich môžete nastrúhať aj cuketu, kaleráb, zeler alebo bataty, ako to robí autorka skvelého receptu, bylinkárka Eva.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Je v nich minimum múky, no na panvici držia tvar. "Hodia sa vždy, nielen, keď doma dôjde pečivo," odporúča pestovateľka byliniek Eva z Ekofarmy v Podskalí. Jej overený recept na placky si zamilujete - rovnako ako recept na jej parádny hrnčekový kávový koláč s medovkou.
Nie je vraj na svete bylinka, ktorá by na niečo nebola. Na Ekofarme v Podskalí ich pestujú dvadsať a ďalších desať zberajú voľne v prírode. Svoje bylinky tu poznajú ako svoje „boty“ – Pavol, jeho mama, ktorá farmu založila už pred dvadsiatimi rokmi, Eva, ich blízki, aj sezónni brigádnici. Piplú si ich spolu od semienka, presádzajú, okopávajú, zberajú, sušia, všetko prácne ručne, a miešajú čajové zmesi podľa osvedčených aj nových receptúr.
„Podobná alchýmia nás baví tiež v kuchyni. Varíme jednoducho, zdravo, menej solíme, koreníme a veľa experimentujeme. Zisťujeme, ktoré bylinky najviac pasujú k tomu či onomu, a zároveň podporia trávenie, alebo utlmia, čo treba,“ hovorí Eva pri tom, ako chystá suroviny na placky. Už teraz tu všetko prekrásne vonia...

Zdroj: NMH
Zdroj: MATEJ KALINA
Ekofarm Podskalie - Evka a Pavel pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko receptov v ktorých použili bylinky vypestované na farme. Na snímke sú mrkvové placky s bylinkovým maslom.
Mrkvové placky s bylinkovým maslom
2 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, OPEKANIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na placky:
- 4 stredné mrkvy
- rôzne bylinky– petržlenová vňať, ligurček, tymian, majorán, oregano, bazalka
- 1 mladá cibuľka
- 1 vajce
- 4 lyžice hladkej kukuričnej múky (alebo pšeničnej, špaldovej)
- štipka soli
- olivový olej
Na bylinkové maslo:
- 250 g masla
- 2-3 sušené paradajky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 mladá cibuľka
- petržlenová vňať
- štipka soli
POSTUP:
- Najprv urobte bylinkové maslo: Do zmäknutého masla pridajte popučený cesnak, najemno nasekanú cibuľku, paradajky a vňať. Osoľte, dobre premiešajte a maslo preložte na alobal. Zviňte tak, aby vznikol šúľok. Dajte stuhnúť do chladničky.
- Upečte placky: Mrkvu nastrúhajte najemno, bylinky a cibuľku nasekajte na malé kúsky a postupne pridajte zvyšné ingrediencie. Všetko poriadne premiešajte a priamo na panvici s kvapkou olivového oleja tvarujte malé placky. Opečte do zlatista z oboch strán. Placky podávajte s domácim bylinkovým maslom. Dobrú chuť!