Reklama

Najlepšie MRKVOVÉ PLACKY na obed: Jednoduchý RECEPT takmer bez múky a tá chuť!

Ekofarm Podskalie - Evka a Pavel pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko receptov v ktorých použili bylinky vypestované na farme. Na snímke sú mrkvové placky s bylinkovým maslom.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú veľmi chutné, zdravé a rýchlo hotové! Namiesto mrkvy do nich môžete nastrúhať aj cuketu, kaleráb, zeler alebo bataty, ako to robí autorka skvelého receptu, bylinkárka Eva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poznáte REZANCE Z LOKŠÍ? Zdedený recept po Kristíninej babke nemá chybu!
    Zdroj: NMH

    Je v nich minimum múky, no na panvici držia tvar. "Hodia sa vždy, nielen, keď doma dôjde pečivo," odporúča pestovateľka byliniek Eva z Ekofarmy v Podskalí. Jej overený recept na placky si zamilujete - rovnako ako recept na jej parádny hrnčekový kávový koláč s medovkou.

    Nie je vraj na svete bylinka, ktorá by na niečo nebola. Na Ekofarme v Podskalí ich pestujú dvadsať a ďalších desať zberajú voľne v prírode. Svoje bylinky tu poznajú ako svoje „boty“ – Pavol, jeho mama, ktorá farmu založila už pred dvadsiatimi rokmi, Eva, ich blízki, aj sezónni brigádnici. Piplú si ich spolu od semienka, presádzajú, okopávajú, zberajú, sušia, všetko prácne ručne, a miešajú čajové zmesi podľa osvedčených aj nových receptúr.

    „Podobná alchýmia nás baví tiež v kuchyni. Varíme jednoducho, zdravo, menej solíme, koreníme a veľa experimentujeme. Zisťujeme, ktoré bylinky najviac pasujú k tomu či onomu, a zároveň podporia trávenie, alebo utlmia, čo treba,“ hovorí Eva pri tom, ako chystá suroviny na placky. Už teraz tu všetko prekrásne vonia...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Skvelá a ZDRAVÁ CÍCEROVÁ NÁTIERKA na výlet aj piknik: Namiešate ju raz-dva!
      Zdroj: NMH

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Ekofarm Podskalie - Evka a Pavel pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko receptov v ktorých použili bylinky vypestované na farme. Na snímke sú mrkvové placky s bylinkovým maslom.

      Mrkvové placky s bylinkovým maslom

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, OPEKANIE 15 MINÚT

      Potrebujete:
       
      Na placky:

      • 4 stredné mrkvy
      • rôzne bylinky– petržlenová vňať, ligurček, tymian, majorán, oregano, bazalka
      • 1 mladá cibuľka
      • 1 vajce
      • 4 lyžice hladkej kukuričnej múky (alebo pšeničnej, špaldovej)
      • štipka soli
      • olivový olej

      Na bylinkové maslo:

      • 250 g masla
      • 2-3 sušené paradajky
      • 1 strúčik cesnaku
      • 1 mladá cibuľka
      • petržlenová vňať
      • štipka soli

      POSTUP:

      1. Najprv urobte bylinkové maslo: Do zmäknutého masla pridajte popučený cesnak, najemno nasekanú cibuľku, paradajky a vňať. Osoľte, dobre premiešajte a maslo preložte na alobal. Zviňte tak, aby vznikol šúľok. Dajte stuhnúť do chladničky.
      2. Upečte placky: Mrkvu nastrúhajte najemno, bylinky a cibuľku nasekajte na malé kúsky a postupne pridajte zvyšné ingrediencie. Všetko poriadne premiešajte a priamo na panvici s kvapkou olivového oleja tvarujte malé placky. Opečte do zlatista z oboch strán. Placky podávajte s domácim bylinkovým maslom. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.