Reklama

Najlepšie JAHODOVÉ KOLÁČE: Báječné RECEPTY z Dobrého jedla, ktoré vyťahujeme každú sezónu!

Torta s jahodami.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Milujeme ich VŠETKY! Vždy keď dozrejú JAHODY, pustíme sa do nich. Pridajte sa, u vás doma sa budú zalizovať až za ušami!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Recept na túto nadýchanú bublaninu mám po mojej starej mame - je geniálny! Zamilujete si ho.

    Jahodová bublanina

    Zdroj: Shutterstock

    Božská jahodová bublanina.

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 6 vajec
    • 220 g trstinového cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 100 ml mlieka
    • 100 ml oleja
    • 350 špaldovej hladkej múky
    • 1 kypriaci prášok
    • pol lyžičky sódy bikarbóny
    • jahody

    POSTUP:

    1. Bielky so štipkou soli vymiešajte na sneh. Žĺtky s cukrami vyšľahajte na penu. Primiešajte do nej mlieko a olej, potom múku s kypriacim práškom aj so sódou bikarbónou. 
    2. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov a cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech (ak použijete okrúhlu formu, cesto pripravte z polovičného množstva surovín). Na vrch poukladajte umyté a osušené jahody. Bublaninu pečte rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 25-30 minút. Po vychladnutí ju môžete poprášiť cukrom, ak chcete - ale chutí báječne aj bez toho. Dobrú chuť!
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      Galetka s vanilkovým krémom a ovocím

      Zdroj: Laura Witteková

      Jahodová galetka chutí ako sen.

      8 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 140 g hladkej múky
      • 50 g kryštálového cukru
      • 120 g stuhnutého masla
      • 1 žĺtok
      • 1-2 lyžice ľadovej vody
      • štipka soli

      Na plnku:

      • 250 g plnotučného tvarohu
      • 200 ml smotany na šľahanie
      • 4 vajcia
      • 1 balíček vanilkového cukru
      • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
      • 2 lyžice cukru

      Na ozdobu:

      • 2 hrste jahôd (drobného ovocia)
      • práškový cukor

      POSTUP:

      1. V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla.
      2. Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.
      3. Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje. 
      4. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.
      5. Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TORTA pre všetky MAMY: Je čučoriedkovo-kakaová a UPEČIETE ju ĽAHUČKO! Teaser
        Zdroj: NMH

        Tento recept máme od našej šikovnej cukrárky Veroniky Kolárovej. Je fantastický!

        Jahodovo-tvarohové rezy z praclíkov

        20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 250 g slaných praclíkov (rozmixovaných)
        • 60 g rozpusteného masla
        • 3 lyžice práškového cukru

        Na tvarohová náplň:

        • 450 g jemného tvarohu
        • 350 ml smotany na šľahanie
        • 120 g kryštálového cukru
        • kôra z 1 citróna

        Na jahodové želé:

        • 250 ml jahodového sirupu
        • 1 a pol balíčka tortovej želatíny
        • 50 ml vody
        • 500 g jahôd (nakrájaných)

        POSTUP:

        1. Formu (s priemerom 24 cm) vyložte papierom na pečenie a rúru rozohrejte na 180 °C. V mise zmiešajte rozmixované praclíky s cukrom a roztopeným maslom. Zmes vysypte do formy, dobre utlačte a dajte piecť na 10 minút.
        2. Pripravte náplň: Tvaroh vyšľahajte so smotanou, s cukrom a citrónovou kôrou. Hmotu natrite na vychladnutý korpus a dajte chladiť.
        3. Do hrnca dajte zohriať jahodový sirup. V menšej miske rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do zohriateho sirupu. Nechajte 2-3 minúty prevrieť a odstavte. Nechajte trochu vychladnúť a zatiaľ rozložte na vychladený koláč nakrájané jahody. Vylejte na ne želé, nechajte opäť stuhnúť, rozkrájajte a môžete podávať.

        Ak nemáte formičky na madlenky, použite formu na nízke keksíky!

        Madlenky s jahodami

        Zdroj: Archív

        Madlenky sa hodia aj do ruksaka na výlet.

        24 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

        Potrebujete:

        • 3 väčšie vajcia
        • 50 g kryštálového cukru
        • 100 g hladkej soli
        • kôra z jedného biocitróna
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 100 g masla
        • 100 g jahôd
        • práškový cukor na ozdobu

        POSTUP:

        1. Vymažte formu na madlenky a rúru predhrejte na 190 °C. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do penista. Postupne pridávajte preosiatu múku so soľou, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Premiešavajte ručne. Nakoniec vmiešajte roztopené maslo.
        2. Hotovým cestom naplňte formičky, počítajte však s tým, že zväčšia svoj objem. Do každej vložte jednu-dve jahody, pečte maximálne 10 minút. Vychladnuté madlenky nakoniec posypte práškovým cukrom.

        Naša cukrárka Veronika to s jahodami vie. Aj jej tart budete doma zbožňovať... oblížete si všetky prsty!

        Tart s jahodami

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Aj tento si musíte urobiť!

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 MINÚT

        Potrebujete:

        Na tart:

        • 100 g masla (na kocky)
        • 150 g hladkej múky
        • 30 g kakaa holandského typu
        • 75 g práškového cukru
        • 1 žĺtok
        • 1 lyžica studenej vody

        Na jahodovú penu:

        • 4 plátky želatíny
        • 350 g jahôd (plus na ozdobu)
        • 2-3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 250 ml šľahačkovej smotany

        POSTUP:

        1. Pripravte korpus: Zmiešajte maslo s múkou, kakaom a práškovým cukrom, aby vznikla jemná mrvenička (môžete aj v robote). Potom pridajte žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešajte do kompaktného cesta.
        2. Z cesta vyformujte placku, zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do formy (ideálne s vyberateľným dnom). Poriadne ho popichajte vidličkou (počas pečenia sa nebudú tvoriť bublinky) a opäť ho dajte chladiť aspoň na 30 minút.
        3. Vychladnuté cesto vložte do rúry a pečte asi 15 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus potom nechajte dobre vychladnúť.
        4. Urobte jahodovú penu: Plátky želatíny namočte do studenej vody a nechajte aspoň 10 minút napučať. Jahody rozmixujte a prepasírujte. Pyré podľa chuti oslaďte a pridajte vanilkový extrakt. Odlejte z neho asi 100 ml a dajte do malého hrnčeka jemne zohriať. Potom doň pridajte napučanú želatínu a miešajte, kým sa celkom nerozpustí.
        5. Želatínové pyré vmiešajte do zvyšného pyré. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a potom ju veľmi jemne zamiešajte do jahodového pyré. Penu nakoniec vlejte do vychladnutého korpusu a dajte chladiť na 4-5 hodín, najlepšie na noc. Tart pred podávaním ozdobte poriadnou dávkou čerstvých jahôd. Dobrú chuť

        Už ste počuli náš podcast?

        Ďalšie tipy na DOBROTY z Dobrého jedla:

        Autori článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.

        Veronika Kollárová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.