Reklama

Najlepšie HUBOVÉ POCHÚŤKY: Tradičná kulajda, paštéta aj kapučíno!

Kulajda

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Húb sú plné lesy, je ich dosť na praženicu, polievku, pod mäso, do rizota, k cestovinám i na rôzne chuťovky. Máme pre vás kopec nápadov.

Česká kulajda

6 porcií, príprava 15 minút, varenie 40 minút

POTREBUJETE:

  • za 2 hrste sušených húb vopred namočených ( alebo 250 g čerstvých)
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 a pol litra zeleninového vývaru
  • 2 - 3 veľké zemiaky
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnká nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • 250 ml smotany (šľahačkovej alebo na varenie)";i:10;s:53:"1 lyžica hladkej múky (môže byť špaldová)";i:11;s:57:"1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)";i:12;s:11:"trocha octu";i:13;s:27:"za hrsť nasekaného kôpru";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:65:"vajcia na podávanie ( uvarené na hniličku alebo pošírované)

POSTUP:

  1. Čerstvé huby nakrájajte na plátky, sušené namočené sceďte a vodu odložte. Opečte niekoľko minút na masle a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu. Restujte 10 minút.
  2. Zalejte horúcim vývarom (prilejte vodu zo sušených húb), pridajte očistené a nakrájané zemiaky, nové korenie a bobkový list. Varte kým budú zemiaky mäkké.
  3. Z múky a smotany vymiešajte hladkú zátrepku a za stáleho miešania ju vlejte do polievky. Pridajte muškátov orech, cukor, ocot, osoľte a okoreňte. Varte ešte 5 minút. Odstavte a pridajte nasekaný kôpor. Kulajdu podávajte s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným na hniličku.

Tarhoňa s hubami a rozmarínom

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 35 minút

POTREBUJETE:

  • 4 cibule
  • 350 g tarhone pol lyžičky mletej údenej červenej papriky
  • 300 g hnedých šampiňónov (môžu byť aj iné čerstvé huby)
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

POSTUP:

  1. Jednu menšiu cibuľu očistite a nastrúhajte. Tarhoňu opečte na tuku dozlatista, pridajte nastrúhanú cibuľu a krátko spolu opečte. Pridajte mletú červenú papriku a soľ, zalejte horúcou vodou (dvojnásobok množstva ako tarhone). Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C duste 15 minút.
  2. Zvyšné cibule očistite a nakrájajte na tenké polmesiačiky. V hrnci na oleji opečte dosklovita. Cibule vyberte z hrnca, pridajte lyžicu oleja a opekajte na ňom huby nakrájané na plátky. Duste, kým sa z nich neodparí tekutina.
  3. K hubám pridajte cibuľu a dobre premiešajte. Do šalátovej misy dajte tarhoňu, pridajte huby, cibuľu a nasekaný rozmarín. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte teplé.

Kuriatkové kapučíno

4 porcie, príprava 20 minút, varenie 15 minút

POTREBUJETE:

  •  150 g čerstvých zmesi sušených húb
  • 40 g masla
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  •  štipka mletého nového korenia
  •  štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • 250-300 g kuriatok
  • 1 lyžica posekanaj vňate ligurčeka
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na šľahanie + na ozdobenie";i:10;s:26:"soľ, mleté biele korenie

POSTUP:

  1. Sušené huby prepláchnite a namočte na 15 – 20 minút do 300 ml studenej vody. Potom ich sceďte, vyžmýkajte. Vodu odložte.
  2. Na masle speňte očistenú, nadrobno nakrájanú šalotku. Po 2 minútach pridajte očistený, na plátky nakrájaný cesnak. Premiešajte a pridajte huby. Ochuťte novým korením, muškátovým orieškom, ligurčekom, soľou a bielym korením. 
  3. Pridajte očistené, nakrájané kuriatka a 10 minút opekajte. Prilejte vodu z húb a horúci vývar. Varte asi 5 minút. Potom zmes rozmixujte na hladký krém, prilejte 100 ml smotany, priveďte k varu a odstavte.
  4. Horúci krém rozdeľte do hrnčekov. Na vrch môžete dať vyšľahanú smotanu. Posypte trochou mletého muškátového orecha a podávajte horúce.

Plnené zemiaky s hubami

5 porcií, príprava 60 minút, restovanie 30 minút

POTREBUJETE:

  • 5 zemiakov
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 150 g baby špenátu
  • 200 g húb (šampiňóny, dubáky)
  • 150 g syra
  • 125 g cherry paradajok
  • 1lyžica provensalského korenia
  • soľ
  • mleté čierne korenie";i:10;s:27:"1 lyžica sójovej omáčky";i:11;s:29:"250 g nízkotučného tvarohu";i:12;s:33:"2 lyžice nízkotučného jogurtu";i:13;s:4:"soľ";i:14;s:22:"mleté čierne korenie";i:15;s:19:"citrónová šťava";i:16;s:9:"pažítka

POSTUP:

  1. Zemiaky umyjeme, osušíme a viackrát popicháme vidličkou. Zabalíme jednotlivo do alobalu a pečieme pri teplote 200 °C asi 60 minút.
  2. Medzitým na panvici rozhorúčime 1 lyžicu oleja a opečieme na ňom nasekanú cibuľu.
  3. Pridáme prepláchnutý špenát a dusíme asi minútu-dve. Osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením. Precedíme cez sitko a necháme odkvapkať.
  4. Do panvice pridáme zvyšok oleja, rozhorúčime, pridáme podľa potreby nakrájané huby a opekáme asi 5 minút.
  5. Zalejeme trochou sójovej omáčky a dusíme ešte zopár minút.
  6. Upečené zemiaky rozpolíme, vydlabeme do nich plytké jamky, vydlabanú zmes zmiešame so syrom a špenátom a dáme s hubami a rozpolenými paradajkami do zemiakových lodičiek.
  7. Na dip vymiešame tvaroh s jogurtom a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou. Posypeme pažítkou a podávame so zemiakmi.

Hubová paštéta

4 porcie, príprava 15 minút, varenie 30 minút

POTREBUJETE:

  • 2 malé šalotky
  • 250 g hlivy ustricovitej
  • 250 g šampiňónov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 60 ml sherry
  • 1 lyžica čerstvého tymianu
  • 2 lyžičky oleja z bielej hľuzovky (nemusí byť)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 5 lyžíc masla
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov";i:10;s:35:"chlieb alebo hrianky na podávanie
  1. Na 2 lyžiciach masla opečte v panvici nadrobno nakrájanú šalotku do sklovita. Pridajte nakrájanú hlivu, šampiňóny, pretlačený cesnak a lístky tymianu.
  2. Duste asi 25 minút, pridajte sherry, prípadne aj hľuzovkový olej, osoľte, okoreňte a po 5 minútach odstavte.
  3. Nechajte vychladnúť a potom so zmäknutým maslom rozmixujte na hrubšiu hmotu.
  4. Primiešajte nasekané orechy opečené na sucho a podávajte s hriankou.

V Dobrom jedle máme aj tieto recepty: