Reklama

Najlepšie HUBOVÉ POCHÚŤKY: Tradičná kulajda, paštéta aj kapučíno!

Kulajda

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Húb sú plné lesy, je ich dosť na praženicu, polievku, pod mäso, do rizota, k cestovinám i na rôzne chuťovky. Máme pre vás kopec nápadov.

Česká kulajda

6 porcií, príprava 15 minút, varenie 40 minút

POTREBUJETE:

  • za 2 hrste sušených húb vopred namočených ( alebo 250 g čerstvých)
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 a pol litra zeleninového vývaru
  • 2 - 3 veľké zemiaky
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnká nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • 250 ml smotany (šľahačkovej alebo na varenie)";i:10;s:53:"1 lyžica hladkej múky (môže byť špaldová)";i:11;s:57:"1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)";i:12;s:11:"trocha octu";i:13;s:27:"za hrsť nasekaného kôpru";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:65:"vajcia na podávanie ( uvarené na hniličku alebo pošírované)

POSTUP:

  1. Čerstvé huby nakrájajte na plátky, sušené namočené sceďte a vodu odložte. Opečte niekoľko minút na masle a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu. Restujte 10 minút.
  2. Zalejte horúcim vývarom (prilejte vodu zo sušených húb), pridajte očistené a nakrájané zemiaky, nové korenie a bobkový list. Varte kým budú zemiaky mäkké.
  3. Z múky a smotany vymiešajte hladkú zátrepku a za stáleho miešania ju vlejte do polievky. Pridajte muškátov orech, cukor, ocot, osoľte a okoreňte. Varte ešte 5 minút. Odstavte a pridajte nasekaný kôpor. Kulajdu podávajte s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným na hniličku.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné VEČERE od šikovnej fotografky a blogerky TONKY

    Tarhoňa s hubami a rozmarínom

    4 porcie, príprava 10 minút, varenie 35 minút

    POTREBUJETE:

    • 4 cibule
    • 350 g tarhone pol lyžičky mletej údenej červenej papriky
    • 300 g hnedých šampiňónov (môžu byť aj iné čerstvé huby)
    • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP:

    1. Jednu menšiu cibuľu očistite a nastrúhajte. Tarhoňu opečte na tuku dozlatista, pridajte nastrúhanú cibuľu a krátko spolu opečte. Pridajte mletú červenú papriku a soľ, zalejte horúcou vodou (dvojnásobok množstva ako tarhone). Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C duste 15 minút.
    2. Zvyšné cibule očistite a nakrájajte na tenké polmesiačiky. V hrnci na oleji opečte dosklovita. Cibule vyberte z hrnca, pridajte lyžicu oleja a opekajte na ňom huby nakrájané na plátky. Duste, kým sa z nich neodparí tekutina.
    3. K hubám pridajte cibuľu a dobre premiešajte. Do šalátovej misy dajte tarhoňu, pridajte huby, cibuľu a nasekaný rozmarín. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte teplé.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Žerucha je najzdravšia zelenina na svete. Pestujete ju?

      Kuriatkové kapučíno

      4 porcie, príprava 20 minút, varenie 15 minút

      POTREBUJETE:

      •  150 g čerstvých zmesi sušených húb
      • 40 g masla
      • 2 šalotky
      • 3 strúčiky cesnaku
      •  štipka mletého nového korenia
      •  štipka nastrúhaného muškátového orieška
      • 250-300 g kuriatok
      • 1 lyžica posekanaj vňate ligurčeka
      • 300 ml zeleninového vývaru
      • 100 ml smotany na šľahanie + na ozdobenie";i:10;s:26:"soľ, mleté biele korenie

      POSTUP:

      1. Sušené huby prepláchnite a namočte na 15 – 20 minút do 300 ml studenej vody. Potom ich sceďte, vyžmýkajte. Vodu odložte.
      2. Na masle speňte očistenú, nadrobno nakrájanú šalotku. Po 2 minútach pridajte očistený, na plátky nakrájaný cesnak. Premiešajte a pridajte huby. Ochuťte novým korením, muškátovým orieškom, ligurčekom, soľou a bielym korením. 
      3. Pridajte očistené, nakrájané kuriatka a 10 minút opekajte. Prilejte vodu z húb a horúci vývar. Varte asi 5 minút. Potom zmes rozmixujte na hladký krém, prilejte 100 ml smotany, priveďte k varu a odstavte.
      4. Horúci krém rozdeľte do hrnčekov. Na vrch môžete dať vyšľahanú smotanu. Posypte trochou mletého muškátového orecha a podávajte horúce.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Lečo vie mať veľa podôb: Ktoré vám zachutí najviac?

        Plnené zemiaky s hubami

        5 porcií, príprava 60 minút, restovanie 30 minút

        POTREBUJETE:

        • 5 zemiakov
        • 2 lyžice oleja
        • 1 cibuľa
        • 150 g baby špenátu
        • 200 g húb (šampiňóny, dubáky)
        • 150 g syra
        • 125 g cherry paradajok
        • 1lyžica provensalského korenia
        • soľ
        • mleté čierne korenie";i:10;s:27:"1 lyžica sójovej omáčky";i:11;s:29:"250 g nízkotučného tvarohu";i:12;s:33:"2 lyžice nízkotučného jogurtu";i:13;s:4:"soľ";i:14;s:22:"mleté čierne korenie";i:15;s:19:"citrónová šťava";i:16;s:9:"pažítka

        POSTUP:

        1. Zemiaky umyjeme, osušíme a viackrát popicháme vidličkou. Zabalíme jednotlivo do alobalu a pečieme pri teplote 200 °C asi 60 minút.
        2. Medzitým na panvici rozhorúčime 1 lyžicu oleja a opečieme na ňom nasekanú cibuľu.
        3. Pridáme prepláchnutý špenát a dusíme asi minútu-dve. Osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením. Precedíme cez sitko a necháme odkvapkať.
        4. Do panvice pridáme zvyšok oleja, rozhorúčime, pridáme podľa potreby nakrájané huby a opekáme asi 5 minút.
        5. Zalejeme trochou sójovej omáčky a dusíme ešte zopár minút.
        6. Upečené zemiaky rozpolíme, vydlabeme do nich plytké jamky, vydlabanú zmes zmiešame so syrom a špenátom a dáme s hubami a rozpolenými paradajkami do zemiakových lodičiek.
        7. Na dip vymiešame tvaroh s jogurtom a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou. Posypeme pažítkou a podávame so zemiakmi.

        Hubová paštéta

        4 porcie, príprava 15 minút, varenie 30 minút

        POTREBUJETE:

        • 2 malé šalotky
        • 250 g hlivy ustricovitej
        • 250 g šampiňónov
        • 4 strúčiky cesnaku
        • 60 ml sherry
        • 1 lyžica čerstvého tymianu
        • 2 lyžičky oleja z bielej hľuzovky (nemusí byť)
        • soľ, mleté čierne korenie
        • 5 lyžíc masla
        • 1 šálka nasekaných vlašských orechov";i:10;s:35:"chlieb alebo hrianky na podávanie
        1. Na 2 lyžiciach masla opečte v panvici nadrobno nakrájanú šalotku do sklovita. Pridajte nakrájanú hlivu, šampiňóny, pretlačený cesnak a lístky tymianu.
        2. Duste asi 25 minút, pridajte sherry, prípadne aj hľuzovkový olej, osoľte, okoreňte a po 5 minútach odstavte.
        3. Nechajte vychladnúť a potom so zmäknutým maslom rozmixujte na hrubšiu hmotu.
        4. Primiešajte nasekané orechy opečené na sucho a podávajte s hriankou.

        V Dobrom jedle máme aj tieto recepty: