objednať časopis
všetky kategórie

Húb sú plné lesy, je ich dosť na praženicu, polievku, pod mäso, do rizota, k cestovinám i na rôzne chuťovky. Máme pre vás kopec nápadov.

Česká kulajda

6 porcií, príprava 15 minút, varenie 40 minút

Kulajda
Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová

POTREBUJETE:

  • za 2 hrste sušených húb vopred namočených ( alebo 250 g čerstvých)
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 a pol litra zeleninového vývaru
  • 2 - 3 veľké zemiaky
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnká nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • 250 ml smotany (šľahačkovej alebo na varenie)
  • 1 lyžica hladkej múky (môže byť špaldová)
  • 1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • trocha octu
  • za hrsť nasekaného kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • vajcia na podávanie ( uvarené na hniličku alebo pošírované)

POSTUP:

  1. Čerstvé huby nakrájajte na plátky, sušené namočené sceďte a vodu odložte. Opečte niekoľko minút na masle a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu. Restujte 10 minút.
  2. Zalejte horúcim vývarom (prilejte vodu zo sušených húb), pridajte očistené a nakrájané zemiaky, nové korenie a bobkový list. Varte kým budú zemiaky mäkké.
  3. Z múky a smotany vymiešajte hladkú zátrepku a za stáleho miešania ju vlejte do polievky. Pridajte muškátov orech, cukor, ocot, osoľte a okoreňte. Varte ešte 5 minút. Odstavte a pridajte nasekaný kôpor. Kulajdu podávajte s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným na hniličku.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>