Reklama

NAJLEPŠIA DESIATA: Foodblogeri majú kopec chutných nápadov!

Zdravé domáce brumíky od Majky Zacharovej.

Zdroj: karotka.sk

Reklama

Domáce brumíky, "horalky", minipizze, burritos či nátierka vašich školákov cez prestávku určite potešia. Urobte im radosť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ZUZANA VAČKOVÁ si na tanieri nepreberá. Zje takmer všetko!

    Marián Myjavec, muzvzastere.sk

    Na základnej škole som mal najradšej na desiatu obložený rožok so šunkou a s domácou paprikovou nátierkou. A po víkende nemohla chýbať maminkina bublanina. Vždy v pondelok sme si vymieňali so spolužiakmi domáce koláčiky.

    Domáce "horalky"

    asi 12 kusov, príprava 30 minút + tuhnutie

    POTREBUJETE:

    • 125 g masla
    • 1 konzerva kakaového kondenzovaného mlieka - Pikao
    • 150 g práškového cukru
    • 10 g kakaa
    • 200 g nesolených arašidov
    • 1 Zlatý klas
    • 6 tortových oblátok
    • čokoláda na namáčanie

    POSTUP:

    1. V kastróle roztopte maslo, pridajte konzervu kondenzovaného mlieka, práškový cukor a kakao. Povarte minútku, kým sa cukor neroztopí.
    2. Pridajte 200 g nesolených arašidov zomletých na jemno, zmiešaných s balíčkom Zlatého klasu a uvarte hustý krém. Nechajte ho mierne vychladnúť.
    3. Plnku natrite rovnomerne v tenkej vrstve na tortové oblátky (budete potrebovať 6 kusov) a tie spojte. Oblátky dajte medzi dve dosky, vložte do veľkého vrecka a zaťažte. Nechajte v chlade odležať cez noc. Potom nakrájajte na kusy veľké približne 8 x 5 cm. Okraje namočte v roztopenej čokoláde a nechajte na mriežke stuhnúť.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Pestrofarebné RAŇAJKY: Začnite prázdninový deň takto chutne!

      Keď som chodila do školy, nekupovali sme hotovú desiatu, ale maminka mi pripravila rožok s maslom, so šunkou a s paprikou. Vždy mi pribalila aj nejakú sladkosť, napríklad orechový koláč. Keď som bola staršia, už som si ráno pripravila niečo sama.

      Red pesto

      4 porcie, príprava 20 minút

      POTREBUJETE:

      • 4 vajcia natvrdo
      • 2 lyžice masla
      • 1 lyžička kečupu
      • 1 lyžička horčice
      • 6-7 kúskov sušených paradajok
      • pol cibule
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Nechajte zmäknúť maslo nakrájajte vajcia. Pridajte kečup, horčicu, nakrájané sušené paradajky a pol cibule nakrájanej nadrobno.
      2. Všetko spolu rozmixujte, osoľte a okoreňte podľa chuti. Natrite na dobrý chlebík.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        KANDRÁČOVCI v kuchyni: Takto im to spolu pekne ladí!

        Kamil a Miška Tomčíkovci, www.coolinari.sk

        Žiadnemu dieťaťu vyrastajúcemu v deväťdesiatych rokoch nesmel v školskej aktovke chýbať klasický „lepeňák“, ovocie a jogurt s rožkom. A k tomu mliečny nápoj. Desiatu sme si užívali, najmä výmenu s deťmi, ak niekto od rodičov dostal to, čo mu práve nechutilo.

        Minipizze

        20 kusov, príprava 30 minút + kysnutie, pečenie 15 minút

        POTREBUJETE:

        • 160 ml teplej vody
        • 8 g sušeného droždia
        • 1 lyžičku kryštálového cukru
        • 380 g hladkej múky
        • 8 g soli
        • 100 g plnotučného jogurtu izbovej teploty
        • olivový olej

        POSTUP:

        1. Zo 100 ml teplej vody, z 1 lyžičky kryštálového cukru a 8 g sušeného droždia nechajte napučať kvások.
        2. Zmiešajte múku so soľou, pridajte napučaný kvások, 60 ml vody, 100 g plnotučného jogurtu a vymieste. V prípade potreby dosypte trochu múky. Cesto nechajte v mise potreté olejom a prikryté fóliou kysnúť aspoň hodinu.
        3. Vykysnuté cesto preložte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte na 20 častí. Vytvarujte guľky a prikryte ich utierkou, potom z nich tvarujte pizze s priemerom asi 10 cm a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ľubovoľne ich naplňte, pokvapkajte olivovým olejom a pečte pri teplote 200 °C približne 15 minút.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Piknikové tortilly: Takto ich robí moderátor Roman Juraško

          Lucia Grigová, doposlednejomrvinky.sk

          Zdroj: archív Lucie Grigovej, Matúš Lago

          Lucia Grigová, foodblogerka.

          Ako školáčka som mala najväčšiu radosť, keď som na desiatu dostala čerstvé pečivo. Najmä po plaveckom tréningu som poriadne vyhladla. Dodnes si pamätám, ako som raz s chuťou zahryzla do čerstvého voňavého chleba s domácou bravčovou masťou. V tom momente neexistovalo lepšie jedlo! Tento recept pochádza z mojej knihy NevyhadzuJEM.

          Ryžové burritá

          4 porcie, príprava 25 minút

          POTREBUJETE:

          • kukuričné alebo pšeničné tortilly
          • pol hrnčeka strúhaného syra 

          Na fazuľovú náplň:

          •  2 lyžice olivového oleja
          • cibuľa, nakrájaná na drobno
          • pol lyžičky mletej rímskej rasc
          • štvrť lyžičky mletej škorice
          • štipka kajenského korenia
          • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
          • 1 malá konzerva paradajkovej pasty (140 g)
          • 1 konzerva červenej alebo hnedej fazule (400 g)
          • štvrť lyžičky soli

          Na ryžovú náplň:

          •  2 hrnčeky uvarenej ryže
          • 5 lyžíc citrónovej alebo limetkovej šťavy
          • 2 lyžice čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate, nasekanej na hrubo
          • 1 téglik bieleho jogurtu (145 ml)
          • štipka soli

          Čerstvá zelenina:

          • 4 listy ľadového šalátu
          • za hrsť špenátových listov

          POSTUP:

          1. Pripravte fazuľovú náplň: Na olivovom oleji opražte cibuľu. Potom pridajte koreniny a cesnak a pražte cca pol minúty, kým sa nerozvoňajú. Vmiešajte paradajkovú pastu a fazule, osoľte a nechajte prejsť varom. Odložte bokom.
          2. Pripravte ryžovú náplň: Vo veľkej mise zmiešajte jogurt, citrusovú šťavu, vňať a soľ. Pridajte ryžu a dôkladne premiešajte.
          3. Naplňte tortilly: Do stredu každej tortilly rozdeľte rovnakým dielom fazuľovú náplň, potom ryžovú náplň, strúhaný syr a na záver na pásiky nakrájaný ľadový šalát a špenátové listy. Dbajte na to, aby náplň bola minimálne 4 cm od okraja tortilly.
          4. Zabaľte burritos: Jeden zo širších okrajov preložte cez náplň a . Potom cez ňu prehnite oba bočné okraje a zarolujte k zvyšnému voľnému okraju.
          5. Burritos môžete na sucho opiecť v panvici, aby sa prehrialo a získalo chrumkavý povrch.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Urobte deťom ZDRAVÚ MAŠKRTU - pestrofarebné OVOCNÉ kože

            Majka Zacharová, karotka.sk

            Mojou obľúbenou desiatou bola vždy tá, ktorú som si nemusela pripravovať sama. No najviac mi chutil krajec čerstvého slatinského chleba s maslom, horčicou, so suchou salámou a s plátkom papriky. Klasika, ktorá mi bude navždy pripomínať školské časy.

            Domáce brumíky

            10 kusov, príprava 10 minút, pečenie 20 minút

            Zdroj: karotka.sk

            Ak chcete brumíky dvojfarebné, do tretiny cesta pridajte kakao.

            POTREBUJETE:

            • 3 vajcia
            • 2 lyžice trstinového cukru
            • 3/4 hrnčeka mlieka
            • 50 g roztopeného masla
            • 3/4 hrnčeka hladkej špaldovej múky
            • pol hrnčeka hladkej múky
            • 2 lyžičky kypriaceho prášku
            • džem alebo čokoládový krém na plnenie
            • olej na vymastenie formičiek

            POSTUP:

            1. Žĺtky z 3 vajec vyšľahajte s trstinovým cukrom do peny. Pridajte mlieko, maslo, obe múky, kypriaci prášok a premiešajte.
            2. Zľahka zapracujte vyšľahaný sneh z 3 bielkov. Do vymastených silikónových formičiek nalejte cesto. Do stredu každého macíka pridajte džem alebo čokoládový krém. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.

            Pochutíte si aj na týchto dobrotách: