Reklama

Najchutnejšie ZELENINOVÉ ŠALÁTY: Pripravte originál GRÉCKY, CAESAR AJ COLESLAW!

Grécky šalát.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Okrem správneho zloženia surovín je dôležitá aj presná receptúra zálievky. Aby vám šalátik chutil ako od šéfkuchára! Z tých najznámejších máme recepty aj na waldorfský a caprese. Ktorým začnete?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PRAVÝ GRÉCKY ŠALÁT: Choriatiky šéfkuchára Yiannisa si budete miešať celé leto (VIDEO)
    Zdroj: NMH

    Grécky šalát - choriatiki

    Takto sa pripravuje pravý grécky šalát. My ho poznáme s na kocky nakrájanou fetou alebo iným balkánskym syrom a s kúskami šalátu.

    2 porcie, príprava 10 minút

    POTREBUJETE:

    • 4 väčšie paradajky
    • 1 šalátová uhorka
    • 1 zelená alebo červená paprika
    • pol červenej cibule
    • veľké olivy (čierne alebo zelené)
    • syr feta
    • sušené oregano
    • extra panenský olivový olej
    • bageta na podávanie

    POSTUP:

    1. Šalát vrstvite rovno do misky, v ktorej ho budete servírovať.
    2. Na spodok uložte nakrájané paradajky, pridajte plátky uhorky, prúžky papriky, polovičné kolieska cibule a olivy.
    3. Na zeleninu položte plátky fety, všetko polejte olivovým olejom a posypte sušeným oreganom. K šalátu podávajte bagetu.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chutný a jednoduchý KUKURICOVÝ šalát podľa BLUE GRANDMA

      Taliansky šalát Caprese

      Tento jednoduchý šalát v bielo-červeno-zelenej farbách talianskej vlajky, pochádza z Campánie. Podáva sa zvyčajne ako antipasti. Syr a paradajky (môžu byť aj cherry) sa niekedy krájajú na kocky a pokvapkajú sa balzamovým octom.

      2 porcie, príprava 10 minút

      POTREBUJETE:

      • 200 g mozzarelly
      • 4 väčšie mäsité paradajky
      • čerstvé lístky bazalky
      • olivový olej
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Paradajky a mozzarellu nakrájajte na plátky.
      2. Striedavo ich ukladajte na okrúhly plytký tanier alebo na podlhovastú misu. 
      3. Pridajte natrhané lístky bazalky. Osoľte, okoreňte podľa chuti a trocha pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Slovenské reštaurácie ho nevedia robiť: Teraz naučí CÉZAR ŠALÁT aj vás
        Zdroj: TV Markíza

        Caesar šalát

        Aj keď sa v mnohých reštauráciách tento šalát podáva s opečeným kuracím mäsom, v pôvodnej verzii z roku 1924, ktorej autorom bol taliansky šéfkuchár Caesar Cardini (vlastnil reštauráciu v Mexiku), rolu hral len rímsky šalát, krutóny a zálievka s parmezánom.

        2 porcie, príprava 30 minút

        Zdroj: Shutterstock

        Do "vylepšenej" verzie Caesar šalátu sa pridávajú aj opečené kuracie prsičká.

        POTREBUJETE:

        • 50 g masla
        • 1lyžica olivového oleja
        • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
        • 2 krajce chleba
        • 1 hlávka rímskeho šalátu
        • 20-30 g parmezánu
        • soľ, korenie

        Na zálievku:

        • 1 vajce
        • asi 2 lyžice oleja
        • 1 lyžica kapár
        • 10 g ančovičiek
        • trocha citrónovej šťavy
        • 1 lyžička dijonskej horčice
        • trocha nastrúhaného parmezánu
        • soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. V kastróliku rozpustite maslo a olej. Pridajte cesnak a krátko opečte. Chlieb nakrájajte na kocky, prelejte zmesou posypte vňaťou, soľou a korením. Pečte pri 200 °C asi 10 minút do chrumkava.
        2. Medzitým pripravte zálievku: Vajce varte asi 3 minúty a ponorte ho hneď do studenej vody. Olúpte ho a vyšľahajte spolu s nakrájanými ančovičkami, kaparami, parmezánom, citrónovou šťavou a horčicou. Postupne pomaly prilievajte olej a stále šľahajte vidličkou. Ak treba, mierne osoľte a okoreňte.
        3. Do misiek rozložte listy šalátu, chlebové krutóny a hoblinky parmezánu. Prelejte zálievkou a podávajte.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Zuzana Vačková varí zdravo a rýchlo: Súste jej šalát s quinoou!

          Waldorfský šalát

          Prvý raz sa podával na plese v newyorskom hoteli Waldorf Astoria v marci 1896 a podáva sa tam dodnes. Pôvodne to bol majonézový šalát z jabĺk a zeleru. Niektorí kuchári ho podávajú v rôznych variáciách aj s bobuľami hrozna, listami šalátu a karamelizovanými vlašskými orechmi. Zeler doň môžete použiť aj surový.

          2 porcie, príprava 15 minút

          POTREBUJETE:

          • 1 menší zeler
          • soľ
          • 1 lyžica jablčného octu
          • 3 jablká
          • 1 lyžica citrónovej šťavy na pokvapkanie + do majonézy
          • za hrsť vlašských orechov
          • 2 lyžičky trstinového cukru (nemusí byť)
          • 2 lyžice majonézy alebo jogurtu či smotany
          • zelerová vňať

          POSTUP:

          1. Očistený zeler nakrájajte na rezance a vložte do vriacej vody s trochou soli a octom. Po 4 minútach sceďte a nechajte vychladnúť.
          2. Jablká nastrúhajte alebo nakrájajte na hrubo a pokvapkajte citrónovou šťavou, prípadne dochuťte cukrom. Orechy nasekajte na väčšie kusy.
          3. Majonézu zmiešajte s trochou citrónovej šťavy a primiešajte k pripraveným surovinám. Môžete ju zjemniť smotanou alebo jogurtom. Osoľte a podľa chuti okoreňte. Ozdobte zelerovou vňaťou.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Reďkovky v ŠALÁTE: Máme SUPER RECEPT pre HISTAMINIKOV, chutí ale všetkým! Teaser
            Zdroj: NMH

            Šalát Coleslaw

            Pôvod tohto kapustového šalátu je holandský, "koolsla" v holandštine znamená kapustový šalát.

            4 porcie, príprava 15 minút4

            POTREBUJETE:

            • 600 g bielej kapusty (môžete zmiešať aj s červenou)
            • 1 lyžicu soli
            • 2 veľké mrkvy
            • 1 cibuľu
            • 250 g plnotučného bieleho jogurtu
            • 200 g majonézy
            • 2 lyžice citrónovej šťavy
            • soľ, korenie

            POSTUP:

            1. Kapustu očistite, nakrájajte na tenké pásiky alebo nastrúhajte. Pridajte soľ a zapracujte ju najlepšie rukam.
            2. Mrkvu očistite a nakrájajte alebo nastrúhajte na hrubie pásiky. Cibuľu nakrájte nadrobno.
            3. Jogurt zmiešajte s majonézou a citrónovou šťavou, dochuťte mletým čiernym korením a trochou soli. Pripravený dresing dobre premiešajte s kapustou, mrkvou a cibuľou. Nechajte aspoň 2 hodiny odstáť v chladničke v prikrytej nádobe. Potom šalát ešte podľa potreby dochuťte.

            Osviežte sa aj týmito pochúťkami z Dobrého jedla: