Reklama

Nadýchané VIANOČNÉ BOBÁĽKY Nely Pociskovej: RECEPT má po mamine východniarke!

Nela Pocisková

Zdroj: Marian Datko

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Moje milované bobáľky sa podávajú až na konci štedrej večere, keď už máme všetci dosť, ale ja sa do nich aj tak vždy pustím s veľkou chuťou,“ usmieva sa talentovaná speváčka a herečka Nela Pocisková.

„Toto skvelé tradičné jedlo nesmie u nás chýbať na žiadne Vianoce. Do rodiny ho priniesla moja maminka, ktorá pochádza z východu, a hneď na začiatku si ho zamiloval aj môj tato, rodený Bratislavčan. Dúfam, že kysnuté bobáľky raz naučím piecť aj svoju dcéru, presne tak, ako ich kedysi robila babička..." prezradila Nela Dobrému jedlu a venovala vám perfektný rodinný recept na bobáľky.

Pustite sa do nich!

Bobáľky s makom

Zdroj: Vermillon

Bobáľky s makom podľa Nely Pociskovej.

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 250 ml mlieka (+ na poliatie)
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 50 g masla (+ na podávanie)
  • štipka soli
  • olej na potretie
  •  mletý mak a práškový cukor na podávanie

POSTUP:

  1. V troche vlažného mlieka rozmiešajte droždie, cukor a lyžicu múky. Nechajte vzísť kvások.
  2. Do misy preosejte múku, pridajte vajce, roztopené maslo, soľ a kvások. Postupne prilievajte vlažné mlieko a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť 30 minút.
  3. Cesto rozdeľte na niekoľko častí. Šúľajte z nich valčeky a tie rozkrájajte na 1,5 cm dieliky. Z nich ušúľajte guľky. Potrite ich olejom a rozložte na plech. Nechajte ešte trochu nakysnúť a pečte pri 200 °C 15-20 minút.
  4. Bobáľky pred podávaním zalejte horúcim mliekom a nechajte navlhnúť. Vyberte z mlieka, premiešajte s mletým makom, roztopeným maslom a poprášte cukrom. Môžete podávať. Krásne Vianoce!

Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty z Dobrého jedla:

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.