Nadýchané VIANOČNÉ BOBÁĽKY Nely Pociskovej: RECEPT má po mamine východniarke!
8. 12. 2023, 8:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Marian Datko
„Moje milované bobáľky sa podávajú až na konci štedrej večere, keď už máme všetci dosť, ale ja sa do nich aj tak vždy pustím s veľkou chuťou,“ usmieva sa talentovaná speváčka a herečka Nela Pocisková.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Toto skvelé tradičné jedlo nesmie u nás chýbať na žiadne Vianoce. Do rodiny ho priniesla moja maminka, ktorá pochádza z východu, a hneď na začiatku si ho zamiloval aj môj tato, rodený Bratislavčan. Dúfam, že kysnuté bobáľky raz naučím piecť aj svoju dcéru, presne tak, ako ich kedysi robila babička..." prezradila Nela Dobrému jedlu a venovala vám perfektný rodinný recept na bobáľky.
Pustite sa do nich!
Bobáľky s makom
Zdroj: Vermillon
Bobáľky s makom podľa Nely Pociskovej.
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 250 ml mlieka (+ na poliatie)
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 50 g masla (+ na podávanie)
- štipka soli
- olej na potretie
- mletý mak a práškový cukor na podávanie

Zdroj: NMH
POSTUP:
- V troche vlažného mlieka rozmiešajte droždie, cukor a lyžicu múky. Nechajte vzísť kvások.
- Do misy preosejte múku, pridajte vajce, roztopené maslo, soľ a kvások. Postupne prilievajte vlažné mlieko a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť 30 minút.
- Cesto rozdeľte na niekoľko častí. Šúľajte z nich valčeky a tie rozkrájajte na 1,5 cm dieliky. Z nich ušúľajte guľky. Potrite ich olejom a rozložte na plech. Nechajte ešte trochu nakysnúť a pečte pri 200 °C 15-20 minút.
- Bobáľky pred podávaním zalejte horúcim mliekom a nechajte navlhnúť. Vyberte z mlieka, premiešajte s mletým makom, roztopeným maslom a poprášte cukrom. Môžete podávať. Krásne Vianoce!
Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty z Dobrého jedla: