Reklama

Nadýchané CESNAKOVÉ UZLÍKY: Jedinečný recept od cukrárky Lucie Gyenesovej

Lucka Gyenesová, víťazka televíznej šou v pečení.

Zdroj: RTVS

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Víťazka druhej série televíznej šou o pečení Lucia, alias "snehová pusinka", pečie jedinečné kysnuté slané uzlíky, ľahké ako obláčik.

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

Lucia Gyenesová, víťazka druhej série televíznej šou Pečie celé Slovensko, vo svojej kuchyni.

Vypeká už dlhé roky

Aktívne pečie už sedemnásť rokov, keď ostala so synom na materskej. Odvtedy vypeká i kváskuje. „Doma sa najviac bijú o palacinky, zo sladkého majú radi aj bublaniny s ovocím a rolády. Všetci milujú jej kváskový chlebík a mäkučké kysnuté uzlíky. Torty a zákusky im pečie len na narodeniny. No Lucka sa ich narobí dosť na objednávky, hneď po našej návšteve ju čakalo pripraviť niekoľko korpusov.

Lucia má slušnú zbierku starých kuchárskych kníh.

Cukrárka nepečie len sladké koláče a torty. Pozrite na tie syrové rolky!

Cesnakové uzlíky

6 porcií, príprava príprava 60 minút  + kysnutie, pečenie 25 minút

POTREBUJETE:

Na plnku:

  • 3 hlavičky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 lyžička soli
  • petržlenová vňať, pažítka

Na tangzhong:

  • 90 g vody
  • 90 g mlieka
  • 30 g hladkej múky

Na cesto:

  • 500 g chlebovej hladkej múky
  • 1 vajce + na potretie
  • 180 g kyslej smotany
  • 40 ml mlieka
  • 20 g cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 25 g masla + na potretie

POSTUP:

  1. Prekrojené hlavičky cesnaku dajte do alobalu, pokvapkajte olejom a zabalené pečte pri 180 ° C asi 40 minút. Vychladnutý cesnak vymiešajte s maslom, so soľou a s bylinkami na pastu.
  2. Všetky ingrediencie na tangzhong miešajte v hrnci a varte, kým nevznikne kaša. Nechajte aspoň 10 minút vychladnúť. Potom so surovinami na cesto (okrem masla) miešajte v robote s hákovým nadstavcom 5 minút. Následne pridajte maslo a miešajte približne 10 minút, kým nie je cesto jemné a elastické. Nechajte kysnúť 1 hodinu.
  3. Cesto rozdeľte na 9 častí, vyvaľkajte do oválu a potrite 1 lyžičkou plnky. Radielkom narežte na 5 pásikov a zatočte do uzla. Uzlíky dajte do pekáča (25 x 20 cm) na papier na pečenie a nechajte kysnúť 30 až 45 minút. Potom potrite vajíčkom a pečte pri 180 °C 20 až 25 minút do zlatista. Horúce uzlíky môžete potrieť rozpusteným maslom, budú krásne lesklé.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!