Nadýchané CESNAKOVÉ UZLÍKY: Jedinečný recept od cukrárky Lucie Gyenesovej
31. 12. 2024, 6:06

Zdroj: RTVS
Víťazka druhej série televíznej šou o pečení Lucia, alias "snehová pusinka", pečie jedinečné kysnuté slané uzlíky, ľahké ako obláčik.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Lucia Gyenesová, víťazka druhej série televíznej šou Pečie celé Slovensko, vo svojej kuchyni.
Vypeká už dlhé roky
Aktívne pečie už sedemnásť rokov, keď ostala so synom na materskej. Odvtedy vypeká i kváskuje. „Doma sa najviac bijú o palacinky, zo sladkého majú radi aj bublaniny s ovocím a rolády. Všetci milujú jej kváskový chlebík a mäkučké kysnuté uzlíky. Torty a zákusky im pečie len na narodeniny. No Lucka sa ich narobí dosť na objednávky, hneď po našej návšteve ju čakalo pripraviť niekoľko korpusov.
Lucia má slušnú zbierku starých kuchárskych kníh.
Cukrárka nepečie len sladké koláče a torty. Pozrite na tie syrové rolky!
Cesnakové uzlíky
6 porcií, príprava príprava 60 minút + kysnutie, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
Na plnku:
- 3 hlavičky cesnaku
- 50 g masla
- 1 lyžička soli
- petržlenová vňať, pažítka
Na tangzhong:
- 90 g vody
- 90 g mlieka
- 30 g hladkej múky
Na cesto:
- 500 g chlebovej hladkej múky
- 1 vajce + na potretie
- 180 g kyslej smotany
- 40 ml mlieka
- 20 g cukru
- 7 g sušeného droždia
- 25 g masla + na potretie
POSTUP:
- Prekrojené hlavičky cesnaku dajte do alobalu, pokvapkajte olejom a zabalené pečte pri 180 ° C asi 40 minút. Vychladnutý cesnak vymiešajte s maslom, so soľou a s bylinkami na pastu.
- Všetky ingrediencie na tangzhong miešajte v hrnci a varte, kým nevznikne kaša. Nechajte aspoň 10 minút vychladnúť. Potom so surovinami na cesto (okrem masla) miešajte v robote s hákovým nadstavcom 5 minút. Následne pridajte maslo a miešajte približne 10 minút, kým nie je cesto jemné a elastické. Nechajte kysnúť 1 hodinu.
- Cesto rozdeľte na 9 častí, vyvaľkajte do oválu a potrite 1 lyžičkou plnky. Radielkom narežte na 5 pásikov a zatočte do uzla. Uzlíky dajte do pekáča (25 x 20 cm) na papier na pečenie a nechajte kysnúť 30 až 45 minút. Potom potrite vajíčkom a pečte pri 180 °C 20 až 25 minút do zlatista. Horúce uzlíky môžete potrieť rozpusteným maslom, budú krásne lesklé.