MORSKÉ POTVORKY: Naučíme vás pripraviť výborné krevety, mušle aj chobotnicu!
6. 9. 2024, 6:01 (aktualizované: 6. 9. 2024, 6:02)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Plody mora si väčšina z nás dopraje len na dovolenke pri mori. Doma sa ich v kuchyni akosi "bojíme". Zbytočný strach, náš Kuchár Ľuboš Mego vie presne ako na ne!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Ako uvariť mušle?
Zdroj: Shutterstock
Mušle chutia pokvapkané citrónom.
- Mušle (Slávky jedlé) riadne premyte v studenej vode, malým nožom oškrabte väčšinu nečistôt z povrchu lastúr, odstráňte ich „bradu“ (podržte mušľu pevne v jednej ruke a druhou rukou ráznym pohybom vlákna vytrhnite).
- V panvici zohrejte olivový olej, opečte šalotku a cesnak nakrájané na plátky, chvíľu posmažte, zvýšte teplotu, vhoďte do panvice očistené mušle, zalejte ich bielym vínom a ihneď prikryte. Mušle takto parte pri vysokej teplote 2-3 minúty.
- Panvicou priebežne traste. Ku koncu varenia budú všetky, alebo takmer všetky mušle otvorené. Tie, ktoré sa vôbec neotvorili, ani nejdú otvoriť použitím malej sily, vyhoďte.
- Servírujte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou (môžete ich pokvapkať citrónom), s nakrájanými bagetami pokvapkanými bylinkovo-cesnakovým maslom.

Linguine s omáčkou z darov mora
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
-
300-500 g zmesi drobných alebo nakrájaných morských plodov (krevety, chobotničky, mušle, sépie, kalmáre)
-
300-500 g cestovín linguine (špagety alebo fettuccine)
-
2 stredne veľké cibule (alebo šalotky)
-
3 strúčiky cesnaku
-
100 ml bieleho vína
-
100 g parmezánu
-
nadrobno nasekané orechy (píniové alebo lieskové)
-
bazalka, petržlenová vňať
-
1 čili paprička
-
soľ, mleté čierne korenie
-
extra panenský olivový olej
POSTUP:
- Morské plody poriadne umyte a očistite. Mrazené rozmrazte a opláchnite. V panvici so širokým dnom osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno na olivovom oleji, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli aj morské plody. Krátko osmažte, zalejte vínom, panvicu prikryte a plody krátko poduste (ak používate čerstvé mušle, mali by sa všetky otvoriť).
- Uvarte cestoviny podľa návodu, časť vody z varenia odložte. Uvarené cestoviny dajte priamo do panvice s plodmi mora s trochou cestovinovej vody. Všetko spolu premiešajte, prevarte, dochuťte a mierne zahustite parmezánom. Ak treba, cestoviny dosoľte a posypte bohatou dávkou čerstvo namletého korenia.
- Linguine podávajte s bazalkou, petržlenovou vňaťou, najemno nasekanou čili papričkou, orechmi a ďalším parmezánom. Zapíjajte vychladeným bielym vínom.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Krevetové špízy s cuketou.
Krevetové špízy s cuketou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT
POTREBUJETE:
- 600 g čerstvých alebo mrazených nepredvarených kreviet
- 4 menšie cukety (žlté a zelené, nakrájané na kolieska)
Na marinádu:
- 100 ml oleja
- 50 ml brandy
- 50 ml limetovej šťavy
- 1 šalotka
- 1 cesnak
- soľ, mleté čierne korenie
Na zálievku:
-
1 lyžička horčice
-
2-3 lyžice citrónovej alebo limetovej šťavy
-
1 lyžica medu
-
soľ, mleté čierne korenie
-
8 lyžíc olivového oleja
-
voda
- rôzne listové šaláty a čerstvá zelenina
POSTUP:
-
Mrazené krevety rozmrazte. Krevety, ktoré majú na sebe ešte pancier, prípadne aj hlavy, ošúpte.
-
Takto pripravené krevety majte v chlade 30 minút v marináde z oleja, brandy, limetovej šťavy, nadrobno nakrájanej šalotky, prelisovaného cesnaku, zo soli a z korenia.
-
Pripravte zálievku: Zmiešajte horčicu, citrónovú šťavu, med, soľ, korenie a pomaly primiešajte všetok olej. Pridajte lyžičku vody. Umyte šalátové listy a nakrájajte čerstvú zeleninu na šalát.
-
Marinované krevety a nakrájané cukety napichnite na špízy. Rozpáľte gril alebo grilovaciu panvicu na najvyššiu teplotu. Špízy grilujte z oboch strán 2-3 minúty. Podávajte ihneď so šalátom a zálievkou.

Šošovicová polievka s kokosovým mliekom a chobotnicou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 2 HODINY
POTREBUJETE:
-
1 veľká chobotnica (1,5-2 kg) alebo viac menších
-
2 menšie cibule
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 guľôčky nového korenia
-
5 guľôčok celého čierneho korenia
-
2 celé klinčeky
-
100 ml bieleho vína
-
soľ
-
olivový olej
Na polievku:
-
250 g šošovice
-
1 väčšia šalotka
-
2 strúčiky cesnaku
-
3 plátky sušenej šunky (nemusí byť)
-
štipka tymianu
-
350 ml vývaru (alebo vody)
-
200 ml kokosového mlieka
-
soľ, mleté čierne korenie
-
olivový olej
Na zálievku:
-
2-3 čili papričky
-
2 menšie červené cibule
-
šťava z 2 limetiek
-
soľ, korenie
-
olivový olej
-
petržlenová vňať, mäta na ozdobu
POSTUP:
- Šošovicu cez noc namočte do osolenej vody.
- Pripravte chobotnicu: Mrazená alebo čerstvá sa predáva vypitvaná a vyčistená. Mrazenú chobotnicu rozmrazte. Na zjemnenie môžete mäso jemne naklepať. V hrnci na rozpálenom oleji krátko osmažte ošúpanú a rozpolenú cibuľu a prelisovaný cesnak, pridajte nové a čierne korenie, klinček a po chvíli biele víno. Priveďte do varu, prilejte asi 2 litre vody, nechajte ju zovrieť a osoľte.
- Do vriacej vody vložte chobotnicu, priveďte do varu, stíšte plameň, hrniec prikryte a veľkú chobotnicu varte do zmäknutia 60 – 90 minút, menšie chobotnice kratšie. Odstavte z plameňa a nechajte asi hodinu chladnúť v tekutine.
- Na kokosovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú šalotku, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli aj nadrobno nakrájanú šunku a čerstvý alebo sušený tymian. Spolu osmažte, pridajte opláchnutú šošovicu a neskôr aj vývar alebo vodu, kokosové mlieko, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, hrniec prikryte a varte pomaly do zmäknutia šošovice. Ak treba, prilejte ďalšiu tekutinu a polievku dochuťte soľou.
- Pripravte zálievku: Na olivovom oleji krátko osmažte čili papričky nakrájané na tenko a tenké polmesiace červenej cibule. Pridajte limetovú šťavu, olivový olej a dochuťte soľou aj korením.
- Hustú šošovicovú polievku podávajte s naporciovanou chobotnicou, čili zálievkou, petržlenovou vňaťou a mätou.