Reklama

MORSKÉ POTVORKY: Naučíme vás pripraviť výborné krevety, mušle aj chobotnicu!

Linguine s darmi mora.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Plody mora si väčšina z nás dopraje len na dovolenke pri mori. Doma sa ich v kuchyni akosi "bojíme". Zbytočný strach, náš Kuchár Ľuboš Mego vie presne ako na ne!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krásne voňavé zlaté rybky: Upečte ich na rôzne spôsoby

    Ako uvariť mušle?

    Zdroj: Shutterstock

    Mušle chutia pokvapkané citrónom.

    • Mušle (Slávky jedlé) riadne premyte v studenej vode, malým nožom oškrabte väčšinu nečistôt z povrchu lastúr, odstráňte ich „bradu“ (podržte mušľu pevne v jednej ruke a druhou rukou ráznym pohybom vlákna vytrhnite).
    • V panvici zohrejte olivový olej, opečte šalotku a cesnak nakrájané na plátky, chvíľu posmažte, zvýšte teplotu, vhoďte do panvice očistené mušle, zalejte ich bielym vínom a ihneď prikryte. Mušle takto parte pri vysokej teplote 2-3 minúty.
    • Panvicou priebežne traste. Ku koncu varenia budú všetky, alebo takmer všetky mušle otvorené. Tie, ktoré sa vôbec neotvorili, ani nejdú otvoriť použitím malej sily, vyhoďte.
    • Servírujte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou (môžete ich pokvapkať citrónom), s nakrájanými bagetami pokvapkanými bylinkovo-cesnakovým maslom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      DOKONALÁ RYBA priamo u vás na tanieri. Rýchly recept, ktorý budete milovať!

      Linguine s omáčkou z darov mora

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

       

      POTREBUJETE:

      • 300-500 g zmesi drobných alebo nakrájaných morských plodov (krevety, chobotničky, mušle, sépie, kalmáre)

      • 300-500 g cestovín linguine (špagety alebo fettuccine)

      • 2 stredne veľké cibule (alebo šalotky)

      • 3 strúčiky cesnaku

      • 100 ml bieleho vína

      • 100 g parmezánu

      • nadrobno nasekané orechy (píniové alebo lieskové)

      • bazalka, petržlenová vňať

      • 1 čili paprička

      • soľ, mleté čierne korenie

      • extra panenský olivový olej

         

      POSTUP: 

      1. Morské plody poriadne umyte a očistite. Mrazené rozmrazte a opláchnite. V panvici so širokým dnom osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno na olivovom oleji, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli aj morské plody. Krátko osmažte, zalejte vínom, panvicu prikryte a plody krátko poduste (ak používate čerstvé mušle, mali by sa všetky otvoriť).
      2.  Uvarte cestoviny podľa návodu, časť vody z varenia odložte. Uvarené cestoviny dajte priamo do panvice s plodmi mora s trochou cestovinovej vody. Všetko spolu premiešajte, prevarte, dochuťte a mierne zahustite parmezánom. Ak treba, cestoviny dosoľte a posypte bohatou dávkou čerstvo namletého korenia.
      3. Linguine podávajte s bazalkou, petržlenovou vňaťou, najemno nasekanou čili papričkou, orechmi a ďalším parmezánom. Zapíjajte vychladeným bielym vínom. 

       

       

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šéfkuchár Andrea Ena robí skvelé baklažánové chuťovky

        Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

        Krevetové špízy s cuketou.

        Krevetové špízy s cuketou

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT

         

        POTREBUJETE: 

        • 600 g čerstvých alebo mrazených nepredvarených kreviet
        • 4 menšie cukety (žlté a zelené, nakrájané na kolieska)

        Na marinádu:

        • 100 ml oleja
        • 50 ml brandy
        • 50 ml limetovej šťavy
        • 1 šalotka
        • 1 cesnak
        • soľ, mleté čierne korenie

        Na zálievku:

        • 1 lyžička horčice

        • 2-3 lyžice citrónovej alebo limetovej šťavy

        • 1 lyžica medu

        • soľ, mleté čierne korenie

        • 8 lyžíc olivového oleja

        • voda

        • rôzne listové šaláty a čerstvá zelenina

         

        POSTUP:

        1. Mrazené krevety rozmrazte. Krevety, ktoré majú na sebe ešte pancier, prípadne aj hlavy, ošúpte.

        2. Takto pripravené krevety majte v chlade 30 minút v marináde z oleja, brandy, limetovej šťavy, nadrobno nakrájanej šalotky, prelisovaného cesnaku, zo soli a z korenia.

        3. Pripravte zálievku: Zmiešajte horčicu, citrónovú šťavu, med, soľ, korenie a pomaly primiešajte všetok olej. Pridajte lyžičku vody. Umyte šalátové listy a nakrájajte čerstvú zeleninu na šalát.

        4. Marinované krevety a nakrájané cukety napichnite na špízy. Rozpáľte gril alebo grilovaciu panvicu na najvyššiu teplotu. Špízy grilujte z oboch strán 2-3 minúty. Podávajte ihneď so šalátom a zálievkou.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Čarovanie s fetou: Recepty na grécky poklad 5x inak

          Šošovicová polievka s kokosovým mliekom a chobotnicou

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

           

          POTREBUJETE:

          • 1 veľká chobotnica (1,5-2 kg) alebo viac menších

          • 2 menšie cibule

          • 2 strúčiky cesnaku

          • 2 guľôčky nového korenia

          • 5 guľôčok celého čierneho korenia

          • 2 celé klinčeky 

          • 100 ml bieleho vína

          • soľ

          • olivový olej

             

          Na polievku:

          • 250 g šošovice

          • 1 väčšia šalotka

          • 2 strúčiky cesnaku

          • 3 plátky sušenej šunky (nemusí byť)

          • štipka tymianu

          • 350 ml vývaru (alebo vody)

          • 200 ml kokosového mlieka

          • soľ, mleté čierne korenie

          • olivový olej

           

          Na zálievku:

          • 2-3 čili papričky

          • 2 menšie červené cibule

          • šťava z 2 limetiek

          • soľ, korenie

          • olivový olej

          • petržlenová vňať, mäta na ozdobu

           

          POSTUP:

          1. Šošovicu cez noc namočte do osolenej vody.
          2. Pripravte chobotnicu: Mrazená alebo čerstvá sa predáva vypitvaná a vyčistená. Mrazenú chobotnicu rozmrazte. Na zjemnenie môžete mäso jemne naklepať. V hrnci na rozpálenom oleji krátko osmažte ošúpanú a rozpolenú cibuľu a prelisovaný cesnak, pridajte nové a čierne korenie, klinček a po chvíli biele víno. Priveďte do varu, prilejte asi 2 litre vody, nechajte ju zovrieť a osoľte.
          3. Do vriacej vody vložte chobotnicu, priveďte do varu, stíšte plameň, hrniec prikryte a veľkú chobotnicu varte do zmäknutia 60 – 90 minút, menšie chobotnice kratšie. Odstavte z plameňa a nechajte asi hodinu chladnúť v tekutine.
          4.  Na kokosovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú šalotku, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli aj nadrobno nakrájanú šunku a čerstvý alebo sušený tymian. Spolu osmažte, pridajte opláchnutú šošovicu a neskôr aj vývar alebo vodu, kokosové mlieko, soľ a korenie.
          5. Priveďte do varu, hrniec prikryte a varte pomaly do zmäknutia šošovice. Ak treba, prilejte ďalšiu tekutinu a polievku dochuťte soľou.
          6.  Pripravte zálievku: Na olivovom oleji krátko osmažte čili papričky nakrájané na tenko a tenké polmesiace červenej cibule. Pridajte limetovú šťavu, olivový olej a dochuťte soľou aj korením.
          7.  Hustú šošovicovú polievku podávajte s naporciovanou chobotnicou, čili zálievkou, petržlenovou vňaťou a mätou.

           

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!