Milujete KAKAO? Je úžasne zdravé, ale na jednu vec si treba dať pozor...
4. 4. 2023, 15:43 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Shutterstock
Ak si radi pomašktíte na kakau, dobre robíte, je síce zdravé ale môže vám aj spôsobiť nepríjemnosti. Čítajte ďalej...
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Kakaové bôby radíme medzi superpotraviny. To znamená, že prinášajú nášmu telu mnoho užitočných látok v malom balení. Mayovia ich dokonca uctievali ako posvätné a aj dnes z nich môžeme získať silu, energiu a zdravie, dokonca pomáhajú s koncentráciou mysle a chudnutím. No majú aj druhu stranu mince, píše portál Magazín.sk
Pozitíva kakaa
Kalórie, tuky, vlákniny, bielkoviny a len minimum cukrov. To sú kakaové bôby v praxi. Majú cez 300 zdraviu prospešných zlúčenín, čo ich radí na pevné miesto v jedálničku zdravého muža. Obsahujú enyletylamín, teobromín, polyfenoly, flavonoidy. Z minerálnych látok sa môžete tešiť na porciu draslíka, horčíka, vápnika, sodíka, železa, medi, zinku aj ďalších látok. Obsahujú aj kofeín, takže nás udržiavajú sviežich a výkonných. Podporujú zdravie srdca, a eliminujú voľné radikály.
Ideálne je konzumovať ich ako čisté bôby bez spracovania, ale pozor, odporúčaná dávka pre zdravého človeka je maximálne 25 až 30 gramov.
Pozitíva v skratke
Ak si nadrvíte kakaové bôby napríklad do raňajkovej kaše, tak robíte už niečo pre svoje zdravie, navyše jedlu dodajú špecifickú, ale príjemnú chuť. S každým sústom si tak užívate benefity, ktoré možno zahrnúť do niekoľkých výrazných efektov:
- Posilňujú pamäť
- Znižujú krvný tlak
- Zlepšujú imunitu
- Podporujú zdravie pokožky
- Pôsobia ako afrodiziakum
- Zlepšujú náladu
Netreba to preháňať
Nič zdravé neostáva zdravým, ak prekročíte odporúčané dávkovanie. Dokonca nie je potrebné kakaové bôby jedávať denne. Priaznivý efekt na zdravie sa dostaví už pri pojedaní pár ráz do týždňa. Ráta sa aj horká čokoláda, v ktorej však musí byť obsah kakaa nad 70 precent.
Žalúdok v ohrození
Pri uvedených 25 až 30 gramoch za deň budete mať výhodu, že získate pre telo len to najlepšie. Avšak prekračovanie dávok napríklad kvôli kofeínu nie je práve najlepšie. Teobromín, totiž uvoľňuje sval pažerákového zvierača a umožňuje vystúpenie žalúdočnej kyseliny do pažeráka. To môže spôsobovať pálenie záhy. Takisto predávkovanie kakaom môže spôsobovať aj nervozitu a bolesti hlavy. Preto nie je vhodné to s kakaom preháňať. Tak ako s ničím.
Čítajte viac z Dobrého jedla: