Reklama

Milujete KAKAO? Je úžasne zdravé, ale na jednu vec si treba dať pozor...

Kakao.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak si radi pomašktíte na kakau, dobre robíte, je síce zdravé ale môže vám aj spôsobiť nepríjemnosti. Čítajte ďalej...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čarovné tortičky na Veľkú noc z Dobrého jedla TEASER

    Kakaové bôby radíme medzi superpotraviny. To znamená, že prinášajú nášmu telu mnoho užitočných látok v malom balení. Mayovia ich dokonca uctievali ako posvätné a aj dnes z nich môžeme získať silu, energiu a zdravie, dokonca pomáhajú s koncentráciou mysle a chudnutím. No majú aj druhu stranu mince, píše portál Magazín.sk

    Pozitíva kakaa

    Kalórie, tuky, vlákniny, bielkoviny a len minimum cukrov. To sú kakaové bôby v praxi. Majú cez 300 zdraviu prospešných zlúčenín, čo ich radí na pevné miesto v jedálničku zdravého muža. Obsahujú  enyletylamín, teobromín, polyfenoly, flavonoidy. Z minerálnych látok sa môžete tešiť na porciu draslíka, horčíka, vápnika, sodíka, železa, medi, zinku aj ďalších látok. Obsahujú aj kofeín, takže nás udržiavajú sviežich a výkonných. Podporujú zdravie srdca, a eliminujú voľné radikály.

    Ideálne je konzumovať ich ako čisté bôby bez spracovania, ale pozor, odporúčaná dávka pre zdravého človeka je maximálne 25 až 30 gramov.

    Pozitíva v skratke

    Ak si nadrvíte kakaové bôby napríklad do raňajkovej kaše, tak robíte už niečo pre svoje zdravie, navyše jedlu dodajú špecifickú, ale príjemnú chuť. S každým sústom si tak užívate benefity, ktoré možno zahrnúť do niekoľkých výrazných efektov:

    • Posilňujú pamäť
    • Znižujú krvný tlak
    • Zlepšujú imunitu
    • Podporujú zdravie pokožky
    • Pôsobia ako afrodiziakum
    • Zlepšujú náladu

    Netreba to preháňať

    Nič zdravé neostáva zdravým, ak prekročíte odporúčané dávkovanie. Dokonca nie je potrebné kakaové bôby jedávať denne. Priaznivý efekt na zdravie sa dostaví už pri pojedaní pár ráz do týždňa. Ráta sa aj horká čokoláda, v ktorej však musí byť obsah kakaa nad 70 precent.

    Žalúdok v ohrození

    Pri uvedených 25 až 30 gramoch za deň budete mať výhodu, že získate pre telo len to najlepšie. Avšak prekračovanie dávok napríklad kvôli kofeínu nie je práve najlepšie. Teobromín, totiž uvoľňuje sval pažerákového zvierača a umožňuje vystúpenie žalúdočnej kyseliny do pažeráka. To môže spôsobovať pálenie záhy. Takisto predávkovanie kakaom môže spôsobovať aj nervozitu a bolesti hlavy. Preto nie je vhodné to s kakaom preháňať. Tak ako s ničím.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: