Reklama

Máte radi jablká? Keď si prečítate TOTO, budete ich chcieť jesť každý deň!

Jablkové sušienky s mliečnou polevou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Jedno na desiatu, druhé na olovrant, večer pohár šťavy a choroby nemajú šancu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASER

    Denne aspoň jedno

    Zdroj: Shutterstock

    Jablká dopomôžu aj k štíhlosti.

    Za rok by ste mali zjesť aspoň 35 kíl jabĺk. Zdá sa vám to priveľa? Tak si predstavte tri kilá za mesiac alebo jedno denne a vaše telo sa vám odvďačí! Ak iste doteraz netušili o priaznivých účinkoch jabĺk, pozorne čítajte!

    Pomôžu k štíhlej línii

    Zdroj: Shutterstock

    Jablká naštartujú metabolizmus.

    Pre nízku energetickú hodnotu, mierne močopudné účinky a schopnosť rozhýbať lenivý organizmus, sa jablká odporúčajú pri ochoreniach kĺbov i nadváhe. Dva stredne veľké jablká denne dokážu naštartovať metabolizmus. Vitamín C podporuje spaľovanie tuku, draslík odvádza z tela prebytočné tekutiny, prečistí obličky, uľaví boľavým kĺbom a zároveň chráni pred celulitídou. Červené odrody majú viac betakaroténu a kremíka, preto sú lepšie na pleť, o čom napísal aj portál Žena.sk.

    Jablková šťava je zázrak na imunitu

    Posilňuje imunitu, prospieva srdcu, priaznivo ovplyvňuje trávenie, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu, pomáha pri prechladnutí, znižuje horúčku, zlepšuje stav pri reume a artritíde, chráni pred obličkovými kameňmi, omladzuje pleť, posilňuje vlasy a pomáha spaľovať podkožný tuk. Jablková šťava je proste zázrak!

    Regenerácia organizmu

    Zdroj: Shutterstock

    Vďaka jablkám budete vitálnejší.

    Jablká regenerujú celý organizmus. Obsahujú málo sacharidov, ale veľa vody a vlákniny, hlavne pektínov, ktoré odvádzajú z tela škodlivé látky. Pravidelná konzumácia jabĺk znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu i tukov v krvi, posilňuje imunitu. Enzýmy a ovocné kyseliny ovplyvňujú látkovú premenu. Ovocný cukor – fruktóza stabilizuje cukor v krvi, preto sú vhodné aj pre diabetikov. Najcennejšie látky sa koncentrujú v šupke, sú to nenasýtené mastné kyseliny, horčík, karotény a železo.

    Čistejšia myseľ

    Zdroj: Shutterstock

    Jablká obsahujú množstvo antioxidantov.

    Vysoké množstvo antioxidantov, minerálnych látok a stopových prvkov, napríklad bóru, podporuje mozgovú aktivitu, prospieva pamäti a spomaľuje starnutie mozgových buniek. Najsilnejšie účinky má čistá, čerstvo vylisovaná jablková šťava. Ak si chcete zachovať bystrú myseľ až do seniorského veku, každý deň vypite 2 až 3 poháre šťavy alebo zjedzte 3 až 4 jabĺčka.

    Extra tip: Jablková lekárnička

    Zdroj: Shutterstock

    Jablká vám pomôžu aj pri ťažkostiach. Nie je ale jedno, ako ich zjete.

    Jablko vyrieši mnohé zdravotné problémy. Nie je však jedno, ako ho zjete.

    • Regenerácia- Jedno jablko ráno a jedno večer.
    • Katar žalúdka- Zelené jablko olúpané a rozmixované.
    • Prekyslenie- Sladké červené jablká.
    • Málo kyseliny- Kyslasté druhy.
    • Hnačka- Postrúhané jablká.
    • Horúčka- Postrúhané jablká alebo šťava.
    • Bronchitída- Odvar z pokrájaných jabĺk.
    • Pečeň a obličky- Odvar zo šupiek.
    • Migréna a závraty- Surové, dusené i pečené.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: