Reklama

Maslo je čoraz drahšie! Ako ho správne skladovať, aby ste ho nemuseli vyhadzovať?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: S pestovateľkou maku

    Skladovanie pri izbovej teplote

    Ak preferujete mať maslo mäkké a roztierateľné, môžete ho krátkodobo skladovať aj mimo chladničky:
    Typ masla: Slané maslo má vďaka obsahu soli dlhšiu trvanlivosť pri izbovej teplote, vydrží až 3 týždne. Nesolené maslo je vhodné spotrebovať do 5 až 7 dní.
    Teplota: Uistite sa, že teplota v miestnosti nepresahuje 21 °C. V teplejších podmienkach sa maslo môže rýchlejšie pokaziť.
    Nádoba: Použite nepriehľadnú maselničku, ideálne porcelánovú, ktorá chráni maslo pred svetlom a vzduchom.

    Zdroj: Shutterstock

    Viete správne skladovať maslo?

    Maslový zvon

    Špeciálnym nástrojom na skladovanie masla pri izbovej teplote je tzv. maslový zvon:
    Fungovanie: Do vrchnáka v tvare šálky sa natlačí zmäknuté maslo, spodná nádoba sa naplní chladnou vodou. Po uzavretí vytvára voda vzduchotesnú bariéru, ktorá chráni maslo pred oxidáciou a baktériami. Takto uskladnené maslo zostáva čerstvé a roztierateľné až 3 týždne.

    Zdroj: Shutterstock

    Maslo treba správne uskladňovať

    Najčastejšie chyby pri skladovaní masla

    Aby ste predišli znehodnoteniu masla, vyhnite sa nasledovným chybám:
    Skladovanie bez obalu: Maslo nechránené obalom môže absorbovať pachy z okolia a rýchlejšie žltnúť.
    Umiestnenie v dverách chladničky: Časté teplotné výkyvy v tejto časti chladničky môžu negatívne ovplyvniť kvalitu masla.
    Dlhodobé ponechanie pri izbovej teplote: Ak maslo necháte príliš dlho mimo chladničky, najmä v teplých podmienkach, môže sa pokaziť.

    Strana

    2/2

    Reklama