Lahôdkové droždie je celkom iné ako čerstvé a sušené: Ako ho môžete využiť?
23. 10. 2024, 20:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zistite, prečo je droždie nevyhnutným doplnkom zdravej stravy a aký je rozdiel medzi čerstvým, sušeným a lahôdkovým droždím. Čo vám môže každé z nich ponúknuť?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Čo je droždie?
Tento triviálny potravinársky zázrak tvoria živé kultúry – jednobunkové huby, ktoré voľným okom neuvidíte. Kvasinková zmes bakteriálnych mikroorganizmov je nasýtená minerálnymi soľami, esenciálnymi aminokyselinami, vlákninou, enzýmami, horčíkom, vápnikom, železom, meďou i vitamínmi B a D. Približne polovicu tvoria bielkoviny. Aj keď kypriacu funkciu kvasiniek poznali už staré národy, pekárenské droždie sa v lisovanej forme využíva až od polovice 19. storočia. Ide o zlisované kvasinky s prímesou múky.
Zdroj: Dobré jedlo/LauraWitteková
Droždie môžete používať do cesta v čerstvom aj v sušenom stave.
Kvasinky boli pôvodne vedľajším odpadovým produktom pri výrobe piva, teraz sa pestujú v špeciálnych roztokoch, čím je ich chuť trocha príjemnejšia. Nad ich schopnosťou rozkladať v ceste cukry na etanol (konzumný lieh) a oxid uhličitý, sa naše babičky zrejme hlboko nezamýšľali. Zamiesili na nadýchané koláče a hlavne, že kyslo!
Ak mal niekto v rodine problém so zrakom, s pokožkou, pečeňou, imunitou, nechutenstvom, trávením či s únavou, namiesto vitamínov B mu rozmiešali v mlieku alebo vo vode kúsok čerstvého droždia, urobili drožďovú nátierku, alebo ho prepašovali do polievky. Pri niektorých ochoreniach sa však droždie (pivovarské kvasnice) neodporúča často konzumovať. Opatrní buďte pri cukrovke, Crohnovej chorobe, dne či artritíde.

Čerstvé alebo sušené droždie?
Pekárenské droždie sa predáva ako čerstvé - balené v kockách (po 42 g), prípadne vážené, a v malých vreckách ako sušené zvyčajne po 7 g.
Čerstvé je zložené len z kvasiniek Saccharomyces cerevisiae a vody. Má jemnú a krehkú štruktúru a farbu bielej kávy. Jedna kocka zvyčajne vystačí na 1 kilogram múky. Skladujte ho v chladničke do 10 °C najlepšie zabalené do mikroténové ho vrecka alebo do alobalu, aby nevyschlo. Jeho trvanlivosť aj na niekoľko mesiacov predĺžite, ak ho zamrazíte. Okrem kvásku do kysnutých koláčov z čerstvo lisovaného droždia pripravíte polievku, nátierku alebo knedličky.
Zdroj: Shutterstock
Čerstvé a sušené droždie.
Sušené je dehydrované droždie v podobe malých guľôčok či kryštálikov sa nazýva aj instantné. Je to jemný prášok alebo drobné granule svetlo -hnedej až béžovej farby. Pripravíte z neho kysnuté cesto veľmi jednoducho, aj bez kváska, záleží od receptu. Treba ho zmiešať so sypkými ingredienciami a potom spojiť so zvyšnými. Vypracované cesto nechajte kysnúť prikryté asi 45 minút. Nečakajte, že vykysne rýchlejšie a viac ako z čerstvého lisovaného droždia. Skôr naopak. Jeho výhodou je, že ho môžete mať stále poruke, aj pri izbovej teplote má dlhú trvanlivosť.

Zdroj: NMH
Anketa
Poznáte lahôdkové droždie?
- Áno, často ho používam.50%
- Nie, počujem o ňom prvý krát.50%
Hlasovanie bolo ukončené
Lahôdkové droždie
Je známe aj ako nutričné droždie a je odlišné od bežného sušeného alebo aktívneho droždia. Ide o neaktívne droždie, čo znamená, že nefermentuje - nekvasí a nepoužíva sa na kysnutie cesta. Prášok žltej farby sa často používa ako dochucovadlo alebo doplnok stravy vďaka svojmu bohatému nutričnému zloženiu.
Zdroj: Shutterstock
Lahôdkové droždie využívajú často vegetariáni a vegáni ako náhradu syrovej chuti v rôznych jedlách.
Radi ho používajú vegetariáni a vegáni ako alternatívu syra, pretože má príjemne syrovo- orieškovú chuť. Hoci sa nepoužíva ako kypriaca látka, v niektorých vegánskych alebo zdravých receptoch sa pridáva aj do cesta na chlieb alebo sušienky pre zvýšenie nutričnej hodnoty. Keďže je vyrobené z kvasiniek, ktoré sú rastlinného pôvodu, neobsahuje žiadne živočíšne tuky ani cholesterol.

Ako sa vyrába?
Lahôdkové alebo nutričné droždie sa vyrába špecifickým procesom kultivácie kvasiniek, zvyčajne druhu Saccharomyces cerevisiae, ktoré sa používajú aj na výrobu pekárskeho droždia alebo piva. Rozdiel je však v tom, že lahôdkové droždie je neaktívne – teda kvasinky nie sú živé a nemajú schopnosť kvasenia. Proces výroby prebieha nasledovne:
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zemiaková polievka s pórom. Môžete ju dochutiť čedarom alebo lahôdkovým droždím.
- Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa pestujú v kultúrach, kde sa kŕmia cukrom alebo melasou, čo umožňuje ich rast a množenie.
- Deaktivácia: Po dostatočnom množení sa kvasinky zahrejú na vyššiu teplotu, čím sa deaktivujú. To znamená, že po tomto kroku už nemajú schopnosť rásť alebo kvasiť, takže neovplyvňujú kysnutie cesta ako klasické droždie.
- Sušenie: Deaktivované kvasinky sa následne sušia, čím vzniká suchý prášok alebo vločky.
- Obohatenie: V niektorých prípadoch sa do lahôdkového droždia pridávajú ďalšie vitamíny, najčastejšie vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B12, čo ho robí populárnym najmä medzi vegánmi.

Takto využijete lahôdkové droždie
- Dochutenie jedál: Lahôdkové droždie sa používa ako posýpka na hotové jedlá, ako sú šaláty, cestoviny, zemiaky...
- Rastlinné alternatívy syra: Vďaka svojej syrovej chuti je často využívané v receptoch na výrobu vegánskeho syra, omáčok alebo nátierok. Môže sa zmiešať s orieškami, vodou a ďalšími prísadami na výrobu syrových omáčok, dipov alebo rastlinných alternatív syrov.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nátierku z petržlenu a lieskovcov výborne ochutí lahôdkové droždie.
- Dochutenie omáčok a polievok: Pridáva sa do polievok, omáčok a dusených jedál, kde zvýrazňuje chuť a zároveň zahusťuje pokrm.
- Obohatenie smoothies a jedál: Môže sa pridávať do smoothies, nátierok či kaší pre dodanie vitamínov, minerálov a bielkovín. Ide najmä o obľúbený doplnok v jedálničku vegánov a vegetariánov.
- Posýpka na pečenú zeleninu: Lahôdkové droždie je výborné aj na pečenú zeleninu (karfiol, brokolica, zemiaky).