Reklama

LACNÉ JARNÉ DOBROTY: Slovenskí blogeri majú SKVELÉ RECEPTY aj na KOLÁČ CHUDOBNÝCH!

Známa foodblogerka Barbora Kyšková nám venovala svoj recept na parádne petržlenové pesto.

Zdroj: archív B.K.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú ako my. O milovanom jedle z prvých darov jari snívali cez nekonečnú zimu vždy, keď to na nich prišlo. Dočkali sa a teraz sa o svoj svieži recept s vami podelia. Páči sa, máme pre vás MILOVANÉ JARNÉ a ŠETRIACE RECEPTY od Lenivej kuchárky, ReBarbory aj KOLÁČ CHUDOBNÝCH od Naty Žúrekovej a ďalšie...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedzte 1 VAJÍČKO DENNE: Aha, čo všetko to s vami urobí! Teaser
    Zdroj: NMH

    U nás sa jar spája s Veľkou nocou a tá zase s domácim chrenom. No a ten najradšej pridávam do tejto vajíčkovej nátierky – na prvý pohľad klasika, ktorú všetci veľmi dobre poznáme. Uvidíte, že táto verzia vás svojou zaujímavou chuťou príjemne prekvapí. Doma sa jej nevieme dojesť," hovorí známa foodblogerka Veronika Čopíková z lenivakucharka.sk.

    Vajíčková nátierka s chrenom

    Zdroj: Veronika Čopíková

    Vajíčková nátierka Lenivej kuchárky.

    ZA MISKU, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 170 g masla
    • 6 vajec
    • pol menšej červenej cibule
    • 2 lyžičky plnotučnej horčice
    • 1 lyžička nakladaného chrenu
    • 4 zavárané uhorky
    • soľ, korenie
    • chlieb, pažítka (žerucha) na podávanie

    POSTUP:

    1. Maslo nakrájajte na kocky. Vajcia dajte variť natvrdo, približne na 12 minút. Ešte teplé ich ošúpte a nasekajte na drobno. Pridajte cibuľu, takisto nasekanú na drobno, horčicu, chren a premiešajte.
    2. Podľa chuti osoľte, okoreňte a vmiešajte nakrájané uhorky. Nátierku podávajte s dobrým chlebíkom, ozdobenú pažítkou alebo žeruchou. Dobú chuť!
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      JARNÝ OBED so šéfkuchárom Petrom Duranským: Prišli naň aj jeho milované baby! Teaser
      Zdroj: NMH

      Ja a jar sme jedno “ prebúdzame sa spolu! Plánujem, čo budem sadiť v záhrade, aké nové výlety s rodinou podnikneme... a náš jedálny lístok sa mení zo zimného na krásne farebný, svieži jarný. Ako toto zelené pesto - je neskutočne dobré! A veľmi sa mi páči, že doň ukryjete obrovskú porciu zdravia," usmieva sa známa foodblogerka Barbora Kyšková z rebarbora.blog.

      Petržlenové pesto

      Zdroj: Archív B.K.

      Petržlenové pesto je úžasná vec! Vyvarte cestoviny a máte super večeru.

      ZA POHÁRIK, PRÍPRAVA 15 MINÚT

      Potrebujete:

      • 150 g petržlenovej vňate
      • 2 listy kučeravého kelu
      • za hrsť nasucho orestovaných vlašských orechov (môžete aj kešu, mandle, slnečnicové semiačka)
      • 2 hlavičky surovej brokolice
      • 100 ml olivového oleja
      • 1 strúčik cesnaku
      • 2 lyžice sušeného lahôdkového droždia
      • soľ a korenie podľa chuti

      POSTUP:

      1. 150g petržlenovej vňate a 2 listy kučeravého kelu natrhajte na menšie kusy a dajte do nádoby mixéra. Pridajte za hrsť nasucho orestovaných vlašských orechov (môžete aj kešu, mandle, slnečnicové semiačka), 2 hlavičky surovej brokolice, 100 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice sušeného lahôdkového droždia, soľ a korenie podľa chuti.
      2. Vymixujte na pesto, uvarte dobré cestoviny a skvelú večeru máte na stole o 10 minút. Dobrú chuť želám!
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Celorastlinná STRAVA: Horúci TREND vás zbaví množstva ZDRAVOTNÝCH PROBLÉMOV! Teaser
        Zdroj: NMH

        Milujem potulky lesom! Na jar má pre mňa priam magickú silu, keďže sa všetko prebúdza a zo zeme zrazu vyraší obrovské množstvo pokladov – pre nás stále hladných, aj čosi pod zub. Kto by odolal čerstvému medvediemu cesnaku? Koncom marca a v apríli však v lese hľadám aj čerstvú žihľavu. Táto liečivka s vysokým obsahom vitamínu C sa dá využiť nielen na prípravu čaju, ale aj pesta, polievok alebo do tohto nádherne zeleného, žihľavového rizota," inšpiruje obľúbená foodblogerka Lucia Grigová z doposlednejomrvinky.sk

        Žihľavové rizoto

        Zdroj: Archív L.G.

        Využite, čo nám ponúka príroda - navaríte rýchlo, chutne a lacno ako Lucia.

        3-4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

        Potrebujete:

        • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
        • 2 strúčiky cesnaku(nasekané na drobno)
        • 200 g ryže arborio alebo carnaroli
        • 20 ml bieleho vína
        • 700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
        • 100 g žihľavy
        • 2 l vody
        • 20 g medvedieho cesnaku (+ na podávanie)
        • 30 gparmezánu (+ na podávanie)
        • soľ";i:10;s:22:"maslo a olivový olej

        POSTUP:

        1. Na oleji opražte cibuľu a cesnak. Pridajte ryžu a orestujte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa celkom neodparí. Prilejte tretinu vriaceho vývaru a za občasného miešania nechajte variť. Podľa potreby podlievajte zvyšným vývarom.
        2. Zatiaľ pripravte žihľavové pyré: Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť aspo ňdva litre vody. Žihľavu umyte v šalátovej odstredivke (tak vás nepopŕhli) a dajte do vriacej osolenej vody. Varte približne1 minútu. Potom žihľavu vyberte a zmixujte s 200 ml vody, v ktorej sa varila.
        3. Vriace žihľavové pyré pridávajte po častiach do horúceho rizota. Nakoniec doň zamiešajte nasekaný medvedí cesnak, lyžicu masla a parmezán. Rizoto podávajte s nastrúhaným parmezánom a nasekaným cesnakom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Slávne LEPNÍKY Z HRUŠOVA: Dostali sme pre vás RECEPT! Teaser
          Zdroj: NMH

          „Najviac sa teším na prvú jarnú zeleninu a túto studenú polievku, ktorú varievajú v Odese, odkiaľ pochádzam. Jej chuťové zladenie je výnimočné! Okrem toho výbornou okroškou vždy v dobrom prekvapím aj svojich slovenských kamarátov. Vyskúšajte tiež," hovorí foodbloger a majiteľ The Midnight Bakery z Ukrajiny Mykola Nevrev lievitomadre.sk

          Okroška

          Zdroj: SHUTTERSTOCK

          Okroška je známa ukrajinská polievka.

          PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT

          Potrebujete:

          • 500 g varených zemiakov
          • 300 g varených kuracích pŕs
          • 1 čerstvá uhorka
          • bylinky (jarná cibuľka, kôpor, pažítka)
          • horčica
          • 2 varené žĺtky
          • citrónová šťava
          • kefír a minerálna voda
          • soľ, čierne korenie

          POSTUP:

          1. Varené zemiaky, varené kuracia prsia a čerstvú uhorku nakrájate na kocky, primiešajte nadrobno nakrájané bylinky.
          2. V menšej miske zmiešajte pár lyžíc horčice, 2 varené žĺtky, soľ, čierne korenie a citrónovú šťavu. Spojte so zemiakovo-mäsovou zmesou, zalejte studeným kefírom a perlivou minerálnou vodou. Dobre premiešajte a môžete servírovať. Uvidíte, okroška chutí ako máj!
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Jedlo PROTI HELIKOBAKTEROVI: TOTO vám zaručene POMÔŽE! Teaser
            Zdroj: NMH

            „Do jari som zamilovaná už od detstva. S netrpezlivosťou vždy očakávam prvé púčiky na stromoch, vôňu vánku, hladkajúce lúče teplého slnka. A do toho tú sviežosť na tanieri! Dokonalé nadľahčenie a prebudenie po zádumčivej zime. Práve preto sa teším na rebarboru, jej kyslá chuť ma vzpruží. Asi najčastejšie z nej robím tento crumble – noblesný názov pre zapečené ovocie s mrveničkou. Čo poviete? Koláč chudobných, no pri každom kúsku sa cítim bohatá," usmieva sa známa foodblogera Naty Žúreková Štefková z chutodnaty.sk

            Rebarborový koláč

            Zdroj: Archív N.Ž.

            Vynikajúci koláč upečiete jednoducho.

            6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

            Potrebujete:

            Na ovocnú zmes:

            • 1 kg ovocia (rebarbora a jablká)
            • 1 lyžička mletej škorice
            • trošku vody
            • cukor podľa chuti
            • 30 g masla ghee (alebo klasického)

            Na mrveničku:

            • 50 g hladkej múky
            • 50 g ovsených vločiek (nahrubo pomletých)
            • 50 g mäkkého masla
            • 50 g cukru
            • 2 hrste mandľových lupienkov
            • štipka soli

            POSTUP:

            1. Ovocie očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte ovocie, poprášte škoricou a len krátko orestujte. Primiešajte cukor podľa chuti, zalejte troškou vody, prekryte a krátko duste, kým ovocie skrehne.
            2. Pripravte mrveničku: Všetky suroviny rukami spojte do pieskovitej hmoty.3. Ovocie preložte do zapekacej formy aj so šťavou, posypte mrveničkou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi30 minút. Upečený crumble podávajte samotný, alebo s jogurtom či so zmrzlinou. Nech vám chutí!

            Ďalšie tipy z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Katarína Brunovská

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.