Reklama

KEŠU ORECHY: Rastú na jablkách a výborné sú v kešu kaši aj vo vianočných cookies!

Kešu orechy. Upiecť sa z nich dajú napríklad cookies, alebo na raňajky uvarte kešu kašu.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Viete, čo majú kešu spoločné s jablkami? Radi ich chrúmete ako snack, no výborné sú aj v cookies či raňajkovej kaši. Chcete recepty?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?

    Ako rastú kešu orechy?

    Krehké, zvláštne sladkasté a návykové. Kešu orechy rastú na stále zelenom strome s prečudesným názvom obličkovník západný, pretože majú tvar podobný obličkám. Kešu nie sú vlastne orechy, ale semená plodov z tohto stromu. Malé jablká, na ktorých zospodu vyrastajú, sú žlto-červené hruškovité, šťavnaté a sladké ovocie.

    Zdroj: Shutterstock‎

    Kešu orechy rastú na strome a sú súčasťou takýchto jabĺk.

    Počas rastu sú uzavreté v pevnej škrupine. Tá obsahuje toxickú živicu, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky. Preto sa kešu nikdy nepredávajú v škrupine. Musia sa spracovať pred tým, než sa dostanú na trh. Pochádzajú z oblasti Amazónie, no darí sa im aj inde v tropickom podnebí.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Voňavé MEDOVÉ REZY: Recept na Vianoce od Timi Strnálovej

      Syr z kešu?

      Nepatria k lacným orechom, v ich cene sa okrem dlhého cestovania odráža ručný zber, ich praženie alebo parenie, odstránenie škrupiny aj jemnej šupky. Následným pražením získajú charakteristickú chrumkavosť. Jablká, ktoré sú počas rastu ich súčasťou a oberajú sa spolu s nimi, majú krátku trvanlivosť, preto sa nevyvážajú. No na kešu si pochutnáva celý svet.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Kešu orechy sú výborný snack.

      Nie sú len lahodným snackom, ale aj prísadou do šalátov a slaných i sladkých koláčov. Pripraviť sa z nich dá veggie syr, smotana, omáčka, polievka i maslo, nabité zdravými tukmi a minerálmi.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!

        Dobre vedieť o kešu

        • Majú vysoký obsah tukov, no väčšinu tvoria nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Okrem minerálov a vlákniny obsahujú aj karotenoidy, ktoré chránia zrak pred poškodením slnečným žiarením.
        • Kešu by mali mať svetlú, krémovú farbu. Orechy s tmavými škvrnami môžu byť znakom plesne alebo dlhého a nevhodného skladovania.
        • Čerstvé kešu majú príjemnú orechovú vôňu. Ak cítite zápach zatuchnutosti, olejnatosti alebo horkosti, pravdepodobne už nie sú čerstvé. Aj žltnutie je znakom, že orechy začali oxidovať a strácať kvalitu.

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Kešu orechy sa hodia aj do rôznych šalátov.

        • Pred bezobalovými voľne váženými uprednostnite balené kešu, ktoré nie sú dlhý čas vystavené svetlu a vzduchu. Nepriehľadné a vákuovo uzavreté balenia, chránia orechy pred vlhkosťou a oxidáciou.
        • Vyhnite sa kúpe orechov s pridanými konzervačnými látkami, olejom alebo cukrom. Najkvalitnejšie sú kešu bez prísad. Solené a ochutené varianty môžu obsahovať veľa soli alebo umelých dochucovadiel.
        • Uprednostnite kešu s označením kvality (bio, organické). Tieto certifikácie by mali zaručiť lepšie podmienky pestovania a spracovania.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Môžem si doplniť nedostatok omega 3 mastných kyselín aj z orechov?

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Cookies s kešu orechmi môžete upiecť aj v predstihu pred Vianocami.

          Cookies s kešu orechmi a bielou čokoládou

          20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12 AŽ 13 MINÚT

           

          POTREBUJETE:

          • 1 vajce
          • 70 g trstinového cukru
          • 1 lyžica melasy
          • 55 g tekutého mandľového masla
          • 50 g kokosového oleja 
          • 1 lyžička vanilkového extraktu 
          • štvrť lyžičky mletého badiánu 
          • štvrť lyžičky mletej škorice
          • 115 g hladkej špaldovej múky 
          • 1 lyžička  sódy bikarbóny 
          • štipka soli 
          • 70 g naturálnych kešu orieškov 
          • 90 g bielej čokolády

           

          POSTUP:

          1.  Vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte melasu, mandľové maslo, roztopený kokosový olej, vanilkový extrakt, badián, škoricu a premiešajte. Teraz vsypte preosiatu múku so sódou bikarbónou a soľou a zamiešajte.

          2.  Pridajte nasekané kešu oriešky a čokoládu. Pomocou lyžice ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie kôpky ďalej od seba.

          3.  Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 až 13 minút. Nechajte vychladnúť 10 minút na plechu a potom sušienky preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Výborné a jednoduché ORECHOVÉ TYČINKY sú hotové raz-dva!

            Zdroj: Shutterstock

            Ryžová kaša s kešu orechmi je výborná na raňajky aj ako dezert.

            Kešu kaša

            2 porcie, príprava 10 minút + namáčanie, varenie

             

            POTREBUJETE:

            •  pol šálky kešu orieškov
            •  2 až 3 šálky mandľového alebo kokosového mlieka
            •  pol šálky guľatozrnnej ryže
            •  štipka soli
            •  pol lyžičky mletej škorice
            •  1 až 2 lyžice medu alebo javorového sirupu (podľa chuti)

             

            POSTUP:

            1. Najskôr namočte vo vode kešu a nechajte odstáť pokojne aj celú noc. V stredne veľkom hrnci priveďte do varu mlieko (môže byť aj kravské). Pridajte opláchnutú ryžu a štipku soli. Na miernom ohni za častého miešania varte 20 až 25 minút, kým ryža nebude mäkká a nasiaknutá.

            2. Medzitým sceďte namočené kešu a prepláchnite ich. Rozmixujte s trochou vody na hustý krém. Podľa potreby pridajte ešte vodu, aby sa krém ľahko rozotieral.

            3. K mäkkej ryži pridajte kešu krém, škoricu a med alebo javorový sirup podľa chuti. Premiešajte a varte ešte pár minút, ak treba, dolejte mlieko. Kašu v miskách posypte škoricou, nasekanými kešu orechmi a prípadne čerstvým alebo sušeným ovocím.

            Autor článku

            Mária Abrahámová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!