KEŠU ORECHY: Rastú na jablkách a výborné sú v kešu kaši aj vo vianočných cookies!
16. 11. 2024, 6:03

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Viete, čo majú kešu spoločné s jablkami? Radi ich chrúmete ako snack, no výborné sú aj v cookies či raňajkovej kaši. Chcete recepty?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Ako rastú kešu orechy?
Krehké, zvláštne sladkasté a návykové. Kešu orechy rastú na stále zelenom strome s prečudesným názvom obličkovník západný, pretože majú tvar podobný obličkám. Kešu nie sú vlastne orechy, ale semená plodov z tohto stromu. Malé jablká, na ktorých zospodu vyrastajú, sú žlto-červené hruškovité, šťavnaté a sladké ovocie.
Zdroj: Shutterstock
Kešu orechy rastú na strome a sú súčasťou takýchto jabĺk.
Počas rastu sú uzavreté v pevnej škrupine. Tá obsahuje toxickú živicu, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky. Preto sa kešu nikdy nepredávajú v škrupine. Musia sa spracovať pred tým, než sa dostanú na trh. Pochádzajú z oblasti Amazónie, no darí sa im aj inde v tropickom podnebí.

Syr z kešu?
Nepatria k lacným orechom, v ich cene sa okrem dlhého cestovania odráža ručný zber, ich praženie alebo parenie, odstránenie škrupiny aj jemnej šupky. Následným pražením získajú charakteristickú chrumkavosť. Jablká, ktoré sú počas rastu ich súčasťou a oberajú sa spolu s nimi, majú krátku trvanlivosť, preto sa nevyvážajú. No na kešu si pochutnáva celý svet.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kešu orechy sú výborný snack.
Nie sú len lahodným snackom, ale aj prísadou do šalátov a slaných i sladkých koláčov. Pripraviť sa z nich dá veggie syr, smotana, omáčka, polievka i maslo, nabité zdravými tukmi a minerálmi.

Dobre vedieť o kešu
- Majú vysoký obsah tukov, no väčšinu tvoria nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Okrem minerálov a vlákniny obsahujú aj karotenoidy, ktoré chránia zrak pred poškodením slnečným žiarením.
- Kešu by mali mať svetlú, krémovú farbu. Orechy s tmavými škvrnami môžu byť znakom plesne alebo dlhého a nevhodného skladovania.
- Čerstvé kešu majú príjemnú orechovú vôňu. Ak cítite zápach zatuchnutosti, olejnatosti alebo horkosti, pravdepodobne už nie sú čerstvé. Aj žltnutie je znakom, že orechy začali oxidovať a strácať kvalitu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kešu orechy sa hodia aj do rôznych šalátov.
- Pred bezobalovými voľne váženými uprednostnite balené kešu, ktoré nie sú dlhý čas vystavené svetlu a vzduchu. Nepriehľadné a vákuovo uzavreté balenia, chránia orechy pred vlhkosťou a oxidáciou.
- Vyhnite sa kúpe orechov s pridanými konzervačnými látkami, olejom alebo cukrom. Najkvalitnejšie sú kešu bez prísad. Solené a ochutené varianty môžu obsahovať veľa soli alebo umelých dochucovadiel.
- Uprednostnite kešu s označením kvality (bio, organické). Tieto certifikácie by mali zaručiť lepšie podmienky pestovania a spracovania.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cookies s kešu orechmi môžete upiecť aj v predstihu pred Vianocami.
Cookies s kešu orechmi a bielou čokoládou
20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12 AŽ 13 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 vajce
- 70 g trstinového cukru
- 1 lyžica melasy
- 55 g tekutého mandľového masla
- 50 g kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štvrť lyžičky mletého badiánu
- štvrť lyžičky mletej škorice
- 115 g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 70 g naturálnych kešu orieškov
- 90 g bielej čokolády
POSTUP:
-
Vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte melasu, mandľové maslo, roztopený kokosový olej, vanilkový extrakt, badián, škoricu a premiešajte. Teraz vsypte preosiatu múku so sódou bikarbónou a soľou a zamiešajte.
-
Pridajte nasekané kešu oriešky a čokoládu. Pomocou lyžice ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie kôpky ďalej od seba.
-
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 až 13 minút. Nechajte vychladnúť 10 minút na plechu a potom sušienky preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

Zdroj: Shutterstock
Ryžová kaša s kešu orechmi je výborná na raňajky aj ako dezert.
Kešu kaša
2 porcie, príprava 10 minút + namáčanie, varenie
POTREBUJETE:
- pol šálky kešu orieškov
- 2 až 3 šálky mandľového alebo kokosového mlieka
- pol šálky guľatozrnnej ryže
- štipka soli
- pol lyžičky mletej škorice
- 1 až 2 lyžice medu alebo javorového sirupu (podľa chuti)
POSTUP:
1. Najskôr namočte vo vode kešu a nechajte odstáť pokojne aj celú noc. V stredne veľkom hrnci priveďte do varu mlieko (môže byť aj kravské). Pridajte opláchnutú ryžu a štipku soli. Na miernom ohni za častého miešania varte 20 až 25 minút, kým ryža nebude mäkká a nasiaknutá.
2. Medzitým sceďte namočené kešu a prepláchnite ich. Rozmixujte s trochou vody na hustý krém. Podľa potreby pridajte ešte vodu, aby sa krém ľahko rozotieral.
3. K mäkkej ryži pridajte kešu krém, škoricu a med alebo javorový sirup podľa chuti. Premiešajte a varte ešte pár minút, ak treba, dolejte mlieko. Kašu v miskách posypte škoricou, nasekanými kešu orechmi a prípadne čerstvým alebo sušeným ovocím.