Reklama

Kedy je najlepšie jesť ovocie? Gastroenterológ Ladislav Kužela má prekvapivú odpoveď!

MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. Uznávaný gastroenterológ.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Máte zažité pravidlo, že ovocie už popoludní nemáme jesť? Či je to pravda alebo mýtus vysvetlí renomovaný gastroenterológ Ladislav Kužela.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poznáte dule? Toto starobylé ovocie sa neje surové.

    Strava je najdôležitejší liek, aký máme k dispozícii. Je na nás, aby sme sa naučili ako ho čo najlepšie používať. Známy gastroenterológ doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH považuje za najjednoduchšie pravidlo zdravého a vyváženého taniera stravu, ktorá bude rozličná, rozmanitá, rôznorodá, rastlinná, bez ultraprocesovaných jedál.

    Ovocie pre črevá

    Ovocie k vyváženej strave jednoznačne patrí. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a bioaktívnych zlúčenín, ktoré podporujú črevné zdravie. "Najlepšie ovocie pre naše črevá zahŕňa všetky druhy s vysokým obsahom vlákniny, prebiotík (látok podporujúcich rast prospešných baktérií) a antioxidantov, ako sú napríklad jablká, banány, bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, jahody), slivky, hrušky, kiwi, avokádo, granátové jablko, citrusy...," vraví Ladislav Kužela.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Máte vysoký CHOLESTEROL: Jedzte tieto potraviny a zatočte s ním!
      Zdroj: NMH

      MUDr: Ladislav Kužela v tvrdení, že najlepší čas na konzumáciu ovocia je ráno, nevidí logiku. „Neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by to podporovali. Niektoré zdroje tvrdia, že konzumácia jedla s vysokým obsahom cukru, ako je aj ovocie, zvyšuje hladinu cukru v krvi a ovocie tak prebúdza tráviaci systém. V skutočnosti však akékoľvek jedlo obsahujúce sacharidy dočasne zvýši hladinu cukru v krvi, kým sa absorbuje glukóza. A to bez ohľadu na dennú dobu. Okrem toho, že telu dodáme energiu a ďalšie živiny, to však nemá žiadny zvláštny prínos,“ píše na svojom Instagrame.

      Zdroj: Archív L.K.

      Gastroenterológ Ladislav Kužela je spolu s manželkou Martinou autorom publikácie Recepty pre zdravé črevo.

      Podľa Ladislava Kuželu nie je potrebné „prebúdzať“ tráviaci systém, pretože ten je vždy pripravený začať konať v momente, keď sa jedlo dotkne nášho jazyka, bez ohľadu na to, koľko je hodín. A hoci konzumácia jedla s vysokým obsahom sacharidov môže dočasne spôsobiť, že telo použije sacharidy ako „palivo“, nemení to celkovú rýchlosť nášho metabolizmu.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Kašlite na sladkosti! Zdravé jedlá, ktoré nabudia energiou

        Ovocie popoludní?

        Pravdou teda je, že ovocie je zdravé kedykoľvek počas dňa. Mýtus podľa gastroenterológa vznikol pravdepodobne na základe predpokladu, že konzumácia ovocia (alebo akýchkoľvek cukrov) po 14-tej hodine zvyšuje hladinu cukru v krvi. Telo ho tým pádom nestihne pred spaním adekvátne spracovať, čo vedie k priberaniu. Neexistuje však dôvod veriť, že ovocie, ktoré zjeme popoludní, spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi. Akékoľvek jedlo obsahujúce sacharidy zvýši hladinu cukru v krvi, pretože sa vstrebáva glukóza. „Neexistuje ale dôkaz, že hladina cukru v krvi sa zvýši po 14-tej hodine viac než inokedy“, tvrdí.

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Ovocie je zdravé kedykoľvek počas dňa.

        „ Keď ideme spať, naše telo neprepne zo spaľovania kalórií na ich ukladanie ako tuk. Pri zaspávaní má metabolizmus klesajúcu tendenciu, avšak kalórie sa stále spaľujú. Mnoho faktorov určuje, či sa kalórie spália na energiu alebo sa uložia ako tuk, ale vyhýbanie sa ovociu po určitom čase dňa určite nie je jedným z nich“, vysvetľuje Ladislav Kužela.

        „Takisto neexistuje žiadny dôkaz, že konzumácia ovocia popoludní vedie k priberaniu. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí jedia prevažne rastlinnú stravu (ovocie, zeleninu...), majú tendenciu mať nižšiu hmotnosť a je menej pravdepodobné, že priberú. Napríklad podľa prehľadu sedemnástich štúdií došlo k zníženiu rizika obezity až o 17 % u ľudí s najvyšším príjmom ovocia. Jesť veľa ovocia a zeleniny je skutočne skvelý spôsob, ako získať živiny, ktoré telo potrebuje. Okrem toho, ak sa popoludní alebo pred spaním vyhýbate ovociu, vylučujete zdravú možnosť občerstvenia alebo dezertu“.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          DIA RECEPTY na celý deň: Ak máte cukrovku, zídu sa vždy!
          Zdroj: NMH

          Ovocie a cukrovkári

          Ak máte cukrovku, jedzte ovocie 1–2 hodiny pred jedlom alebo po jedle. Pravda alebo mýtus?
          Podstatou tohto mýtu je, že ľudia s cukrovkou majú často tráviace problémy a konzumácia ovocia oddelene od jedál má zlepšiť ich trávenie. Podľa Ladislava Kuželu však žiadne vedecké dôkazy ani len nenaznačujú, že konzumácia ovocia zlepšuje trávenie. Diabetici sa však obávajú toho, že sa sacharidy a cukor obsiahnuté v ovocí dostanú rýchlejšie do krvného obehu. A tomu sa samozrejme snažia vyhnúť.

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Šalát s hroznom, orechmi a syrom s modrou plesňou.

          „Moja rada je však pomerne jednoduchá. Ak trpíte cukrovkou, skúste ovocie spárovať s jedlom alebo občerstvením. Konzumácia ovocia spolu s jedlom bohatým na bielkoviny, vlákninu alebo na tuk, môže totiž spôsobiť, že váš žalúdok bude uvoľňovať jedlo do tenkého čreva pomalšie. Tým hladiny cukru v krvi nestúpnu tak prudko. Naraz sa totiž vstrebe menšie množstvo cukru,“ vysvetľuje gastrolenerológ.

          Štúdie naopak ukázali, že iba 7,5 gramov rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v ovocí, môže znížiť nárast hladiny cukru v krvi po jedle až o 25 %. Dôležité je aj, aké ovocie jete. Pre ľudí s cukrovkou je vhodné ovocie s nízkym glykemickým indexom, čiže ovocie, ktoré zvyšuje hladinu cukru v krvi pomalšie. Medzi takéto patrí väčšina ovocia okrem melónov, ananásu a sušeného ovocia.

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!