Jedlá PRE ZDRAVÉ ČREVO: Varí gastroenterológ Ladislav Kužela!
9. 3. 2023, 12:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Uznávaný lekár Ladislav Kužela sa už pár rokov mäsa na tanieri ani nedotkne. Robí tým veľkú radosť najmä manželke Martine, ktorá preferuje pestrú rastlinnú stravu a jej rodina si pochutnáva na jedlách plných zdravia. Dávame desať bodov!
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku

Prevrat v kuchyni
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Ani deti nemajú u Kuželovcov problém s rastlinnou stravou. Šošovicové placky zmizli raz-dva!
A j keď sa pán doktor, pre údajnú nešikovnosť, varenia veľmi nechytá, manželke rád sekunduje pri dochucovaní a kombinovaní ingrediencií. Takto krásne sa dopĺňali aj pri zostavovaní fajnovostí do novej knihy Recepty pre zdravé črevo. Nenájdete medzi nimi ani kúsok bravčového, hovädzieho, kuracieho, morčacieho či rybacieho a napriek tomu vám mäso nebude chýbať.
A to si Ladislav Kužela nevedel bez neho pred časom svoj život vôbec predstaviť. „Som gurmánsky založený a môj jedálny lístok sa na raňajky, obed i večeru točil len okolo mäsa. Nemal som ani snahu pridať k nemu lístok šalátu či kúsok brokolice... Až po infarkte som si uvedomil, že by som svoje stravovanie mal podstatne zmeniť. Našťastie som našiel veľa overených zdrojov, podľa ktorých rôzne ochorenia popri základnej liečbe ovplyvní cielená strava, ktorá je naozaj liekom,“ vysvetlí nám svoje rozhodnutie.
„Plant-based"
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Keď varí celá rodina, o to viac chutí!
Postupne sa vypracoval na pôžitkára, ktorý si na tanier s radosťou naloží koložvársku kapustu s vegánskou klobaňou, segedín so sójovými kockami i sviečkovú so seitanom… Na vlastnej koži spoznal blahodarné účinky „plant-based“ - rozmanitej stravy založenej na rastlinnej báze (vrátane strukovín, semienok a orechov) v surovom či tepelne upravenom stave, ktorá je bohatá na vlákninu i rastlinné bielkoviny a zabezpečuje rovnováhu mikróbov v našom čreve, ktorá je nevyhnutná pre naše zdravie a imunitu. Vyskúšajte skvelé recepty, ktoré nám spolu s manželkou navarili vo svojej kuchyni. Chutili veľmi aj ich deťom - Roxanke, Riškovi a Robkovi.

Zdroj: Canva
Šošovicové placky
6-8 kusov, príprava 5 minút + namáčanie, opekanie 30 minút
POTREBUJETE:
- 1 pohár červenej šošovice
- 2 a pol pohára vody
- cesnak a bylinky podľa chuti
- olivový olej na opekanie
- soľ a mleté čierne korenie
Na dresing:
- kyslá smotana
- čerstvý kôpor alebo pažítka
POSTUP:
- Hrnček šošovice presypte do misy a zalejte vodou. Nechajte namočenú asi 8 hodín. Ak chcete robiť placky na večeru, namočte šošovicu už ráno.
- Nasiaknutú šošovicu osoľte a okoreňte, prípadne dochuťte pretlačeným cesnakom a bylinkami. Zmes rozmixujte.
- Na panvici zohrejte trocha oleja, naberte šošovicovú zmes a rozotrite na tenko po panvici. Opečte z oboch strán do zlatista. Placky môžete jesť samotné, napríklad namiesto chleba k polievke, so smotanovo-bylinkovým dresingom alebo naplnené podľa chuti.
Zeleninovo- -fazuľová toskánska polievka ribollita
8 porcií, príprava 10 minút, varenie 40 minút
POTREBUJETE:
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 cvikla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 6 veľkých listov kelu
- 350 ml paradajkovej šťavy s kúskami paradajok
- 4 vetvičky tymianu ";i:10;s:16:"1 bobkový list ";i:11;s:17:"asi 2 litre vody ";i:12;s:74:"200 g malej strakatej fazule vopred namočenej (prípadne z konzervy)";i:13;s:42:"2 krajce staršieho chleba (nemusí byť) ";i:14;s:44:"2 lyžice parmezánu, najemno nastrúhaného";i:15;s:33:"soľ, mleté korenie a čili
POSTUP:
- Cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu a cviklu najskôr očistite a nakrájajte na drobno.
- Vo veľkom polievkovom hrnci zohrejte olej a najskôr opražte cibuľu, pridajte postupne cesnak, mrkvu, zeler, cviklu a všetko spolu opekajte približne 10 minút na miernom ohni. Pridajte soľ, korenie, prípadne čili. Do zmesi pridajte paradajkový pretlak, premiešajte a chvíľu opekajte.
- Kelové listy umyte, vyrežte tvrdší stred, listy nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do hrnca. Nasleduje paradajková šťava s paradajkami, tymian, bobkový list a všetko zalejte vodou.
- Ak použijete sušenú namočenú fazuľu, sceďte ju a vložte do polievky. Ak používate konzervovanú, počkajte, kým sa polievka povarí ešte približne 15 minút.
- Keď je zelenina a fazuľa mäkká, môžete pridať starší chlieb natrhaný na menšie kúsky a povarte ďalších 5 minút. Keď je polievka hotová, vyberte stonky tymianu a bobkový list. Podávajte s nastrúhaným parmezánom, poliatu olivovým olejom ako správni Taliani. Ak pridáte nasekanú petržlenovú vňať, neoľutujete.

Zdroj: NMH
Pšeno s pečenou mrkvou, paprikami a cícerom
6 porcií, príprava 20 minút, pečenie 1 hodina
POTREBUJETE:
- 500 g maslovej tekvice
- 4 veľké mrkvy
- 300 g čerstvej červenej papriky (alebo grilovanej, naloženej v oleji)
- olivový olej
- 250 g pšena
- 1 jabĺčko
- čili (ideálne nakladané jalapenos s nálevom)
- 100 g cícera (vopred uvareného alebo zavareného)
- mix orechov
- 1 pomaranč";i:10;s:40:"2 lyžice zrniečok granátového jablka";i:11;s:38:"mladé výhonky byliniek na dozdobenie";i:12;s:26:"soľ a mleté korenie
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Tekvicu zbavte semiačok a aj so šupkou nakrájajte na malé kúsky.
- Mrkvu očistite a nakrájajte na menšie časti, pridajte čerstvú papriku, všetko osoľte, okoreňte, zalejte olivovým olejom a premiešajte. Dajte na pekáč a pečte približne hodinu. Občas zeleninu premiešajte, aby neprihorela.
- Pšeno podľa návodu uvarte v mierne slanej vode (môžete do nej pridať trocha kurkumy), sceďte a dajte do väčšej misky. Nakrájajte jabĺčko na malé kúsky a pridajte k pšenu. Pridajte aj nakladané jalapenos a trocha nálevu, cícer, zmes orieškov, šťavu z pomaranča, za dve lyžice olivového oleja a dochuťte soľou a korením. Odložte do chladničky.
- Keď je zelenina upečená, pridajte ju k pšenovej zmesi a všetko spolu premiešajte. Ozdobte mladými výhonkami byliniek, zrniečkami granátového jablka a môžete rozmrviť aj syr feta.
Pripravte si aj ďalšie zdravé a ľahké jedlá podľa Dobrého jedla: