Reklama

Jablčný ocot ako domáci liek: TOTO sú jeho prospešné účinky pre naše telo!

Ilustračná foto

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Kyslá vôňa jablčného octu vás asi v prvej chvíli nezláka na pitie tejto hnedkavej tekutiny. No mali by ste to skúsiť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobre jedlo pre Zdravie: Prečo prdíme a čo by ste mali všetko vedieť o nafukovaní!

    Ocot sa niekedy nazýva aj zázračný nápoj, pretože môže mať veľmi pozitívne účinky na zdravie. Toto sú niektoré jeho výhody, píše portál Zdravie.

    1. Znižuje chuť do jedla

    Jablčný ocot sa často konzumuje pri chudnutí. A dokáže skutočne pomôcť. „Pitie octu môže viesť k zmenám vo vašom metabolizme, ktoré pomáhajú pri chudnutí,“ povedala pre The Healthy kardiologička a špecialistka na reguláciu hmotnosti Luiza Petre. Dodala, že jablčný ocot môže pomôcť znížiť chuť do jedla a urýchliť pocit sýtosti počas jedla .

    2. Odstráni chute na cukor

    Zmiešajte jablčný ocot s trochou medu a nebudete mať chuť na sladké. Kyselina v octe znižuje záujem o cukor a med vás uspokojí, lebo si dáte aj niečo sladké, keď to chcete.

    Zdroj: Shutterstock

    Zníži chuť na cukor.

    3. Zlepší tráviaci systém

    Prebiotiká v jablčnom octe priaznivo pôsobia na zdravé mikroorganizmy, ktoré regulujú vaše trávenie, tvrdí doktorka Luiza Petre.

    4. Znížte si glykemický index

    Zdroj: Shutterstock

    Ľudia s cukrovkou to ocenia.

    Pitie jablčného octu vám môže zvýšiť inzulín, čo vášmu telu uľahčí štiepenie cukru, aj keď ste práve zjedli jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Jablčný ocot môže zabrániť inzulínovej rezistencii, čo je symptóm prediabetu. Diabetici by však nikdy nemali vnímať jablčný ocot ako náhradu inzulínu, ktorý si musia podávať injekčne .

    5. Zlepší zdravie srdca

    Triglyceridy sú chemická zlúčenina, ktorá spôsobuje povlak vo vašich cievach a toto nahromadenie môže viesť k zablokovaniu prietoku krvi. Ak pijete pravidelne jablčný ocot, môže to znížiť vaše triglyceridy. Vláknina v jablčnom octe pomáha tiež neutralizovať zlý cholesterol.

    6. Absorbujete viac živín

    Ukázalo sa, že jablčný ocot pomáha telu lepšie absorbovať živiny. Staršia štúdia na zvieratách ukázala, že črevá dokážu lepšie absorbovať vápnik, keď sa konzumuje jablčný ocot. To isté platí pre vstrebávanie železa.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: