Jablčný ocot ako domáci liek: TOTO sú jeho prospešné účinky pre naše telo!
20. 3. 2023, 21:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Kyslá vôňa jablčného octu vás asi v prvej chvíli nezláka na pitie tejto hnedkavej tekutiny. No mali by ste to skúsiť.

Ocot sa niekedy nazýva aj zázračný nápoj, pretože môže mať veľmi pozitívne účinky na zdravie. Toto sú niektoré jeho výhody, píše portál Zdravie.
1. Znižuje chuť do jedla
Jablčný ocot sa často konzumuje pri chudnutí. A dokáže skutočne pomôcť. „Pitie octu môže viesť k zmenám vo vašom metabolizme, ktoré pomáhajú pri chudnutí,“ povedala pre The Healthy kardiologička a špecialistka na reguláciu hmotnosti Luiza Petre. Dodala, že jablčný ocot môže pomôcť znížiť chuť do jedla a urýchliť pocit sýtosti počas jedla .
2. Odstráni chute na cukor
Zmiešajte jablčný ocot s trochou medu a nebudete mať chuť na sladké. Kyselina v octe znižuje záujem o cukor a med vás uspokojí, lebo si dáte aj niečo sladké, keď to chcete.
Zdroj: Shutterstock
Zníži chuť na cukor.
3. Zlepší tráviaci systém
Prebiotiká v jablčnom octe priaznivo pôsobia na zdravé mikroorganizmy, ktoré regulujú vaše trávenie, tvrdí doktorka Luiza Petre.
4. Znížte si glykemický index
Zdroj: Shutterstock
Ľudia s cukrovkou to ocenia.
Pitie jablčného octu vám môže zvýšiť inzulín, čo vášmu telu uľahčí štiepenie cukru, aj keď ste práve zjedli jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Jablčný ocot môže zabrániť inzulínovej rezistencii, čo je symptóm prediabetu. Diabetici by však nikdy nemali vnímať jablčný ocot ako náhradu inzulínu, ktorý si musia podávať injekčne .
5. Zlepší zdravie srdca
Triglyceridy sú chemická zlúčenina, ktorá spôsobuje povlak vo vašich cievach a toto nahromadenie môže viesť k zablokovaniu prietoku krvi. Ak pijete pravidelne jablčný ocot, môže to znížiť vaše triglyceridy. Vláknina v jablčnom octe pomáha tiež neutralizovať zlý cholesterol.
6. Absorbujete viac živín
Ukázalo sa, že jablčný ocot pomáha telu lepšie absorbovať živiny. Staršia štúdia na zvieratách ukázala, že črevá dokážu lepšie absorbovať vápnik, keď sa konzumuje jablčný ocot. To isté platí pre vstrebávanie železa.
Čítajte viac z Dobrého jedla: