Reklama

HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Cesto nedávajte odležať do chladničky. Med je konzervant, takže sa vám určite nepokazí. Naopak, všetky jeho chute sa v teple prepoja ešte intenzívnejšie,“ vysvetľuje Júlia Masnicová z Makova, vychýrená to medovnikárka. Jej medovníčky sú hneď mäkké a vy ich budete milovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
    Zdroj: NMH

    Zamilovala som sa do tohto 130 rokov starého receptu pre vyváženosť chutí, úžasnú vôňu a tiež preto, lebo medovníčky sú mäkučké hneď po vybratí z pece. Na recept sa môžete spoľahnúť. Ja ho overujem niekoľkokrát týždenne, nielen na Vianoce,“ hovorí Júlia.              

    Júliine medovníčky

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Prekrásne medovníčky sú mäkké hneď po upečení.

    50-60 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + 4 DNI ODLEŽANIE, PEČENIE 5 MINÚT

    Potrebujete:

    • 550 g hladkej múky
    • 225 g práškového cukru
    • 2 lyžičky sódy bikarbóny
    • 1 lyžica perníkového korenia
    • 175 g medu
    • 3 vajcia (+ 1 žĺtok na potretie)
    • maslo na vymastenie plechu

    Na zdobenie:

    • 150 g práškového cukru
    • 1 bielok
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Do misy preosejte všetky sypké suroviny. V strede urobte jamku a pridajte med aj vajcia. Dobre premiešajte a mieste tak dlho, kým nevypracujete hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte štyri dni odležať pri izbovej teplote.
      2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm – pre menšie medovníčky a na 5 mm pre väčšie kusy. Vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich na vymastený plech ďalej od seba, lebo narastú. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 5 minút. Ešte horúce medovníčky potrite rozšľahaným žĺtkom.
      3. Pripravte bielu polevu na ozdobu: Do práškového cukru vlievajte bielok a miešajte, kým nemá polotekutú konzistenciu. Polevu potom preložte do vrecúška a zdobte medovníčky podľa vlastnej fantázie. Dobre sa s ňou pracuje asi tri hodiny. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Báječné domáce ORIEŠKOVÉ MASLO: Lepšie ako nutela, hodí sa na palacinky aj do šalátu!
        Zdroj: NMH

        Dobrý tip

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.

        Páčia sa vám farebné? „Ak chcete, aby boli pekné hnedé, ešte teplé medovníčky potrite rozšľahanými žĺtkami, do ktorých pridajte trochu bielka a medu vymiešaného s kakaom. Pre červené medovníčky použite potravinárske farbivo,“ radí Júlia. Do zdobenia medovníčkov zapojte celú rodinu - bude vás to baviť. Tak ako každý rok :)

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.