HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
7. 12. 2023, 6:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: NMH
„Cesto nedávajte odležať do chladničky. Med je konzervant, takže sa vám určite nepokazí. Naopak, všetky jeho chute sa v teple prepoja ešte intenzívnejšie,“ vysvetľuje Júlia Masnicová z Makova, vychýrená to medovnikárka. Jej medovníčky sú hneď mäkké a vy ich budete milovať.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Zamilovala som sa do tohto 130 rokov starého receptu pre vyváženosť chutí, úžasnú vôňu a tiež preto, lebo medovníčky sú mäkučké hneď po vybratí z pece. Na recept sa môžete spoľahnúť. Ja ho overujem niekoľkokrát týždenne, nielen na Vianoce,“ hovorí Júlia.
Júliine medovníčky
Zdroj: MATEJ KALINA
Prekrásne medovníčky sú mäkké hneď po upečení.
50-60 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + 4 DNI ODLEŽANIE, PEČENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
- 550 g hladkej múky
- 225 g práškového cukru
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica perníkového korenia
- 175 g medu
- 3 vajcia (+ 1 žĺtok na potretie)
- maslo na vymastenie plechu
Na zdobenie:
- 150 g práškového cukru
- 1 bielok

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Do misy preosejte všetky sypké suroviny. V strede urobte jamku a pridajte med aj vajcia. Dobre premiešajte a mieste tak dlho, kým nevypracujete hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte štyri dni odležať pri izbovej teplote.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm – pre menšie medovníčky a na 5 mm pre väčšie kusy. Vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich na vymastený plech ďalej od seba, lebo narastú. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 5 minút. Ešte horúce medovníčky potrite rozšľahaným žĺtkom.
- Pripravte bielu polevu na ozdobu: Do práškového cukru vlievajte bielok a miešajte, kým nemá polotekutú konzistenciu. Polevu potom preložte do vrecúška a zdobte medovníčky podľa vlastnej fantázie. Dobre sa s ňou pracuje asi tri hodiny.

Zdroj: NMH
Dobrý tip
Zdroj: MATEJ KALINA
Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.
Páčia sa vám farebné? „Ak chcete, aby boli pekné hnedé, ešte teplé medovníčky potrite rozšľahanými žĺtkami, do ktorých pridajte trochu bielka a medu vymiešaného s kakaom. Pre červené medovníčky použite potravinárske farbivo,“ radí Júlia. Do zdobenia medovníčkov zapojte celú rodinu - bude vás to baviť. Tak ako každý rok :)