Reklama

HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    „Cesto nedávajte odležať do chladničky. Med je konzervant, takže sa vám určite nepokazí. Naopak, všetky jeho chute sa v teple prepoja ešte intenzívnejšie,“ vysvetľuje Júlia Masnicová z Makova, vychýrená to medovnikárka. Jej medovníčky sú hneď mäkké a vy ich budete milovať.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Zamilovala som sa do tohto 130 rokov starého receptu pre vyváženosť chutí, úžasnú vôňu a tiež preto, lebo medovníčky sú mäkučké hneď po vybratí z pece. Na recept sa môžete spoľahnúť. Ja ho overujem niekoľkokrát týždenne, nielen na Vianoce,“ hovorí Júlia.              

      Júliine medovníčky

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Prekrásne medovníčky sú mäkké hneď po upečení.

      50-60 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + 4 DNI ODLEŽANIE, PEČENIE 5 MINÚT

      Potrebujete:

      • 550 g hladkej múky
      • 225 g práškového cukru
      • 2 lyžičky sódy bikarbóny
      • 1 lyžica perníkového korenia
      • 175 g medu
      • 3 vajcia (+ 1 žĺtok na potretie)
      • maslo na vymastenie plechu

      Na zdobenie:

      • 150 g práškového cukru
      • 1 bielok
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
        Zdroj: NMH

        POSTUP:

        1. Do misy preosejte všetky sypké suroviny. V strede urobte jamku a pridajte med aj vajcia. Dobre premiešajte a mieste tak dlho, kým nevypracujete hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte štyri dni odležať pri izbovej teplote.
        2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm – pre menšie medovníčky a na 5 mm pre väčšie kusy. Vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich na vymastený plech ďalej od seba, lebo narastú. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 5 minút. Ešte horúce medovníčky potrite rozšľahaným žĺtkom.
        3. Pripravte bielu polevu na ozdobu: Do práškového cukru vlievajte bielok a miešajte, kým nemá polotekutú konzistenciu. Polevu potom preložte do vrecúška a zdobte medovníčky podľa vlastnej fantázie. Dobre sa s ňou pracuje asi tri hodiny. 
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Báječné domáce ORIEŠKOVÉ MASLO: Lepšie ako nutela, hodí sa na palacinky aj do šalátu!
          Zdroj: NMH

          Dobrý tip

          Zdroj: MATEJ KALINA

          Pečenie tradičných vianočných koláčov v pohraničnej obci Makov. Na snímke je príprava medovníkov.

          Páčia sa vám farebné? „Ak chcete, aby boli pekné hnedé, ešte teplé medovníčky potrite rozšľahanými žĺtkami, do ktorých pridajte trochu bielka a medu vymiešaného s kakaom. Pre červené medovníčky použite potravinárske farbivo,“ radí Júlia. Do zdobenia medovníčkov zapojte celú rodinu - bude vás to baviť. Tak ako každý rok :)

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.