Reklama

Domáci LIEK proti zápalom aj rakovine: Najznámejšia bylinkárka naň nedá dopustiť!

Bylinkárka Anna Kopáčová ľudí upozorňuje, že použitie byliniek musí byť rozumne spojené so štandardnou medicínskou liečbou.

Zdroj: Vladimír Kampf

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tento kyslý zázrak liečitelia odporúčajú proti jesenným bacilom, zápalom, pri ožiaroch aj proti rakovine. Chráni pečeň a obličky. Anka Kopáčová z Vrbového nám venovala svoje tipy aj recepty, ako ho doma využijete čo najlepšie. Neváhajte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Liek proti zápalom aj rakovine: Kyslý zázrak odporúča aj najznámejšia bylinkárka
    Zdroj: NMH

    Kyslý všeliek

    "Rakytník rešetliakovitý je liečivý celý. Liečivé sú plody, kôra, listy. Obsahuje liečivé látky ako sú organické kyseliny, glykoyidy, kvercentín, cholín, serotonín, jód, veľké množstvo vitamínov A, C, B, E, PP a iné," povedala pre Dobré jedlo najznámejšia slovenská bylinkárka Anka Kopáčová.

    Zdroj: Shutterstock

    Rakytník sa považuje za jeden z najúčinnejších prírodných liekov.

    Ankine tipy

    • Rakytník rešetliakovitý sa používa hlavne na zlepšenie imunity aj proti jesenným bacilom.
    • Je vhodný ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam,
    • podporuje trávenie,
    • chráni pečeň, obličky,
    • zlepšuje stav pokožky a vlasov.
    • Pomáha po ožiaroch,
    • pri niektorých prípadoch onkologických ochorení,
    • potláča niektoré anaeróbne baktérie.
    • silné protizápalové, protirakovinové, upokojujúce, antiseptické, protivírusové pôsobenie.
    • Takisto má silné antioxidačné účinky. Ak nemáte čerstvý, použite doplnky z lekárne.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Posledné PARADAJKY: Dajte ich do JEDLA CHUDOBNÝCH!
      Zdroj: NMH

      Pite šťavu

      Zdroj: Shutterstock

      Rakytníku hovoria aj citrónovník severu. Jeho účinky posilňuje kombinácia s hlivou.

      "500 g čerstvých plodov rakytníka odšťavte v odšťavovači. Šťava má príjemnú osviežujúcu chuť, obsahuje veľké množstvo vitamínov. Ak by sa niekomu zdala kyslá, môže si ju dochutiť medom. Šupky ktoré vám zostali, nevyhoďte. Môžete ich usušiť a použiť na čaj alebo si z čerstvých šupiek urobte rakytníkový olej," radí bylinkárka. Ako na olej a čaj, si prečítajte ďalej v článku.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zdravé OREGANO máte doma: Dajte ho do tejto DOBROTY!
        Zdroj: NMH

        "Čaj z rakytníka má okrem spomínaných benefitov na zdravie tiež upokojujúce pôsobenie, lebo v listoch sa nachádza serotonín," odporúča Anka Kopáčová z Vrbového. Uvarte si jej čaj:

        Domáci čaj z rakytníka

        Zdroj: Shutterstock

        Rakytník je liečivý celý, vrátane listov a kôry. Uvarte si z neho čaj.

        Potrebujete:

        • 1 lyžičku čerstvých alebo sušených listov rakytníka (môžete pridať aj šupky)
        • 200 ml vody

        POSTUP:

        1. Listy rakytníka zalejte vriacou vodou. 10 minút lúhujte.
        2. Čaj preceďte a 2x denne užite.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          POTRAVINY pre ZDRAVÝ MOZOG: Proti depresii, na lepšiu pamäť...
          Zdroj: NMH

          "Olej z rakytníka je bohatý na vitamíny, rozpúšťa tuky, chráni pred sklerózou ciev, upravuje pohlavné hormóny, zabraňuje dystrofii svalov, okrem toho má výrazné účinky na niektoré anaerobné mikroorganizmy, ako sú zlatý stafylokok či hemolytický streptokok a pôsobí proti rádioaktívnemu žiareniu. Rakytníkový olej pomáha tiežliečiť pľúcne a pečeňové ochorenia," radí bylinkárka.

          Domáci olej z rakytníka

          Zdroj: Shutterstock.com

          Rakytník rešestliakový obsahuje množstvo antioxidantov, bioflavonoidov a iných účinných látok. Zo semien sa lisuje olej, ktorý má množstvo vitamínov – A, B, C, D, E, K, P a nenasýtených mastných kyselín. Rakytníkový olej podporuje srdcovo-cievny a tráviaci systém, lieči močový aparát.

          POSTUP:

          1. Šupky, ktoré vám zostali pri odšťavovaní plodov, dajte do 7 dl pohára a zalejte slnečnicovým olejom.
          2. Lúhujte14 dní. Hotový olej bude mať pomarančovočervenú farbu.

          "Olej užívajte vnútorne ako prevenciu proti alebo pri onkologických ochoreniach. Môžete ho tiež pridávať do jedál, alebo ním potierajte spálenú pokožku po ožiaroch," odporúča bylinkárka Anka.

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.