Reklama

FAŠIANGOVÁ ZABÍJAČKA: Domáce jaternice, tlačenka aj oškvarky!

Domáce jaternice.

Zdroj: Dobré jedlo/archív

Reklama

Tečú vám slinky? Ani sa vám nečudujeme. Viete ako sa tieto dobroty pripravujú? Recepty máme priamo od mäsiara!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ide vám na chuť TRADIČNÁ HUSPENINA? Teraz je jej čas! Uvarte ju podľa šéfkuchára

    Jaternice s krúpami

    40-50 KUSOV, PRÍPRAVA 3 HODINY, VARENIE 15 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 2,5-3 kg črevného sadla (otočkov)
    • 2 kg cibule
    • 2,5-3 kg na drobno pomletých uvarených koží, pľúc a mastnejšieho mäsa bez kostí z ovaru
    • 0,5-1 liter mastného ovaru + ovar na zaliatie ryže a krúp
    • 3 kg ryže
    • 2 kg menších krúp
    • pretlačený cesnak podľa chuti
    • majorán podľa chuti
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasolené bravčové črevá

    POSTUP:

    1. Sadlo nakrájajte na väčšie kusy a na miernom ohni ho v hrnci miešajte 30-40 minút, kým nepustí masť.
    2. Cibuľu nakrájajte na štvrtiny a dajte do hrnca k sadlu. Miešajte ešte približne ďalších 30 minút, kým kúsky sadla nechytia zlatistú farbu.
    3. Medzitým prepláchnutú ryžu zalejte ovarom a za občasného miešania varte na miernom ohni do mäkka. Podobne uvarte krúpy. Vytopené sadlo pomeľte spolu s kožami na jemno a dobre zmiešajte s ovarom, uvarenými krúpami a ryžou. Dochuťte cesnakom, majoránom, soľou a mletým korením.
    4. Zmes pomocou plničky naplňte do čriev opláchnutých v teplej vode a na oboch stranách ich uzavrite špajdľou. Zmes neplňte do čriev priveľmi na pevno, aby jaternice nepraskli.
    5. Naplnené jaternice vložte asi na 15 minút do horúcej, no nie vriacej vody v kotli. Keď vyplávajú na povrch, vyberte ich, sceďte a ochlaďte v studenej vode. Rozložte vedľa seba na drevenú podložku a nechajte na chladnom mieste. Po 20 minútach ich obráťte na druhú stranu a nechajte vychladnúť.

    Dobrá rada mäsiara Feriho: Do krvavničiek pomeľte ešte opečenú krv a zmiešajte s ostatnými ingredienciami.

    Náš tip: Ak nemáte dostatok čriev, jaternicovú zmes rozložte na vymastený pekáč a upečte v rúre. Zmes môžete aj sterilizovať alebo zamraziť.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!

      Domáca tlačenka

      5-6 KUSOV, PRÍPRAVA 1 HODINA, VARENIE 3 HODINY

      POTREBUJETE:

      • 5 kg mäsa z kolien, hlavy, očisteného srdca, obličiek a jazyka
      • 1 kg kože
      • 1,5-3 hlávky pomletého cesnaku
      • majorán podľa chuti
      • ovar z mäsa
      • soľ, mleté čierne korenie
      • tlačenkové vrecká

      POSTUP:

      1. Mäso, jazyk, srdce, obličky a kožu varte do mäkka 2,5-3 hodiny. Mastné mäso pokrájajte na menšie kúsky, planšie na väčšie a kožu pomeľte. Vývar (ovar) odložte.
      2. Vo veľkej mise zmiešajte s cesnakom, majoránom, so soľou a s mletým korením. Naplňte do tlačenkových vreciek, podľa potreby dolejte ovar a dobre uzatvorte špagátom. Tlačenku vložte asi na 15 minút do vandlíka so studenou vodou, aby rôsolovitá hmota stuhla.
      3. Potom tlačenku vyberte, osušte utierkou a uložte na chladné miesto. Po stuhnutí nakrájajte a podávajte s cibuľou, octom a s chlebom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ktorá polievka je najlepšia na imunitu a ktorú uvaríte do 10 minút?

        Domáce oškvarky

        pre celú rodinu, príprava 3 a pol - 4 hodiny

        POTREBUJETE:

        • 10 kg prerastenej slaniny bez kože
        • 150-200 ml vody
        • 2-3 lyžice soli
        • mlieko (nemusí byť)

        POSTUP:

        1. Slaninu nakrájajte na kocky veľké približne 2,5 x 2,5 cm. Dajte do kotla alebo do veľkého hrnca, prilejte trocha vody, aby sa slanina na začiatku nepripaľovala. Pri miernej teplote okolo 120 °C miešajte veľkou varechou 3-4 hodiny, kým sa masť neroztopí a oškvarky nie sú pekné chrumkavé.
        2. Počas topenia stále premiešavajte. Keď oškvarky pustia masť, môžete do kotla priliať trocha mlieka (asi 100 ml), mali by získať ešte krajšiu zlatistú farbu. Masť vtedy už nesmie vrieť, pretože priliate mlieko ju na chvíľu spení. Až potom znova zvýšte oheň a ešte doškvarte. Keď masť prestane peniť a oškvarky plávajú na hladine, dierovanou naberačkou alebo sitkom ich opatrne vyberte, môžete vytlačiť prebytočnú masť a mierne ich osoľte.
        3. Masť premiešajte a prelejte do sklenených alebo keramických pohárov alebo do kanvice. Mierne vychladnutú, ešte tekutú masť v nádobách znova premiešajte. Uzatvorte a odložte na tmavé miesto. Oškvarky uložte na suché miesto a pri nízkej teplote ich môžete skladovať niekoľko dní. Najlepšie ak ich použijete do nátierok, pagáčikov, osúchov...

        Pripravte si aj tieto dobroty z Dobrého jedla: