s

Shutterstock

Farba RYŽE: Čo od nej vlastne závisí? Budete prekvapení

Ryža je základnou potravinou vo väčšine slovenských rodín. Existujú dva základné druhy ryže, ktoré máme k dispozícii: hnedú a bielu. Oba druhy môžu pôsobiť na telo nezdravo, pokiaľ jej nebudete konzumovať striedmo. Aké sú medzi nimi vlastne rozdiely?

Hnedá ryža má orechovú chuť, zatiaľ čo biela ryža je takmer bez chuti. Pri rozhodovaní sa, ktorá je najvhodnejšia pre vaše potreby, pamätajte, že to, čo vyzerá najchutnejšie, nemusí byť vždy najlepšie. Kým jasné, mäkké zrnká bielej ryže môžu predpovedať lepšiu chuť ako tvrdá a tuhá hnedá ryža, neplatí to o výživovej hodnote. Pred rozhodnutím, ktorú si najbližšie kúpiť, pozorne si prečítajte ich výhody a nevýhody.

Čítajte viac
S čím robíte ryžový nákyp? My sme skúsili s čerešňami

Biela ryža
Biela ryža je zďaleka najpopulárnejšia a ľahko dostupný druh. Zrná sú však zbavené povrchových vrstiev, a tým dôležitých minerálnych látok a vitamínov. Pri konzumácii bielej ryže, existuje niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť:

d
Zdroj: Shutterstock

 

  • Takmer všetky živiny sú zničené počas spracovania
  • Biela ryža má vysoký glykemický index, zvyšuje hladinu cukru v krvi a vyvoláva nežiaduce reakcie v tele
  • Biela ryža neobsahuje vlákninu ako hnedá ryža
  • Obsahuje len prázdne kalórie