Fantastická DOMÁCA MARLENKA: Zdedený VIANOČNÝ RECEPT, ktorý zbožňujeme!
14. 12. 2020, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:27)

Zdroj: Dobré jedlo/LauraWitteková
Reklama
Recept na víťaznú marlenku od čitateľky Marcely si odkládáme medzi veľmi vzácne. Je totiž oveľa lepšia ako z obchodu! Ručíme vám za to vlastnými jazykmi, ktoré sú rozmaznané až až.
Zdroj: Archív Dobréhojedla
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Archív
Galéria k článku
14 fotografiíPrejsť do galérie
Domáca marlenka
12 PORCIÍ PRÍPRAVA PEČENIE
Na korpus:
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 100 mletého trstinového cukru
- 4 lyžice medu
- 2 vajcia
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 1 lyžička octu
- 480 g špaldovej hladkej múky
- 30 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
Na krém:
- 600 ml mlieka
- 48 g Zlatého klasu
- 50 g trstinového cukru
- 250 g masla (izbovej teploty)
- 3 kopcovité lyžice kyslej smotany (izbovej teploty)
- 6 lyžíc kokosového cukru
- nahrubo nasekané orechy na ozdobu a čokoláda a kokosový olej na polevu
POSTUP:
- V kastróle rozpusťte maslo, cukor a med. Pomaly a za stálého miešania pridávajte rozhabarkované vajcia. Potom pridajte sódu a ocot. Hmota zdvojnásobí objem, pripomína kapučíno. Miešajte 5 minút, kým zhnedne a chytí karamelový odtieň. Odstavte a postupne pridávajte múku. Cesto vyberte z kastróla a rukami ho spracujte. Ak sa lepí, prisypte ešte trochu múky.
- Cesto odvážte (malo by mať 850/860 gramov) a rozdeľte na 6 rovnakých bochníkov. Na papier na pečenie obkreslite kruh v priemere 22 cm a vystrihnite ho. Na nový papier položte bochník a vyvaľkajte ho na tenký kruh. Priložte vystrihnutý kruh papiera a koliečkom orežte dokola - presahujúce cesto odstraňte. Do kruhu z cesta urobte štyri zárezy (čiarky), aby počas pečenia dýchalo.
- Hlboký plech otočte hore dnom, na vrch položte papier aj s cestom a vložte do stredu rúry vyhriatej na 160 C asi na 3 minúty. Takto rozvaľkajte a upečte všetky bochníky. Zvyšky, ktoré vám zostanú po orezávaní, dajtee dokopy, vyvaľkajte na hrubšie a tiež upečte. Urobíte z nich mrveničku.
- Uvarte krém: 500 ml mlieka aj s 50 g trstinového cukru dajte zovrieť. Zvyšných 100 ml mlieka rozhabarkujte so Zlatým klasom. Keď mlieko zovrie, primiešajte Zlatý klas a miešajte 1-2 minúty, kým nie je hustý. Do drezu napustite studenú vodu a ponorte do nej hrniec s pudingom, aby pomaly vychladol na izbovú teplotu. Zatiaľ vyšľahajte maslo do krémovej peny. Postupne po lyžiciach zašľahávajte puding. Potom po lyžiaciach pridávajte kokosový cukor, kým sa nerozpustí. Pridajte smotanu, prešľahajte a vypnite.
- Môžete skladať tortu: Na spodný plát naneste krém, opäť plát a krém, až kým ich všetky neminiete. Krémom potrite vrch aj boky torty. Posledný hrubší plát zo zvyškov postrúhajte na jemnom strúhadle na jemné kryštáliky. Cez sitko ich preosejte priamo na tortu, vrch aj boky. Na vrchu torty urobte obruč z nahrubo posekaných orechov. Nakoniec ju ozdobte fŕkancami z rozpustenej čokolády s kokosovým olejom. Tortu nechajte stuhnúť a podávajte.