Reklama

Dokonalé SVIATOČNÉ REZY Miňa Macuľu: Víťaz Pečie celé Slovensko má SUPER RECEPTY!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Miňa Macuľu sme navštívili uňho doma a dostali sme pre vás recepty na božské kokosové aj makovo-karamelové rezy. Na sviatky ich jednoducho musíte upiecť!

Rozprávkové rezy sme najprv zhltli očami a potom, keď sa nám rozplynuli na jazyku, poskočili sme do siedmeho neba!

Miňove sviatočné rezy

Zdroj: Laura Witteková

Víťaz Pečie celé Slovensko nám venoval dva recepty na sviatočné rezy, ktoré na Vianoce musíte upiecť! Na snímke s kamarátkou, takisto cukrárkou Veronikou.

Rezy musia byť v prvom rade krásne nakrájané, úhľadné na pohľad, pekne zdobené, s dobre upečeným korpusom a nezrazeným krémom,“ hovorí pekár a cukrár na voľnej nohe Miňo Macuľa, ktorého sme navštívili uňho doma.

Byt je prevoňaný makom, kokosom a čokoládou - surovinami, ktoré zohrali kľúčovú úlohu v jeho milovaných dezertoch na sviatky. Odporúčame vám, upečte si postupne oba! Chutia presne tak, ako vyzerajú, a my sme ich po fotení zhltli ako nič... Recepty na Miňove kokosové bounty rezy aj makovo-karamelové rezy sú na ďalších stranách >>>

Zdroj: Laura Witteková

Kokosové bounty rezy Miňa Macuľu chutia ako sen!

Kokosové Bounty rezy

ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 100 g polohrubej múky
  • 20 g kakaa
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 250 g vajec (5 kusov)
  • 150 g kryštálového cukru

Na čokoládovú plnku:

  • 3 vajcia
  • 180 g kryštálového cukru
  • 100 g čokolády
  • 250 g masla

Na kokosovú plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g  čokolády (54 percentnej)
  • 60 g kakaového masla (stužený tuk)

POSTUP:

  1. Pripravte korpus: Múku s kakaom preosejte a zmiešajte s kypriacim práškom a orechmi. Z bielkov a cukru  vyšľahajte tuhý sneh, doň zašľahajte žĺtky, pridajte suché suroviny a zľahka premiešajte. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech (26x38 cm) a pečte pri 180°C 15-20 minút.
  2. Pripravte čokoládovú plnku: Nad parou vyšľahajte vajcia s cukrom do zhustnutia, pridajte čokoládu a šľahajte, kým sa čokoláda nerozpusti. Nechajte vychladnúť. Potom vymiešajte maslo a postupne doň pridávajte čokoládovú zmes.
  3. Urobte kokosovú plnku: Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom priveďte do varu a odstavte. Pridajte kokosovú múčku, premiešajte a nechajte vychladnúť.
  4. Tretinu čokoládovej plnky natrite na vychladnutý korpus. Potom naneste celú kokosovú plnku. Na ňu naneste zvyšné 2/3 čokoládovej plnky a pekne rozotrite. Dajte stuhnúť do chladničky.
  5. Keď je dezert stuhnutý, polejte ho čokoládovou polevou, ktorú získate roztopením čokolády a masla. Opäť nechajte stuhnúť a môžete krájať rezy.
  6. Ak chcete, rezy môžete nakoniec ozdobiť Miňovou šľahanou ganášou.

Miňova šľahaná ganáš na ozdobu

4,5 g plátkovej želatíny nechajte napučať vo vode 10 minút. Zohrejte 220 g smotany na šľahanie (40 percentnej) s 30 g glukózy (pri 80 °C), pridajte želatínu, dobre premiešajte. Zmesou zalejte 160 g čokolády (54 percentnej). Nechajte minútu postáť a rozmixujte ponorným mixérom.

Pridajte 270 g smotany na šľahanie a opäť premixujte. Prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladiť 10 – 12 hodín. Potom vyšľahajte na ganáš, preložte ju do cukrárskeho vrecka so špičkou a môžete zdobiť rezy! Recept na Miňove fantastické makovo-karamelové rezy nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: Laura Witteková

Makovo-karamelové rezy od Miňa Macuľu nemajú chybu!

Makovo-karamelové rezy

ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g kakaa
  • 250 g mletého maku (+ celý mak na ozdobu)
  • 15 g sódy bikarbóny
  • 250 g rastlinného tuku typu HERA
  • 250 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 500 ml mlieka

Na krém:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 40 g karamelového pudingu
  • 400 g masla
  • 100 g práškového cukru

Na sirup:

  • 200 ml vody
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 ml rumu
  • šťava z 3 citrónov

Na čoko polevu:

  • 250 g horkej čokolády (52 percentnej)
  • 100 g stuženého tuku typu Cera (alebo kakaové maslo)

POSTUP:

  1. Pripravte korpus: Preosejte a zmiešajte všetky sypké suroviny okrem cukru. Tuk vymiešajte s práškovým cukrom, postupne pridávajte žĺtky, vlažné mlieko. Prisypte sypké suroviny a nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do plechu (30x40 cm) s papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 25 minút.
  2. Uvarte krém: Cukor roztopte na karamel, zalejte vlažným mliekom a na miernom ohni varte do rozpustenia karamelu. Odstavte. V polovici karamelového mlieka rozmiešajte žĺtky a karamelový puding, vlejte do druhej polovice mlieka. Uvarte puding, ktorý za stáleho miešania nechajte vyhladnúť, alebo ho preložte do misky, zakryte fóliou a nechajte vyhladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny a postupne do nej pridávajte vychladnutý karamelový puding.
  3. Urobte sirup: Vodu s cukrom priveďte do varu, odstavte a pridajte rum a citrónovú šťavu.
  4. Pripravte čoko polevu roztopením čokolády a tuku nad vodným kúpeľom.
  5. Vychladnutý korpus polejte sirupom. Naň nalejte čoko polevu. Keď čokoláda zatuhne, môžete krájať rezy o rozmere 11x3 cm.
  6. Krém preložte do cukrárskeho vrecka a ozdobte nakrájané rezy. Môžeme ich ešte posypať celým makom. Krásne Vianoce!

Miňov dobrý tip

„Ak chcete jednoduchšiu verziu, tak krém naneste priamo na korpus, rovnomerne ho rozotrite a polejte čokoládovou polevou. Po stuhnutí môžete rozkrájať na pekné kocky," radí Miňo. Fotky z pečenia sviatočných rezov uňho doma si pozrite v galérii článku >>>

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.