Dokonalé SVIATOČNÉ REZY Miňa Macuľu: Víťaz Pečie celé Slovensko má SUPER RECEPTY!
14. 12. 2024, 8:02
Miňa Macuľu sme navštívili uňho doma a dostali sme pre vás recepty na božské kokosové aj makovo-karamelové rezy. Na sviatky ich jednoducho musíte upiecť!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Rozprávkové rezy sme najprv zhltli očami a potom, keď sa nám rozplynuli na jazyku, poskočili sme do siedmeho neba!
Miňove sviatočné rezy
Zdroj: Laura Witteková
Víťaz Pečie celé Slovensko nám venoval dva recepty na sviatočné rezy, ktoré na Vianoce musíte upiecť! Na snímke s kamarátkou, takisto cukrárkou Veronikou.
„Rezy musia byť v prvom rade krásne nakrájané, úhľadné na pohľad, pekne zdobené, s dobre upečeným korpusom a nezrazeným krémom,“ hovorí pekár a cukrár na voľnej nohe Miňo Macuľa, ktorého sme navštívili uňho doma.
Byt je prevoňaný makom, kokosom a čokoládou - surovinami, ktoré zohrali kľúčovú úlohu v jeho milovaných dezertoch na sviatky. Odporúčame vám, upečte si postupne oba! Chutia presne tak, ako vyzerajú, a my sme ich po fotení zhltli ako nič... Recepty na Miňove kokosové bounty rezy aj makovo-karamelové rezy sú na ďalších stranách >>>
Zdroj: Laura Witteková
Kokosové bounty rezy Miňa Macuľu chutia ako sen!
Kokosové Bounty rezy
ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 100 g polohrubej múky
- 20 g kakaa
- 6 g kypriaceho prášku
- 50 g mletých vlašských orechov
- 250 g vajec (5 kusov)
- 150 g kryštálového cukru
Na čokoládovú plnku:
- 3 vajcia
- 180 g kryštálového cukru
- 100 g čokolády
- 250 g masla
Na kokosovú plnku:
- 500 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 250 g strúhaného kokosu
Na čokoládovú polevu:
- 200 g čokolády (54 percentnej)
- 60 g kakaového masla (stužený tuk)
POSTUP:
- Pripravte korpus: Múku s kakaom preosejte a zmiešajte s kypriacim práškom a orechmi. Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh, doň zašľahajte žĺtky, pridajte suché suroviny a zľahka premiešajte. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech (26x38 cm) a pečte pri 180°C 15-20 minút.
- Pripravte čokoládovú plnku: Nad parou vyšľahajte vajcia s cukrom do zhustnutia, pridajte čokoládu a šľahajte, kým sa čokoláda nerozpusti. Nechajte vychladnúť. Potom vymiešajte maslo a postupne doň pridávajte čokoládovú zmes.
- Urobte kokosovú plnku: Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom priveďte do varu a odstavte. Pridajte kokosovú múčku, premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Tretinu čokoládovej plnky natrite na vychladnutý korpus. Potom naneste celú kokosovú plnku. Na ňu naneste zvyšné 2/3 čokoládovej plnky a pekne rozotrite. Dajte stuhnúť do chladničky.
- Keď je dezert stuhnutý, polejte ho čokoládovou polevou, ktorú získate roztopením čokolády a masla. Opäť nechajte stuhnúť a môžete krájať rezy.
- Ak chcete, rezy môžete nakoniec ozdobiť Miňovou šľahanou ganášou.
Miňova šľahaná ganáš na ozdobu
4,5 g plátkovej želatíny nechajte napučať vo vode 10 minút. Zohrejte 220 g smotany na šľahanie (40 percentnej) s 30 g glukózy (pri 80 °C), pridajte želatínu, dobre premiešajte. Zmesou zalejte 160 g čokolády (54 percentnej). Nechajte minútu postáť a rozmixujte ponorným mixérom.
Pridajte 270 g smotany na šľahanie a opäť premixujte. Prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladiť 10 – 12 hodín. Potom vyšľahajte na ganáš, preložte ju do cukrárskeho vrecka so špičkou a môžete zdobiť rezy! Recept na Miňove fantastické makovo-karamelové rezy nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: Laura Witteková
Makovo-karamelové rezy od Miňa Macuľu nemajú chybu!
Makovo-karamelové rezy
ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 200 g polohrubej múky
- 50 g kakaa
- 250 g mletého maku (+ celý mak na ozdobu)
- 15 g sódy bikarbóny
- 250 g rastlinného tuku typu HERA
- 250 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 500 ml mlieka
Na krém:
- 200 g kryštálového cukru
- 500 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 40 g karamelového pudingu
- 400 g masla
- 100 g práškového cukru
Na sirup:
- 200 ml vody
- 300 g kryštálového cukru
- 100 ml rumu
- šťava z 3 citrónov
Na čoko polevu:
- 250 g horkej čokolády (52 percentnej)
- 100 g stuženého tuku typu Cera (alebo kakaové maslo)
POSTUP:
- Pripravte korpus: Preosejte a zmiešajte všetky sypké suroviny okrem cukru. Tuk vymiešajte s práškovým cukrom, postupne pridávajte žĺtky, vlažné mlieko. Prisypte sypké suroviny a nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do plechu (30x40 cm) s papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 25 minút.
- Uvarte krém: Cukor roztopte na karamel, zalejte vlažným mliekom a na miernom ohni varte do rozpustenia karamelu. Odstavte. V polovici karamelového mlieka rozmiešajte žĺtky a karamelový puding, vlejte do druhej polovice mlieka. Uvarte puding, ktorý za stáleho miešania nechajte vyhladnúť, alebo ho preložte do misky, zakryte fóliou a nechajte vyhladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny a postupne do nej pridávajte vychladnutý karamelový puding.
- Urobte sirup: Vodu s cukrom priveďte do varu, odstavte a pridajte rum a citrónovú šťavu.
- Pripravte čoko polevu roztopením čokolády a tuku nad vodným kúpeľom.
- Vychladnutý korpus polejte sirupom. Naň nalejte čoko polevu. Keď čokoláda zatuhne, môžete krájať rezy o rozmere 11x3 cm.
- Krém preložte do cukrárskeho vrecka a ozdobte nakrájané rezy. Môžeme ich ešte posypať celým makom. Krásne Vianoce!
Miňov dobrý tip
„Ak chcete jednoduchšiu verziu, tak krém naneste priamo na korpus, rovnomerne ho rozotrite a polejte čokoládovou polevou. Po stuhnutí môžete rozkrájať na pekné kocky," radí Miňo. Fotky z pečenia sviatočných rezov uňho doma si pozrite v galérii článku >>>