Reklama

Dokonalé SVIATOČNÉ REZY Miňa Macuľu: Víťaz Pečie celé Slovensko má SUPER RECEPTY!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Miňa Macuľu sme navštívili uňho doma a dostali sme pre vás recepty na božské kokosové aj makovo-karamelové rezy. Na sviatky ich jednoducho musíte upiecť!

    Rozprávkové rezy sme najprv zhltli očami a potom, keď sa nám rozplynuli na jazyku, poskočili sme do siedmeho neba!

    Miňove sviatočné rezy

    Zdroj: Laura Witteková

    Víťaz Pečie celé Slovensko nám venoval dva recepty na sviatočné rezy, ktoré na Vianoce musíte upiecť! Na snímke s kamarátkou, takisto cukrárkou Veronikou.

    Rezy musia byť v prvom rade krásne nakrájané, úhľadné na pohľad, pekne zdobené, s dobre upečeným korpusom a nezrazeným krémom,“ hovorí pekár a cukrár na voľnej nohe Miňo Macuľa, ktorého sme navštívili uňho doma.

    Byt je prevoňaný makom, kokosom a čokoládou - surovinami, ktoré zohrali kľúčovú úlohu v jeho milovaných dezertoch na sviatky. Odporúčame vám, upečte si postupne oba! Chutia presne tak, ako vyzerajú, a my sme ich po fotení zhltli ako nič... Recepty na Miňove kokosové bounty rezy aj makovo-karamelové rezy sú na ďalších stranách >>>

    Zdroj: Laura Witteková

    Kokosové bounty rezy Miňa Macuľu chutia ako sen!

    Kokosové Bounty rezy

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 100 g polohrubej múky
    • 20 g kakaa
    • 6 g kypriaceho prášku
    • 50 g mletých vlašských orechov
    • 250 g vajec (5 kusov)
    • 150 g kryštálového cukru

    Na čokoládovú plnku:

    • 3 vajcia
    • 180 g kryštálového cukru
    • 100 g čokolády
    • 250 g masla

    Na kokosovú plnku:

    • 500 ml mlieka
    • 200 g práškového cukru
    • 20 g vanilkového cukru
    • 250 g strúhaného kokosu

    Na čokoládovú polevu:

    • 200 g  čokolády (54 percentnej)
    • 60 g kakaového masla (stužený tuk)

    POSTUP:

    1. Pripravte korpus: Múku s kakaom preosejte a zmiešajte s kypriacim práškom a orechmi. Z bielkov a cukru  vyšľahajte tuhý sneh, doň zašľahajte žĺtky, pridajte suché suroviny a zľahka premiešajte. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech (26x38 cm) a pečte pri 180°C 15-20 minút.
    2. Pripravte čokoládovú plnku: Nad parou vyšľahajte vajcia s cukrom do zhustnutia, pridajte čokoládu a šľahajte, kým sa čokoláda nerozpusti. Nechajte vychladnúť. Potom vymiešajte maslo a postupne doň pridávajte čokoládovú zmes.
    3. Urobte kokosovú plnku: Mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom priveďte do varu a odstavte. Pridajte kokosovú múčku, premiešajte a nechajte vychladnúť.
    4. Tretinu čokoládovej plnky natrite na vychladnutý korpus. Potom naneste celú kokosovú plnku. Na ňu naneste zvyšné 2/3 čokoládovej plnky a pekne rozotrite. Dajte stuhnúť do chladničky.
    5. Keď je dezert stuhnutý, polejte ho čokoládovou polevou, ktorú získate roztopením čokolády a masla. Opäť nechajte stuhnúť a môžete krájať rezy.
    6. Ak chcete, rezy môžete nakoniec ozdobiť Miňovou šľahanou ganášou.

    Miňova šľahaná ganáš na ozdobu

    4,5 g plátkovej želatíny nechajte napučať vo vode 10 minút. Zohrejte 220 g smotany na šľahanie (40 percentnej) s 30 g glukózy (pri 80 °C), pridajte želatínu, dobre premiešajte. Zmesou zalejte 160 g čokolády (54 percentnej). Nechajte minútu postáť a rozmixujte ponorným mixérom.

    Pridajte 270 g smotany na šľahanie a opäť premixujte. Prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladiť 10 – 12 hodín. Potom vyšľahajte na ganáš, preložte ju do cukrárskeho vrecka so špičkou a môžete zdobiť rezy! Recept na Miňove fantastické makovo-karamelové rezy nájdete na ďalšej strane >>>

    Zdroj: Laura Witteková

    Makovo-karamelové rezy od Miňa Macuľu nemajú chybu!

    Makovo-karamelové rezy

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 200 g polohrubej múky
    • 50 g kakaa
    • 250 g mletého maku (+ celý mak na ozdobu)
    • 15 g sódy bikarbóny
    • 250 g rastlinného tuku typu HERA
    • 250 g práškového cukru
    • 4 vajcia
    • 500 ml mlieka

    Na krém:

    • 200 g kryštálového cukru
    • 500 ml mlieka
    • 3 žĺtky
    • 40 g karamelového pudingu
    • 400 g masla
    • 100 g práškového cukru

    Na sirup:

    • 200 ml vody
    • 300 g kryštálového cukru
    • 100 ml rumu
    • šťava z 3 citrónov

    Na čoko polevu:

    • 250 g horkej čokolády (52 percentnej)
    • 100 g stuženého tuku typu Cera (alebo kakaové maslo)

    POSTUP:

    1. Pripravte korpus: Preosejte a zmiešajte všetky sypké suroviny okrem cukru. Tuk vymiešajte s práškovým cukrom, postupne pridávajte žĺtky, vlažné mlieko. Prisypte sypké suroviny a nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do plechu (30x40 cm) s papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 25 minút.
    2. Uvarte krém: Cukor roztopte na karamel, zalejte vlažným mliekom a na miernom ohni varte do rozpustenia karamelu. Odstavte. V polovici karamelového mlieka rozmiešajte žĺtky a karamelový puding, vlejte do druhej polovice mlieka. Uvarte puding, ktorý za stáleho miešania nechajte vyhladnúť, alebo ho preložte do misky, zakryte fóliou a nechajte vyhladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny a postupne do nej pridávajte vychladnutý karamelový puding.
    3. Urobte sirup: Vodu s cukrom priveďte do varu, odstavte a pridajte rum a citrónovú šťavu.
    4. Pripravte čoko polevu roztopením čokolády a tuku nad vodným kúpeľom.
    5. Vychladnutý korpus polejte sirupom. Naň nalejte čoko polevu. Keď čokoláda zatuhne, môžete krájať rezy o rozmere 11x3 cm.
    6. Krém preložte do cukrárskeho vrecka a ozdobte nakrájané rezy. Môžeme ich ešte posypať celým makom. Krásne Vianoce!

    Miňov dobrý tip

    „Ak chcete jednoduchšiu verziu, tak krém naneste priamo na korpus, rovnomerne ho rozotrite a polejte čokoládovou polevou. Po stuhnutí môžete rozkrájať na pekné kocky," radí Miňo. Fotky z pečenia sviatočných rezov uňho doma si pozrite v galérii článku >>>

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.