Reklama

DOBOŠOVA TORTA Petry Tóthovej: Originál recept z Maďarska!

Dobošova torta podľa originálneho receptu.

Zdroj: Petra Tóthová

Reklama

Naozaj pani Doboška! Cukrárka a porotkyňa úspešnej šou o pečení, získala tento recept priamo od cechu v Maďarsku, ktorému ju daroval sám Doboš. A my ho exkluzívne posúvame vám!

Petra má v talóne kopec dobrých receptov na torty. Ten na Dobošovu, prezradila len nám!

Zdroj: Dobré jedlo

Petra má v talóne kopec dobrých receptov na torty. Ten na Dobošovu, prezradila len nám!

Pani Doboška

12 porcií, príprava a skladanie 70 minút, pečenie 30 - 40 minút

Zdroj: Petra Tóthová

POTREBUJETE:

Génoise (korpus):

  • 9 vajec
  • 70 g + 130 g práškového cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 50 g roztopeného masla
  • štipka soli
  • maslo a múka na pripravenie foriem

Krém:

  • 6 vajec
  • 270 g  práškového cukru
  • trocha vanilky
  • 40 g kakaa
  • 220 g rozpustenej  kvalitnej horkej čokolády
  • 300 g mäkkého masla

Karamelová ozdoba:

  •  125 ml vody
  • 270 g krupicového cukru
  • 20 g masla
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 170 g rozpustenej  kvalitnej horkej čokolády
  • lieskové orechy

Zdroj: Petra Tóthová

  1. Pripravte koprusy: Žĺtky so 70 g práškového cukru  vymiešajte do peny. Bielky šľahajte zvlášť so štipkou soli a postupne pridávajte práškový cukor (130 g), kým nedosiahnete tuhý sneh.
  2. Preosejte múku a striedavo s vyšľahanými bielkami pridávajte do zmesi zo žĺtkov.
  3. V samostatnej miske zmiešajte maslo s trochou bielkovo-žĺtkovej hmoty. Dobre zapracujte a nalejte do zvyšku hmoty. 
  4. Sedem foriem s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto rovnomerne rozdeľte do foriem (prípadne cesto pečte postupne v 2-3 formách). Použiť môžete aj  väčšie plechy, kde si na papieri na pečenie obkreslíte kruhy a vylejete cesto.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 220 °C  približne 8-10 minút a nechajte vychladnúť.
  6. Pripravte krém:  Vo vodnom kúpeli vymiešajte vajcia s cukrom, vanilkou a kakaom do peny. Nechajte vychladnúť 10 minút. Vymiešajte maslo do peny s rozpustenou čokoládou. Postupne pridávajte maslovú zmes do kakaovej peny.
  7. Pripravte ozdobu:  Priveďte k varu cukor, vodu, maslo a citrónovú šťavu. Varte kým zmes nezíska karamelovú farbu.  Vyberte si najkrajší upečný plát. Ten potrite karamelom a nechajte 30 sekúnd odstáť. Potom z plátu nakrájajte podľa voľby menšie alebo väčšie trojuholníky.  Keď vychladnú, namočte ich do čokolády a potom ešte pofŕkajte čokoládou.

Zdroj: Shutterstock

Dobošova torta. Boky môžete ozdobiť aj nasekanými orieškami.

8. Skladanie torty: Trochu krému  odložte. Ostatných 6 vrstiev  upečených plátov potrite striedavo s krémom tak aby vrstva krému bola rovnako hrubá ako sú upečené pláty. Potrite aj boky torty a nechajte trochu zatuhnúť. Ak chcete na ozdobenie použiť aj  lieskové (prípadne arašidové) oriešky, najskôr ich opečte, zbavte šupky a jemne pomeľte. Potom ich priložte na krém po obvode torty.

9.  Z odloženého krému urobte na vrchu torty toľko špičiek, koľko ste si narezali trojuholníkov.  namiesto nastriekaného krému môžet použiť celé jadrá lieskových orieškov. Na vrch torty uložte pripravené trojuholníky.

DOBRÝ TIP: Pri rezaní trojuholníkov nôž dobre potrite olejom, budú sa lepšie krájať.

Na slávnostný stôl pripravte tiež: