Reklama

Do hodiny zdravý a ľahký obed: RYŽOVÝ PILAF s tekvicou je dobrá voľba!

Pilaf s tekvicou.

Zdroj: Gurmet/ MAREK BARTOŠ

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ryžový pilaf patrí k obľúbeným ryžovým jedlám, pretože sa dá doň zakomponovať veľa ingrediencií podľa chuti i ročného obdobia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOPKY Z RYŽE: Drobným zrniečkam príde takto na chuť každý!
    Anketa

    Máte radšej pilaf alebo rizoto?

    • Určite si viac pochutnám na rizote.33%
    • Pilaf mi chutí aj preto, že doň môžem dať oriešky a sušené ovocie.66%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Pilaf má pôvod v strednej Ázii a na Blízkom východe. Základom je ryža, ktorá sa varí so zeleninou, koreninami a často aj s mäsom alebo rybou. Typická je príprava v jednom hrnci, kde sa ryža absorbuje bohaté chute vývaru a korenín. Pilaf môže byť jednoduchý vegetariánsky, alebo luxusný, doplnený orieškami, sušeným ovocím či aromatickými bylinkami. Je to univerzálne jedlo, ktoré je obľúbené po celom svete v rôznych variáciách.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

      Rozdiel medzi pilafom a rizotom:
      Pilaf

      • Spôsob varenia: Ryža sa najskôr opraží na tuku (zvyčajne na masle alebo oleji), často s cibuľou a koreninami, a potom sa varí v presne odmeranom množstve vývaru, kým sa tekutina neabsorbuje.
      • Konzistencia: Pilaf má sypkú konzistenciu, kde sú jednotlivé zrná ryže oddelené.
      • Prísady: Zvyčajne obsahuje zeleninu, mäso, orechy, sušené ovocie alebo koreniny, pričom sa všetko varí spolu s ryžou.

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Tekvicové rizoto s parmezánom

      Rizoto

      • Spôsob varenia: Ryža (zvyčajne druh Arborio alebo Carnaroli) sa opraží na tuku, následne sa pridáva po malých dávkach horúci vývar, pričom sa ryža neustále mieša, aby sa uvoľnil škrob.
      • Konzistencia: Rizoto je krémové, často až mazľavé, vďaka škrobu uvoľnenému z ryže počas varenia.
      • Prísady: Prísady ako zelenina, mäso, ryby alebo syr sa pridávajú postupne a často sa na záver primiešava maslo a parmezán.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!

        Ryžový pilaf s tekvicou

        4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 30 minút, varenie 30 minút

         

        POTREBUJETE: 

         

        •  polovica malej tekvice hokkaido
        • 1 cibuľa
        •  6 strúčikov cesnaku
        •  soľ a čierne korenie
        •  2 lyžice repkového oleja + na pokvapkanie
        • 250 g zmesi hnedej a divokej ryže
        • 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
        • hrsť vlašských orechov
        • hrsť sušených brusníc
        • hrsť hladkolistej petržlenovej vňate

        Na dressing:

        •  šťava a kôra z 1 citróna
        •  šťava z polovice pomaranča
        • 1 lyžica medu
        • kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
        • pol lyžičky drvenej rímskej rasce
        • štvrť lyžičky drveného kardamómu
        • štvrť lyžičky mletej škorice
        • 5 lyžíc olivového oleja
        • soľ a čierne korenie

         

        POSTUP:

        1. Tekvicu vydlabte, nakrájajte ju na kocky a vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridajte na mesiačiky nakrájanú cibuľu a dajte k nej šesť neolúpaných strúčikov cesnaku. Osoľte, okoreňte a pokvapkajte repkovým olejom. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút.
        2.  Medzitým prepláchnite ryžu, vsypte ju do hrnca a zalejte vývarom. Osoľte, priveďte k varu, potom znížte plameň na minimum a varte asi 20 až 30 minút, kým ryža nezmäkne. Na suchej panvici opečte nasekané vlašské orechy.
        3.  Pripravte dresing: v miske zmiešajte citrónovú šťavu a kôru, pomarančovú šťavu, med, jemne nastrúhaný zázvor, korenie a vytlačte upečený cesnak. Dobre premiešajte, pridajte olivový olej, opäť premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.
        4.  V miske zmiešajte uvarenú ryžu, brusnice, cibuľu, upečenú tekvicu a orechy. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a dresing, všetko premiešajte a hneď podávajte.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!