Reklama

Nejedzte blaf z kantíny: Pripravte si chutné a rýchle JEDLO DO PRÁCE!

Jedlo do práce

Zdroj: Shutterstock

Reklama

V kantíne nevaria podľa vašich predstáv a vybehnúť na "menučko" do bistra nemáte čas? Navrate si doma a zabaľte so sebou. Neviete čo? Poradíme vám.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:32
Remaining Time 0:32
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ktorá polievka je najlepšia na imunitu a ktorú uvaríte do 10 minút?

    Najlepšie do skla

    • Keďže v práci nemáte veľa času na obed, zoberte si so sebou jedlo, ktoré je chutné aj v studenej verzii. Napríklad šalát.
    • Rýchly obed by mal byť bohatý na zeleninu a vlákninu, ktorá vás zasýti, prospeje vášmu tráveniu. Okrem klíčkov potešia v skle celozrnné cestoviny, kuskus, hnedá ryža, bulgur, krúpy alebo varené strukoviny.
    • Príjemným chuťovým spestrením sú rôzne chrumkavé semienka alebo kúsky orechov s obsahom bielkovín a zdravých mastných kyselín.
    • Obmedzujte ťažšie stráviteľné mäsité jedlá s obsahom živočíšnych bielkovín, nakrájajte ich na menšie kúsky a kombinujte s dostatočným množstvom zeleniny.
    • Najlepšie je jedlo zabaliť do vyšších sklenených, prípadne plastových nádob (pohárov alebo dóz), z ktorých ho môžete potom aj konzumovať a podľa potreby aj zohriať.
    • Pre vizuálny aj chuťový efekt vrstvite jednotlivé ingrediencie do viacerých poschodí. Na dno naleje zálievku alebo dresing, aby vrchná šalátová časť cestou do práce do seba nevsiakla tekutinu. Ak chcete obedovať zeleninu, po zálievke do pohára navrstvite takú, ktorá sa v nej nerozmočí, napríklad karfiol, brokolicu, zeler, cviklu, mrkvu... Potom ukladajte strukoviny, cestoviny či ryžu. Nakoniec vložte nakrájanú mäkkú zeleninu alebo ovocie a navrch položte šalát.
    • So sebou si môžete zobrať vo vhodnom obale aj jedlo z predchádzajúceho dňa, ktoré si prihrejete.
    • Priveľmi aromatické a ťažké jedlá na trávenie, si nechajte radšej na doma...
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Prečo niektorý med kryštalizuje? Vysvetlí včelár Dávid

      Vrstvený cestovinový šalát

      2 porcie, príprava 10 minút, varenie 12 minút

      POTREBUJETE:

      • 200 g cestovín (špirálky, penne, farfalle)
      • šunka alebo kvalitná suchá saláma (nemusí byť)
      • 8-10 cherry paradajok
      • niekoľko plátkov zaváranej kapie
      • soľ

      Na dresing:

      • 1 lyžica bazalkového pesta
      • 1 lyžica nastrúhaného parmezánu
      • 1 lyžička celozrnnej horčice
      • pol lyžice citrónovej šťavy
      • lyžička medu
      • pár vločiek čili
      • trocha soli

      POSTUP:

      1. Najskôr podľa návodu na obale uvarte v mierne osolenej vode cestoviny, aby neboli priveľmi mäkké.
      2. Z uvedených surovín vymiešajte vidličkou v miske dresing. Rozdeľte ho na spodok dvoch zaváracích pohárov.
      3. Potom pridajte scedené vlažné cestoviny a vrstvite nakrájanú šunku, paradajky a kapiu. Dobre uzatvorte. Pohár by nemal byť úplne plný, aby ste v ňom mohli potom lyžicou jednotlivé vrstvy premiešať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 1:45
      Remaining Time 1:45
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        NAVARENÉ ZLATOU VAREŠKOU: Strapačky s kyslou kapustou máte hotové hneď!

        Papriky plnené mäsovo-ryžovou zmesou

        3 porcie, príprava 20 minút, pečenie 45 minút

        POTREBUJETE:

        • 6 menších okrúhlejších paprík
        • 1 hrnček guľatozrnnej ryže
        • 500 g mletého alebo nasekaného kuracieho mäsa
        • koreniny podľa chuti: (mletá rasca, majorán, červená paprika, mleté nové a čierne korenie, pretlačený cesnak)
        • pol lyžice sójovej omáčky
        • soľ

        Na omáčku:

        • 1 cibuľa
        • 2 strúčiky cesnaku
        • olej
        • 1 konzerva drvených paradajok
        • 1 bobkový list
        • 2 lyžičky cukru
        • citrónová šťava podľa chuti
        • soľ

        POSTUP:

        1. V osolenej vode uvarte ryžu "na skus" a nechajte vychladnúť. Potom ju primiešajte k mletému mäsu, dochuťte koreninami, sójovou omáčkou a soľou. Nechajte chvíľu odstáť.
        2. Zatiaľ pripravte omáčku: Na leji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte paradajky, bobkový list, prilejte trocha vody, povarte asi 10 minút, dochuťte cukrom a citrónovou šťavou, prípadne trochou kôry a soľou.
        3. Očistené papriky naplňte mäsovo-ryžovou zmesou, dajte do zapekacej misy, podlejte olejom a omáčkou. Prikryté pečte pri 200 °C asi 30 minút, potom odokryte a pri 180 °C dopečte ešte 25 minút. Podávajte s chlebom alebo zemiakovou kašou.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:12
        Remaining Time 0:12
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
          Zdroj: NMH

          Quesadilla s vajíčkom a kuracím mäsom

          1 porcia, príprava 20 minú + marinovanie, opekanie 5 minút

          Zdroj: Shutterstock

          Quesadilla s vajíčkom a kuracím mäsom.

          POTREBUJETE:

          • 1 väčšie kuracie prsia
          • 1 lyžička horčice
          • pol lyžice sójovej omáčky
          • 1 lyžica kečupu
          • olej
          • 2 - 3 vajcia
          • 1 lyžica strúhaného syra
          • 2 nakrájané paradajky
          • 2 - 3 tortilly
          • soľ, mleté čierne korenie

          POSTUP:

          1. Umyté a osušené mäso, nakrájané na menšie kúsky, dajte marinovať aspoň na 1 hodinu do zmesi horčice, sójovej omáčky a kečupu. Potom ho opečte v panvici na oleji.
          2. Vyberte a do panvice nalejte ešte trocha oleja a rozmiešajte vajíčka na praženicu. Mierne osoľ a okoreňte. Pred dokončením vsypte syr a nakrájané paradajky. Odstavte.
          3. Na suchej panvici opečte torilly z jednej strany.
          4. Praženicovú zmes natrite na neopečenú stranu tortilly v panvici a nasypte kúsky mäsa. Tortillu preložte na polovicu, pritlačte, aby zmes v nej lepšie držala a opatrne krátko opečte z oboch strán. Prekrojte na trojuholníky a podávajte najlepšie teplé. Ak si toto jedlo zoberiete so sebou, dá sa ľahko prehriať v panvici alebo v mikrovlnke. Môžete podávať s jogurtovým dipom alebo pikantnou salsou.

          Možno vám zachutia aj tieto pochúťky z Dobrého jedla: