Reklama

ČOKOLÁDA v košíčkoch: Robíte takéto ŠUHAJDOVÉ GUĽKY A ŠUHAJDY?

Šuhajdové guľky.

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Obľúbené nepečené koláčiky, ktorých prípravu môžete zveriť aj menej šikovným členom rodiny. Lebo zje sa ich veru neúrekom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MÁRIA ČÍROVÁ pečie na Vianoce: LINECKÉ PEČIVO musí byť!

    Šuhajdové guľky

    25 - 30 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 150 g kryštálového cukru
    • 100 ml mlieka
    • 40 g kakaového prášku
    • 130 g masla
    • 80 - 100 g horkej čokolády
    • 120 g mletých vlašských orechov
    • rum podľa chuti
    • piškóty alebo tortové oblátky podľa potreby
    • práškový cukor, mleté orechy alebo strúhaný kokos na obalenie

    POSTUP:

    1. Cukor s mliekom varte vo väčšom hrnci na strednom ohni za občasného miešania asi 20 minút. Hmota by sa mala z varešky ťahať "na niť". 
    2. Odstavte a do teplého mliečneho sirupu zamiešajte kakao, nakrájané maslo, nalámanú čokoládu a mleté orechy.
    3. Nechajte vychladnúť a do hmoty vmiešajte trocha rumu, rozmixované piškóty alebo nadrobno nalámané oblátky aby vznikla tvarovateľná hmota.
    4. Vytvorte guľky a obaľte ich v práškovom cukre, alebo v mletých orechoch či kokose. Dajte stuhnúť a podávajte v košíčkoch.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čerstvá VÍŤAZKA Pečie celé Slovensko robí božské OPERA REZY: Aha, má PARÁDNY RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Orechové šuhajdy

      45 - 55 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT

      POTREBUJETE:

      Na vyliatie košíčkov:

      • 90 - 100 stredne veľkých papierových košíčkov
      • 300 g horkej čokolády
      • 60 g stuženého tuku alebo kokosového tuku

      Na plnku:

      • 300 g kryštálového cukru
      • 200 ml mlieka
      • 60 g kakaového prášku
      • 250 g masla
      • 250 g mletých vlašských orechov + na ozdobenie
      • 1 - 2 lyžice nasekaných hrozienok namočených v rume (nemusia byť)

      POSTUP:

      1. Nalámanú čokoládu rozpustite s tukom vo vodnom kúpeli. Nechajte trocha vychladnúť.
      2. Papierové košíčky zvnútra potrite aj po bokoch pomocou lyžičky lebo štetca hrubšou vrstvou  čokoládovej polevy. Nechajte trocha stuhnúť.
      3. Medzitým cukor s mliekom varte vo väčšom hrnci na strednom ohni za občasného miešania asi 20 minút. Hmota by sa mala z varešky ťahať "na niť". 
      4. Odstavte a do teplého mliečneho sirupu zamiešajte kakao, nakrájané maslo a mleté orechy a ak chcete, aj hrozienka.
      5. Vlažnou orechovou plnkou naplňte košíčky asi do dvoch tretín. Lyžičkou zarovnajte povrch a nalejte zvyšnú vlažnú čokoládovú polevu.
      6. Keď poleva začne tuhnúť, uložte na každú šuhajdu polovicu orechového jadra alebo lúpanú mandľu. Šuhajdy uložené na plechu alebo na podnose nechajte dobre v chlade stuhnúť. Potom každú šuhajdu "vylúpnite" a vložte do čistého košíčka.

      Inšpirácie na vianočné recepty nájdete aj tu: