ČOKOLÁDA v košíčkoch: Robíte takéto ŠUHAJDOVÉ GUĽKY A ŠUHAJDY?
18. 12. 2023, 18:42 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo
Reklama
Obľúbené nepečené koláčiky, ktorých prípravu môžete zveriť aj menej šikovným členom rodiny. Lebo zje sa ich veru neúrekom!
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
MÁRIA ČÍROVÁ pečie na Vianoce: LINECKÉ PEČIVO musí byť!Šuhajdové guľky
25 - 30 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 40 g kakaového prášku
- 130 g masla
- 80 - 100 g horkej čokolády
- 120 g mletých vlašských orechov
- rum podľa chuti
- piškóty alebo tortové oblátky podľa potreby
- práškový cukor, mleté orechy alebo strúhaný kokos na obalenie
POSTUP:
- Cukor s mliekom varte vo väčšom hrnci na strednom ohni za občasného miešania asi 20 minút. Hmota by sa mala z varešky ťahať "na niť".
- Odstavte a do teplého mliečneho sirupu zamiešajte kakao, nakrájané maslo, nalámanú čokoládu a mleté orechy.
- Nechajte vychladnúť a do hmoty vmiešajte trocha rumu, rozmixované piškóty alebo nadrobno nalámané oblátky aby vznikla tvarovateľná hmota.
- Vytvorte guľky a obaľte ich v práškovom cukre, alebo v mletých orechoch či kokose. Dajte stuhnúť a podávajte v košíčkoch.

Video Player is loading.
Čerstvá VÍŤAZKA Pečie celé Slovensko robí božské OPERA REZY: Aha, má PARÁDNY RECEPT!Zdroj: NMH
Orechové šuhajdy
45 - 55 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT
POTREBUJETE:
Na vyliatie košíčkov:
- 90 - 100 stredne veľkých papierových košíčkov
- 300 g horkej čokolády
- 60 g stuženého tuku alebo kokosového tuku
Na plnku:
- 300 g kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 60 g kakaového prášku
- 250 g masla
- 250 g mletých vlašských orechov + na ozdobenie
- 1 - 2 lyžice nasekaných hrozienok namočených v rume (nemusia byť)
POSTUP:
- Nalámanú čokoládu rozpustite s tukom vo vodnom kúpeli. Nechajte trocha vychladnúť.
- Papierové košíčky zvnútra potrite aj po bokoch pomocou lyžičky lebo štetca hrubšou vrstvou čokoládovej polevy. Nechajte trocha stuhnúť.
- Medzitým cukor s mliekom varte vo väčšom hrnci na strednom ohni za občasného miešania asi 20 minút. Hmota by sa mala z varešky ťahať "na niť".
- Odstavte a do teplého mliečneho sirupu zamiešajte kakao, nakrájané maslo a mleté orechy a ak chcete, aj hrozienka.
- Vlažnou orechovou plnkou naplňte košíčky asi do dvoch tretín. Lyžičkou zarovnajte povrch a nalejte zvyšnú vlažnú čokoládovú polevu.
- Keď poleva začne tuhnúť, uložte na každú šuhajdu polovicu orechového jadra alebo lúpanú mandľu. Šuhajdy uložené na plechu alebo na podnose nechajte dobre v chlade stuhnúť. Potom každú šuhajdu "vylúpnite" a vložte do čistého košíčka.
Inšpirácie na vianočné recepty nájdete aj tu: