Reklama

Čo dnes na raňajky? Táto lahodná francúzska hrianka vám spraví deň!

Francúzska citrusová hrianka

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sľubujeme, pomarančový sirup a mandľová pasta urobia skvost z akéhokoľvek staršieho pečiva. A tieto francúzske hrianky si doma zamilujete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovsené, ražné, špaldové vločky: je potrebné ich striedať?

    Na tieto luxusné hrianky môžete použiť staršiu vianočku, žemle alebo hriankový chlieb. Budú úžasné, uvidíte!

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Francúzska citrusová hrianka vám spraví deň!

    Francúzska citrusová hrianka

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 4 plátky bieleho pečiva (žemľa, hriankový chlieb, vianočka)
    • za hrsť blanšírovaných mandlí
    • 3-4 lyžice krupicového cukru
    • 1 veľké vajce
    • štvrť lyžičky vanilkového extraktu
    • 4 lyžice mäkkého masla
    • 60 ml pomarančovej šťavy
    • 60 ml vody
    • za hrsť mandľových lupienkov
    • 1 lyžica olivového oleja
    • 1 lyžica pomarančovej kôry
    • za hrsť čerstvej mäty
    • citrusy, mäta med alebo práškový cukor na ozdobenie


    POSTUP:

    1. Urobte mandľovú pastu: Celé mandle rozmixujte s lyžicou cukru, pridajte vajce, extrakt, maslo a premiešajte. V kastróliku zmiešajte pomarančovú šťavu, 60 ml vody a 1-2 lyžice cukru. Varte asi 1 minútu. Zo začiatku miešajte, aby sa cukor rozpustil.
    2. Lupienky mandlí zmiešajte s olejom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a nasekanou mätou.
    3. Plátky pečiva potrite cukrovým sirupom, aby dobre nasiakli. Potom naneste mandľovú pastu a bohato posypte ochutenými lupienkami.
    4. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 20 minút dozlatista. Dávajte pozor, aby sa mandle nezačali pripaľovať. Podávajte posypané práškovým cukrom alebo pokvapkané medom, ozdobené mätou a plátkami citrusov.

    Ochutnajte tiež:

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.