Reklama

CIBUĽA je základ: Bez nej by ste tieto SKVELÉ JEDLÁ nepripravili

Francúzska cibuľačka so syrovými bagetami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

S cibuľou v kuchyni dnes čaroval náš kuchár Ľuboš. A hodila sa mu do polievky, šalátu i do koláča. Bez nej to totiž v kuchyni nejde.

Tarte tatin s karamelizovanou cibuľou a modrým syrom

6 až 12 porcií, príprava 25 minút, varenie 40 minút, pečenie 30 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Tarte tatin s karamelizovanou cibuľou a modrým syrom.

Potrebujete:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 30 g masla + 2 lyžice
  • 6 šalotiek
  • 1 lyžicu hnedého cukru
  • 2 lyžice balzamového octu
  • 30 g kryštálového cukru
  • 2 až 3 väčšie cibule
  • 2 vetvičky tymianu
  • 150 až 200 g gorgonzoly
  • 300 g lístkového (nerozvaľkaného) alebo krehkého maslového cesta ";i:10;s:18:" rukolu na ozdobu ";i:11;s:4:"soľ

POSTUP

  1. Olej a 2 lyžice masla zohrejte v panvici na strednom plameni. Pridajte očistené šalotky nakrájané na plátky a opekajte za občasného miešania, kým nie sú mäkké a zlatohnedé. Bude to trvať 20 až 25 minút.
  2. K šalotkám pridajte hnedý cukor, balzamový ocot a štipku soli. Pokračujte v opekaní ďalších 5 až 10 minút, kým cibuľa neskaramelizuje. Odstavte z tepla a nechajte vychladnúť.
  3. Studené maslo nakrájajte na malé kocky a rozložte ho na nepriľnavú panvicu vhodnú do rúry s priemerom 24 alebo 28 cm. Panvicu posypte kryštálovým cukrom. Cibule ošúpte, koreň nechajte vcelku a cibule nakrájajte aj s koreňom (bude ich držať pohromade) na väčšie polmesiace. Tie rozložte na panvicu s maslom a cukrom, preložte ju na stredne silný plameň a nechajte cukor s maslom a cibuľou skaramelizovať. Môže to trvať 5 až 8 minút.
  4. Panvicu odstavte, jej obsah nechajte vychladnúť a všetko pokryte karamelizovanou cibuľou zo začiatku receptu. Navrch rozložte lístky tymianu a kúsky syra s modrou plesňou.
  5. Lístkové cesto vyvaľkajte na kruh s hrúbkou 3 až 5 mm a s priemerom asi o 2 cm väčším, ako je priemer panvice.
  6. Cibuľu v panvici zakryte cestom, jeho okraje by mali cez ňu takmer presahovať – zahnite ich teraz pri krajoch panvice pod cibuľu (tak z neho vytvoríte obrátený „tanier“). Cesto zvrchu popichajte vidličkou a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C.6. Koláč pečte 25 až 30 minút, kým cesto nezozlatne. Panvicu vyberte a nechajte niekoľko minút vychladnúť. Potom ju zakryte tanierom a otočte hore dnom. Rýchlym pohybom koláč vyklopte na tanier. 
  7. Tarte tatin podávajte teplý s ďalším syrom a s čerstvými lístkami rukoly.

Bravčová sviečkovica so zemiakovo-batatovým pyré

4 porcie, príprava 25 minút, varenie 40 minút

Potrebujete:

Na sviečkovicu

  • 600 g bravčovej sviečkovice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice masla
  • 1 stopku čerstvého rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku

Na kompót

  • 2 lyžice masla
  • 2 stredne veľké biele cibule
  • 4 stredne veľké jablká
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • 1 lyžicu balzamového octu
  • pol lyžičky mletej škorice
  • citrónovú šťavu alebo ocot podľa potreby

Na pyré

  • 500 g múčnych zemiakov
  • 500 g sladkých zemiakov (batatov)
  • 1 bobkový list
  • 50 g masla
  • 100 až 200 ml mlieka alebo alternatívy
  • strúhaný muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Mäso potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. V panvici vhodnej do rúry na strednom plameni zohrejte maslo. Mäso na ňom opečte zo všetkých strán. Do panvice pridajte rozmarín a prelisované strúčiky cesnaku, vložte ju do rúry a na 10 až 20 minút alebo kým vnútorná teplota v najhrubšej časti mäsa nedosiahne 63 °C. Sviečkovicu preložte spolu s výpekom na tanier a nechajte pred krájaním odpočívať.
  2. Pripravte kompót: V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým cibuľa nezmäkne a nebude sklovitá. Pridajte na kocky nakrájané jablká, hnedý cukor, balzamový ocot a škoricu. Varte na miernom plameni, kým jablká nezmäknú a zmes bude mať kompótovú konzistenciu. Podľa potreby upravte sladkosť a kyslosť (napr. citrónovou šťavou alebo octom)
  3. Pripravte pyré: Ošúpané a nakrájané zemiaky a bataty uvarte v osolenej vriacej vode s bobkovým listom. Sceďte ich, vráťte do hrnca a nechajte časť prebytočnej vlhkosti odpariť. Pridajte maslo, horúce mlieko a popučte dohladka. Pyré dochuťte strúhaným muškátovým orieškom, soľou a mletým korením. Ak treba, pridajte ďalšie mlieko.
  4. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s pyré a kompótom, prípadne čerstvými bylinkami alebo šalátom.

Francúzska cibuľačka so syrovými bagetami

5 porcií, príprava 30 minút, varenie 60 minút

Potrebujete:

  • 50 g masla
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 5 veľkých žltých cibúľ
  • 1 lyžičku cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 1,5 l hovädzieho alebo slepačieho vývaru
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1 bobkový list
  • soľ, mleté čierne korenie

Na servírovanie

  • 1 bagetu
  • 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
  • maslo na potretie bagety
  • 200 g výraznejšieho zrejúceho syra (gruyère alebo bergkäse)

POSTUP

  1. Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo spolu s olivovým olejom. Pridajte očistenú a na tenké polmesiace nakrájané cibule a premiešajte. Za častého miešania ich opekajte s cukrom asi 30 minút, kým nebudú úplne zlatohnedé. Cukor pomôže s karamelizáciou.
  2. Ku karamelizovanej cibuli pridajte prelisované cesnaky a pokračujte s opekaním 1 až 2 minúty. Prilejte biele víno a z dna hrnca uvoľnite všetky zhnednuté kúsky.
  3. Prilejte vývar a do hrnca vložte tymian a bobkový list. Polievku osoľte a okoreňte. Priveďte k varu a na miernom plameni varte ďalších 30 minút.4. Medzitým pripravte bagetu: Bagetu nakrájajte na plátky, ak chcete, potrite ešte strúčikom cesnaku a potrite maslom. Plátky bagety ugrilujte v rúre s horným grilom do zlatista, posypte strúhaným syrom a pokračujte v grilovaní, kým sa syr neroztopí.5. Cibuľovú polievku podávajte so syrovými bagetami.

Uhorkovo-cibuľový šalát s kôprovou zálievkou

4 porcie, príprava 10 minút + chladenie

Potrebujete:

  • 3 a viac kusov rôznych druhov čerstvých uhoriek
  • 2 červené cibule
  • 60 ml olivového oleja
  • 25 ml bieleho vínneho octu
  • 1 viazaničku kôpru
  • 1 lyžičku medu
  • 1 lyžičku plnotučnej horčice
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Uhorky umyte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké plátky. Cibuľu ošúpte, prekrojte na polovicu, odstráňte koreň a nakrájajte na tenké plátky. Nožom sledujte zakrivenie cibule pre rovnomerne veľké plátky. Všetko vložte do šalátovej misy.
  2. V miske premiešajte olivový olej, biely vínny ocot, nadrobno nasekaný kôpor, med, horčicu, pretlačený cesnak, soľ a korenie.
  3. Šalát premiešajte s kôprovou zálievkou a nechajte dobre vychladiť aspoň 30 minút, aby sa chute riadne prepojili. Ak treba, dochuťte soľou, korením alebo octom. Podávajte posypané ďalším čerstvým kôprom.

Chcete chutne variť? Skvelé recepty vždy nájdete v Dobrom jedle: