VEGÁNSKY ŠOŠOVICOVÝ GULÁŠ

VEGÁNSKY ŠOŠOVICOVÝ GULÁŠ
VEGÁNSKY ŠOŠOVICOVÝ GULÁŠ
Zdroj: Iva Kocová @ivka_veggierecipes

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 55 MINÚT

Potrebujete:

  • 300 – 400 g zelenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 g hnedých šampiňónov (môžu byť aj iné huby, prípadne sušené)
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 stonka zeleru
  • 3 lyžice drvených paradajok alebo paradajkového pretlaku
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 50 ml brandy alebo koňaku
  • za hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1-2 lyžičky tymianu
  • 1-2 lyžičky rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička provensalských byliniek
  • morská soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • 1 lyžica kukuričného škrobu na zahustenie

Postup:

  1. Vopred namočte šošovicu, najlepšie cez noc. Nakrájajte nadrobno cibuľu, cesnak, zeler, na tenšie, približne 3 cm pásy nakrájajte mrkvu a šampiňóny.
  2. Vo väčšom hrnci na oleji opekajte cibuľu približne 5 minút, pridajte cesnak a opekajte ešte 2 až 3 minúty. Pridajte šampiňóny a varte, kým sa tekutina nezredukuje, približne 8 minút.
  3. Primiešajte mrkvu, zeler a paradajkový pretlak a varte 5 minút. Nakoniec zmes zalejete vývarom, vínom, brandy, pridajte scedenú šošovicu, petržlenovú vňať, tymian, rozmarín, bobkový list, provensalské bylinky a ochuťte soľou a korením. Premiešajte a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a prikryté varte približne 35 minút.
  4. Po uvarení môžete pridať trochu škrobu na zahustenie a nechajte povariť ešte pár minút. Podávajte so zemiakovým pyré.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>