VEGÁNSKY ŠOŠOVICOVÝ GULÁŠ

VEGÁNSKY ŠOŠOVICOVÝ GULÁŠ
Zdroj: Iva Kocová @ivka_veggierecipes
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 55 MINÚT
Potrebujete:
- 300 – 400 g zelenej šošovice
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 g hnedých šampiňónov (môžu byť aj iné huby, prípadne sušené)
- 2 väčšie mrkvy
- 1 stonka zeleru
- 3 lyžice drvených paradajok alebo paradajkového pretlaku
- 200 ml suchého červeného vína
- 50 ml brandy alebo koňaku
- za hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 1-2 lyžičky tymianu
- 1-2 lyžičky rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička provensalských byliniek
- morská soľ, mleté čierne korenie
- olej
- 1 lyžica kukuričného škrobu na zahustenie
Postup:
- Vopred namočte šošovicu, najlepšie cez noc. Nakrájajte nadrobno cibuľu, cesnak, zeler, na tenšie, približne 3 cm pásy nakrájajte mrkvu a šampiňóny.
- Vo väčšom hrnci na oleji opekajte cibuľu približne 5 minút, pridajte cesnak a opekajte ešte 2 až 3 minúty. Pridajte šampiňóny a varte, kým sa tekutina nezredukuje, približne 8 minút.
- Primiešajte mrkvu, zeler a paradajkový pretlak a varte 5 minút. Nakoniec zmes zalejete vývarom, vínom, brandy, pridajte scedenú šošovicu, petržlenovú vňať, tymian, rozmarín, bobkový list, provensalské bylinky a ochuťte soľou a korením. Premiešajte a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a prikryté varte približne 35 minút.
- Po uvarení môžete pridať trochu škrobu na zahustenie a nechajte povariť ešte pár minút. Podávajte so zemiakovým pyré.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>