Reklama

Chudnutie s mliekom? Ak TOTO urobíte denne, kilá pôjdu dole! A to nie je všetko...

Mlieko.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Mlieko bolo kedysi dennou súčasťou stravy, dnes jeho pravidelné pitie nie je až také prirodzené...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MiIan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača listujú v Dobrom jedle

    Zaujímavé informácie priniesol portál Žena.sk.

    Celá abeceda vitamínov

    Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité.

    Zdroj: Shutterstock

    Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité.

    V mlieku sa nachádza takmer celá abeceda vitamínov - A, B, D, E a K. Vitamíny E a A sú dôležité pre rast, dobrý zrak, odolnosť proti infekciám a zdravé vlasy a nechty. Vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6 a B12, priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a funkcie nervového systému. K tomu pripočítajte 14 minerálnych látok, vo väčšom množstve mlieko obsahuje vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór. Dostatočný príjem vápnika je dôležitý v každom veku pre zdravie kostí a zubov.

    Množstvo benefitov

    Zdroj: Shutterstock

    Mlieko obsahuje množstvo minerálnych látok.

    Zdravotné prínosy mlieka sú známe a vedecky potvrdené. Obsahuje množstvo minerálnych látok, vitamínov, enzýmov a bielkovín. Živočíšny tuk v mlieku sa v porovnaní s inými formami tuku ľahšie vstrebáva a tvorí ho až 12 rôznych mastných kyselín. Väčšina z nich prispieva k znižovaniu telesného tuku, zneškodňovaniu vírusov a choroboplodných baktérií.

    Posilní kosti a pomôže zbaviť sa tukových vankúšikov. Ideálna porcia: dva poháre denne. Pitie mlieka v dospelosti znižuje krvný tlak, riziko cukrovky aj osteoporózy. Okrem toho mlieko obsahuje enzýmy a biologicky aktívne látky, ktoré majú protirakovinové účinky.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoducho

      Pohár zdravia a vitamínov

      Zdroj: Shutterstock

      Mlieko kedysi patrilo k dennej súčasti stravy.

      Čo vypijete v pohári mlieka? Údaje vychádzajú z priemernej dennej potreby pre správne fungovanie organizmu.

      • Vápnik 30 %
      • Vitamín D 25 %
      • Riboflavín 24 %
      • Fosfor 20 %
      • Bielkoviny 16 %
      • Vitamíny B12 13 %
      • Draslík 11 %
      • Vitamín A 10 %
      • Niacín 10 %

      Mliečna cesta

      Zdroj: Shutterstock

      V mlieku sa nachádza celá abeceda vitamínov.

      Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité na zneškodnenie choroboplodných zárodkov, ktoré obsahuje surové mlieko, súčasne však ničí jeho výživové hodnoty. Čím je teplota vyššia a pôsobí dlhšie, tým sú zmeny väčšie. Väčšina mlieka prechádza pasterizáciou, pri ktorej sa zahrieva na vysokú teplotu – pod 100 stupňov Celzia – asi na 15 sekúnd.

      Dátum spotreby býva týždeň alebo dlhšie, ak sa mlieko skladuje v chladničke. Na predĺženie trvanlivosti – 30 až 40 dní– sa využíva ultrapasterizácia (UHT). Mlieko sa zahrieva na 125 až 138 stupňov Celzia na 2 až 4 sekundy.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievku

        Extra tipy z mliečnej farmy

        Zdroj: Shutterstock

        Najzdravšou verziou mlieka je to čerstvé.

        • Najzdravšou verziou mlieka je čerstvé mlieko v sklených fľašiach s trvanlivosťou 6 dní, pretože je nehomogenizované a veľmi nízko pasterizované.
        • Obsahuje 8 pôvodných mliečnych kultúr, ktoré sa doň po šetrnej pasterizácii pridajú späť. Hovorí sa tomu oživovanie pasterizovaného mlieka.
        • Každý liter „živého“ mlieka obsahuje 30 miliárd probiotických baktérií, ktoré podporujú imunitný systém na prírodnej báze.
        • Čerstvé mlieko sa dá konzumovať aj po začiatku zakysania ako kyslé mlieko.

        Čítajte viac z Dobrého jedla: