Chudnutie s mliekom? Ak TOTO urobíte denne, kilá pôjdu dole! A to nie je všetko...
18. 11. 2022, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Mlieko bolo kedysi dennou súčasťou stravy, dnes jeho pravidelné pitie nie je až také prirodzené...

Zaujímavé informácie priniesol portál Žena.sk.
Celá abeceda vitamínov

Zdroj: Shutterstock
Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité.
V mlieku sa nachádza takmer celá abeceda vitamínov - A, B, D, E a K. Vitamíny E a A sú dôležité pre rast, dobrý zrak, odolnosť proti infekciám a zdravé vlasy a nechty. Vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6 a B12, priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a funkcie nervového systému. K tomu pripočítajte 14 minerálnych látok, vo väčšom množstve mlieko obsahuje vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór. Dostatočný príjem vápnika je dôležitý v každom veku pre zdravie kostí a zubov.
Množstvo benefitov
Zdroj: Shutterstock
Mlieko obsahuje množstvo minerálnych látok.
Zdravotné prínosy mlieka sú známe a vedecky potvrdené. Obsahuje množstvo minerálnych látok, vitamínov, enzýmov a bielkovín. Živočíšny tuk v mlieku sa v porovnaní s inými formami tuku ľahšie vstrebáva a tvorí ho až 12 rôznych mastných kyselín. Väčšina z nich prispieva k znižovaniu telesného tuku, zneškodňovaniu vírusov a choroboplodných baktérií.
Posilní kosti a pomôže zbaviť sa tukových vankúšikov. Ideálna porcia: dva poháre denne. Pitie mlieka v dospelosti znižuje krvný tlak, riziko cukrovky aj osteoporózy. Okrem toho mlieko obsahuje enzýmy a biologicky aktívne látky, ktoré majú protirakovinové účinky.

Pohár zdravia a vitamínov
Zdroj: Shutterstock
Mlieko kedysi patrilo k dennej súčasti stravy.
Čo vypijete v pohári mlieka? Údaje vychádzajú z priemernej dennej potreby pre správne fungovanie organizmu.
- Vápnik 30 %
- Vitamín D 25 %
- Riboflavín 24 %
- Fosfor 20 %
- Bielkoviny 16 %
- Vitamíny B12 13 %
- Draslík 11 %
- Vitamín A 10 %
- Niacín 10 %
Mliečna cesta
Zdroj: Shutterstock
V mlieku sa nachádza celá abeceda vitamínov.
Tepelné ošetrenie mlieka je dôležité na zneškodnenie choroboplodných zárodkov, ktoré obsahuje surové mlieko, súčasne však ničí jeho výživové hodnoty. Čím je teplota vyššia a pôsobí dlhšie, tým sú zmeny väčšie. Väčšina mlieka prechádza pasterizáciou, pri ktorej sa zahrieva na vysokú teplotu – pod 100 stupňov Celzia – asi na 15 sekúnd.
Dátum spotreby býva týždeň alebo dlhšie, ak sa mlieko skladuje v chladničke. Na predĺženie trvanlivosti – 30 až 40 dní– sa využíva ultrapasterizácia (UHT). Mlieko sa zahrieva na 125 až 138 stupňov Celzia na 2 až 4 sekundy.

Extra tipy z mliečnej farmy
Zdroj: Shutterstock
Najzdravšou verziou mlieka je to čerstvé.
- Najzdravšou verziou mlieka je čerstvé mlieko v sklených fľašiach s trvanlivosťou 6 dní, pretože je nehomogenizované a veľmi nízko pasterizované.
- Obsahuje 8 pôvodných mliečnych kultúr, ktoré sa doň po šetrnej pasterizácii pridajú späť. Hovorí sa tomu oživovanie pasterizovaného mlieka.
- Každý liter „živého“ mlieka obsahuje 30 miliárd probiotických baktérií, ktoré podporujú imunitný systém na prírodnej báze.
- Čerstvé mlieko sa dá konzumovať aj po začiatku zakysania ako kyslé mlieko.
Čítajte viac z Dobrého jedla: