Chrumkavé MINIPAGÁČIKY od Naty Žúrekovej Štefkovej: Tip na silvestrovské chuťovky!
27. 12. 2024, 19:02

Zdroj: https://chutodnaty.sk/
Reklama
Známa foodblogerka Naty Žúreková Štefková má na blogu množstvo skvelých receptov z kvásku. Na silvestrovské pohostenie skúste slané tvarohové minipagáčiky.

Video Player is loading.
Noël Czuczor si Vianoce vychutnáva po svojom: Vegetariánske dobroty a maďarský beigliNaty Žúreková Štefková je revolucionárka kváskovania na Slovensku, vyučená pekárka s úplnou certifikáciou, lektorka kurzov kváskovania a zároveň mama troch detí, ktorá sa snaží ukázať, že zdravé vie byť aj chutné. Jej skvelé recepty nájdete na blogu chutodnaty alebo v knihách Kváskovanie 1, 2, 3.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DDNSf5jOeen/
Naty Žúreková Štefková.
Kvások podľa Naty
- MÚKA je základ života kvásku, jedlo pre mikróby
- VZDUCH, mikrobiota okolo nás vplýva na kvalitu kvásku
- VODA hydratuje múku, pomáha oživiť uspané, prispieva k rôznorodosti kvásku
- KYSELINY produkované baktériami ochraňujú pred rastom nežiaducich mikróbov a vytvárajú kyslejšiu chuť
- ARÓMY produkované prácou kvásku prispievajú ku komplexnej chuti a vôni
- CO2 produkovaný divokými kvasinkami spôsobuje nárast do objemu
Na ďalšej strane nájdete recept na minipágáčiky z kvásku >>>

Video Player is loading.
Božské PAGÁČIKY:TOP RECEPTY na oškvarkové, syrové, zemiakové aj cesnakové! TeaserZdroj: NMH
Zdroj: https://chutodnaty.sk/
Minipagáčiky od Naty.
Tvarohové minipagáčiky
na 2 plechy, príprava 2 a pol hodiny + chladenie, pečenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 200 g pšeničnej hladkej múky 00 extra špeciál
- 110 g masla izbovej teploty
- 125 g hrudkovitého tvarohu (alebo bryndze)
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 žĺtok
- asi pol lyžičky soli
- 1 lyžica materského ražného kvásku
- 1 vajce na potretie
- rasca, celý mak alebo sezam na posypanie
POSTUP:
- Zmiešajte 200 g pšeničnej hladkej múky 00 extra špeciál, 110 g masla izbovej teploty, 125 g hrudkovitého tvarohu, 2 lyžice kyslej smotany, žĺtok, pol lyžičky soli a lyžicu materského ražného kvásku.
- Vymiešajte pevné a menej lepivé cesto. V miske ho prekryte utierkou a nechajte kvasiť pri izbovej teplote 2 hodiny. Potom dajte do chladničky aspoň na 30 minút (môžete aj na celú noc).
- Rúru rozohrejte na 220 °C. Chladné cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku 4 až 7 mm. Tenšie pagáčiky budú chrumkavejšie, hrubšie budú zasa mäkšie.
- Vykrajujte malé srdiečka alebo iné tvary. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba.
- Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte rascou, celým makom alebo sezamom. Pečte 10 až 15 minút, kým získajú jantárovo zlatú farbu.